Κόσμος

Αφγανιστάν- Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Ανησυχώ για τις γυναίκες, τις μειονότητες και όσους αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Με ανάρτηση της η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία μόλις στα 17 της χρόνια έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης, καταδικάζει τα όσα γίνονται στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν να έχουν τον πλήρη έλεγχο πλέον.

«Παρακολουθούμε σε απόλυτο σοκ, όσο οι Ταλιμπάν παίρνουν τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν. Ανησυχώ για τις γυναίκες, τις μειονότητες και όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Παγκόσμιες, περιφερειακές και τοπικές δυνάμεις πρέπει να εισηγηθούν άμεση παύση του πυρός και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατεύσουν πρόσφυγες και πολίτες», σημειώνει σε ανάρτηση της η 24χρονη σήμερα Μαλάλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η Μαλάλα Γιουσαφζάι σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.

 

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν καλύπτουν διαφημιστικές εικόνες γυναικών στην Καμπούλ

Την αγωνία τους εκφράζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, ζητώντας την βοήθεια διεθνών οργανώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Καθώς οι Ταλιμπάν βρίσκονται μια ανάσα από την πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπούλ, ήδη, σε εργαζόμενες έχει γίνει η εισήγηση ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και τη θέση τους θα αναλάβει ένας άντρας. Παράλληλα, πολλές παραμένουν στο σπίτι τους και για να βγουν χρειάζονται την συνοδεία ενός άντρα και επιπλέον επιβάλλεται να φορούν μπούργκα.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του αφγανικού μέσου ενημέρωσης, Tolo News, Lotfullah Najafizada, σε ανάρτηση του στο τουίτερ απεικονίζει έναν άντρα ο οποίος καλύπτει εικόνες γυναικών σε βιτρίνες με νυφικά.

Πριν το 2002, όταν οι Ταλιμπάν είχαν τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν, εφάρμοζαν τον Ισλαμικό νόμο της Σαρίας, στην πιο αυστηρή μορφή του. Λιθοβολούσαν όποιον διέπραττε μοιχεία, ειδικά τις γυναίκες, ενώ όσες ήταν άνω των 12 ετών διέκοπταν το σχολείο. Πλέον, παρότι υπόσχονται ειρήνη και πως θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών, αξιωματούχος των Ταλιμπάν σε δηλώσεις του είπε πως το αν θα εφαρμοστεί ξανά ο νόμος της Σαρίας θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια.

https://twitter.com/LNajafizada/status/1426852794175270915?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1426852794175270915%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1152286%2Fafganistan-oi-taliban-kaluptoun-diafimistikes-eikones-gunaikon-stin-kaboul%2F

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ