Οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες JPMorgan και Goldman Sachs, προβλέπουν αρνητική προοπτική των μειώσεων των επιτοκίων στην Τουρκία ,μετά την άνοδο του πληθωρισμού τον Ιούλιο, ανέφερε την Τρίτη το Reuters.
Η Citigroup, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, δήλωσε ότι οι πιο δύσκολες προοπτικές για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, σημαίνουν ότι υπάρχει ισχυρή υπόθεση κατά της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής φέτος.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας, αυξήθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, φθάνοντας στο υψηλό διετίας του 18,95% , σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat).
Με βάση το αυξανόμενο κόστος διατροφής και μεταφοράς, οι ετήσιες τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,42% τον περασμένο μήνα, από 17,53% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις του Bloomberg για 18,6% τον Ιούλιο.
Η επιταχυνόμενη άνοδος των τιμών καταναλωτή, θέτει το ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας σχεδόν ίσο από το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας 19%, μειώνοντας τις προοπτικές για πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων, που έχουν επανειλημμένα προωθηθεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντικατέστησε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών σε λιγότερο από τρία χρόνια, ζήτησε μείωση επιτοκίου τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο σε δήλωσή του στις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε από τότε, πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να αφήσει τα επιτόκια σε αναμονή ή να τα αυξήσει.
Στις 2 Ιουνίου, ο Ερντογάν, είπε ότι «τα επιτόκια θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται γύρω στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο», προσθέτοντας ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» η διευκόλυνση της πίστωσης από την Κεντρική Τράπεζα, για να ενισχυθεί η αργή οικονομική ανάκαμψη του Έθνους, εν μέσω της αναζωπυρωμένης πανδημίας COVID-19.
Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου, τα οποία επίσης είδαν τον δείκτη τιμών εγχώριων παραγωγών να αυξάνεται περίπου 2,5% σε 44,92% σε ετήσια βάση, τα σχέδια για μείωση των επιτοκίων πιθανότατα, θα αναβληθούν έως ότου υλοποιηθούν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, δήλωσε ο Timothy Ash, αναλυτής στη BlueBay Asset Management.
Τα νέα έρχονται, καθώς μεγάλος αριθμός πυρκαγιών πλήττουν τις νοτιοδυτικές περιοχές της Τουρκίας και η οργή των πολιτών να αυξάνεται, καθώς συχνά διαμαρτύρονται για έλλειψη χρημάτων των νοικοκυριών.
Ο Ash σημείωσε, την οργή του κοινού για την αντιληπτή έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης, για τον περιορισμό των πυρκαγιών, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν, την οποία ο Τούρκος ηγέτης θα μπορούσε να επιδιώξει να ανακτήσει, με την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω μιας νέας ώθησης για περικοπές επιτοκίων το φθινόπωρο.
«Μέχρι το φθινόπωρο, θα δούμε μια μεγάλη πίεση στην Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει την πολιτική της, διότι η δημοτικότητα του Ερντογάν, θα είναι υπό πίεση και θα χρειαστούν ξανά ανάπτυξη», δήλωσε ο Ash στο Al-Monitor, προσθέτοντας: «Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να μειώσει τώρα».
Η άνοδος του πληθωρισμού της Τουρκίας, έρχεται εν μέσω του αυξανόμενου παγκόσμιου κόστους ενέργειας, που ανάγκασε την Άγκυρα, να αυξήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τον Ιούλιο. Οι τιμές καταναλωτή, επηρεάστηκαν επίσης από την αύξηση των διεθνών επισκεπτών τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της αιχμής τουριστικής περιόδου της χώρας .
Στις 29 Ιουλίου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου, ανακοίνωσε ότι η τράπεζα επέκτεινε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 14,1%, από 12,2%. Ο Καβτσιόγλου, είπε ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, θα επιδιώξει να διατηρήσει μια σφιχτή στάση μέχρι να επιτευχθεί σταθερή μείωση του πληθωρισμού, προσθέτοντας, ότι θα μπορούσε να αναμένεται αστάθεια τους επόμενους μήνες.
"Ο πληθωρισμός μπορεί να ακολουθήσει μια ασταθή πορεία τους καλοκαιρινούς μήνες", δήλωσε ο Kavcioglu την περασμένη Πέμπτη. "Η νομισματική μας πολιτική, είναι αρκετά σφιχτή, για να αποτρέψει αυτές τις αστάθειες να αντικατοπτρίζονται στην κύρια τάση."
Η επόμενη συνεδρίαση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας, έχει προγραμματιστεί για τις 12 Αυγούστου. Από τον διορισμό του τον Μάρτιο, ο Kavcioglu, διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 19% εν μέσω πληθωριστικών τάσεων, παρά τις πολιτικές πιέσεις για μείωση του.
Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιουλίου την Τρίτη, η τουρκική λίρα κέρδισε αρχικά έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τις 8,30 λίρες ανά δολάριο, πριν πέσει στις 8,42 περίπου στις 6 το απόγευμα ώρα Κωνσταντινούπολης.
Ενώ η λίρα έχει ανακτήσει κάποια αξία έναντι του δολαρίου, τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένει μειωμένη κατά περίπου 14% από την αρχή του έτους.
Ο Ash είπε, ότι οι ξένοι επενδυτές και οι Τούρκοι πολίτες, δίσταζαν να κρατήσουν αποταμιεύσεις σε λίρες ή να επενδύσουν σε τουρκικές αγορές, μετά από μια σειρά απροσδόκητων γεγονότων τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του αιφνιδιαστικού διορισμού του Kavcioglu τον Μάρτιο, που τον έκανε τον τέταρτο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας σε δύο χρόνια.
Επιπλέον, ένας αριθμός ανακατατάξεων προσωπικού στην Κεντρική Τράπεζα και στο TurkStat ,εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία των ιδρυμάτων.
"Νομίζω ότι οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο καχύποπτοι", είπε ο Ash, αναφερόμενος στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό. «Είναι δύσκολο να αποδειχθεί, αλλά πριν από ένα ή δύο χρόνια, σίγουρα θα εμπιστευόμουν τους αριθμούς. Τώρα η εμπιστοσύνη μου είναι χαμηλότερη».
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι, ότι υπήρξε τόσο θεσμική διάβρωση στην Τουρκία σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για την Κεντρική Τράπεζα είτε για τα βασικά υπουργεία, που αυτό δημιουργεί ερωτηματικά».
Οι δημοσκοπήσεις λένε, ότι οι στρατιωτικές παρεμβάσεις του Ερντογάν και η επιθετική εξωτερική πολιτική, που έσυραν την Τουρκία σε πολιτικές κρίσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επέφεραν σκληρό χτύπημα στην Οικονομία εκτός από τις εσωτερικές δυσκολίες.