Κόσμος

Φλόγες παντού: Ένα απέραντο πύρινο μέτωπο ο πλανήτης-Πανοραμικό γράφημα

Oι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν ολόκληρο τον κόσμο ήταν ζοφερές σε πολλές ηπείρους από την Αμερική στην Ευρώπη, από την Αφρική στην Ασία, κι ο αριθμός των πυρκαγιών που ξέσπασαν φέτος ξεπέρασε το μέσο όρο των προηγούμενων ετών σε πολλές χώρες.

Σύμφωνα με τον δορυφορικό χάρτη του Fire Information System and Resource Management System που ονομάζεται "FIRMS" από την Αμερικανική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής (NASA), οι φωτιές που εμφανίζονται με κόκκινες κουκίδες έχουν εξαπλωθεί σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ο χάρτης δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, το αφρικανικό οροπέδιο και βόρεια της Αραβικής Χερσονήσου, οι ακτές της Μεσογείου στην Ευρώπη και η Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται υπό την επίδραση πυρκαγιών.

Στην Ασία, οι ακτές της Ινδίας , η περιοχή της Σιβηρίας της Ρωσίας, η Κίνα, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η ανατολική Αυστραλία στην Ωκεανία επηρεάζονται από δασικές πυρκαγιές επίσης.

Σύμφωνα με τον χάρτη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), ο οποίος περιλαμβάνει τα δεδομένα που λαμβάνονται από τους δορυφόρους Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) , μεγάλες και μικρές πυρκαγιές σε ολόκληρη την ήπειρο φτάνουν σχεδόν στα βόρεια της Ρωσίας. Στον δορυφορικό χάρτη, φαίνεται ότι πυρκαγιές διαφορετικών μεγεθών στις χώρες της ΕΕ συνεχίζονται για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.

Ειδικά οι νότιες περιοχές της Ιταλίας έχουν παραδοθεί σε πολλές δασικές πυρκαγιές, μικρές και μεγάλες. Σε αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, αναφέρθηκε ότι χιλιάδες εκτάρια γης έγιναν στάχτη ως αποτέλεσμα πυρκαγιών στο νησί της Σικελίας και στις νότιες περιοχές της Καλαβρίας, της Απουλίας και της Καμπανίας τις τελευταίες εβδομάδες. Επιπλέον, 20 χιλιάδες εκτάρια γης κάηκαν και 1500 άτομα εκκενώθηκαν στη φωτιά που ξέσπασε στις 24 Ιουλίου στην ύπαιθρο της επαρχίας Οριστάνο στα δυτικά του νησιού της Σαρδηνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS, εξακολουθούν να υπάρχουν 47 ενεργές πυρκαγιές στη Σικελία, 71 στην Καλαβρία, 10 στην Απουλία και 8 στην Καμπανία της χώρας.

 

Όσον αφορά στην Ελλάδα τα γνωρίζουμε....

 

Η Αλβανία ήταν επίσης μεταξύ των χωρών που αντιμετώπισαν πολυάριθμες δασικές πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες. Είναι δύσκολος ο έλεγχος των πυρκαγιών, ειδικά στη χερσόνησο του Καραμπουρούν, στην ακτή της Αδριατικής Θάλασσας. Έχει αναφερθεί ότι οι Αλβανοί πυροσβέστες δεν έχουν τα εργαλεία και τον εξοπλισμό για να ανταποκριθούν στις πυρκαγιές...

Όσον αφορά στην Ισπανία στις 26 Ιουλίου, η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε στην περιοχή της Καταλονίας στη βορειοανατολική Ισπανία. Σύμφωνα με αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης, 1657 εκτάρια γης κάηκαν στη φωτιά στη Σάντα Κολομά ντε Κεράλτ στην περιοχή Ταραγόνα, ενώ 168 άνθρωποι στους οικισμούς της περιοχής εκκενώθηκαν λόγω κινδύνου πυρκαγιάς.

 

Στη Γαλλία 850 εκτάρια γης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στις 25 Ιουλίου στην επαρχία Aude στη νότια Γαλλία, ο δρόμος μεταξύ Τουλούζης και Ναρβόννης έκλεισε λόγω της πυρκαγιάς.

Η φωτιά προκάλεσε ζημιές στις γραμμές που μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

 

Στην Πορτογαλία μια δασική πυρκαγιά στις 17 Ιουλίου στην πόλη Monchique στη νοτιοδυτική Πορτογαλία κατέστρεψε περισσότερα από 2.000 εκτάρια γης.

 

Στη Ρουμανία η νότια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της Ρουμανίας, του Βουκουρεστίου, και ιδιαίτερα τα βουλγαρικά σύνορα, εξακολουθούν να εμφανίζονται με κόκκινες κουκίδες στον χάρτη EFFIS.

 

Συνεχίζονται οι δασικές πυρκαγιές στις γειτονικές χώρες της Ρουμανίας, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

 

Υπάρχουν απώλειες άνω του μέσου όρου στην Ευρώπη

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS, ο μέσος όρος 2008-2020 έχει ήδη ξεπεραστεί όσον αφορά την έκταση που καίγεται στην Ιταλία, καθώς και στη Γαλλία και τη Ρουμανία.

Ενώ 53.797 εκτάρια γης κάηκαν στην Ιταλία φέτος, ο μέσος όρος των 12 ετών καταγράφηκε ως 40.781. Ενώ κάηκαν 22.807 εκτάρια στη Γαλλία, ο μέσος όρος των προηγούμενων ετών ήταν 9.283. Με τον ίδιο τρόπο, 18.620 εκτάρια γης κάηκαν στη Ρουμανία φέτος, ενώ ο μέσος όρος των 12 ετών είναι 16.82 εκτάρια.

Στον ίδιο ιστότοπο, φαίνεται ότι μεταξύ των χωρών εκτός ΕΕ, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχασε επίσης 25.583 εκτάρια γης στη φωτιά, που είναι αρκετά κοντά στο μέσο όρο 2008-2020 των 30.199.

Ενώ κάηκαν φέτος 17.599 εκτάρια γης στην Τυνησία, καταγράφεται ότι αυτό έχει ήδη ξεπεράσει τον μέσο όρο της 12ετίας των 6.257 εκταρίων.

 

Ρωσία

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών που ξεκίνησαν τον Ιούλιο στην περιοχή Γιακουτία της Ρωσίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέστειλε επιπλέον στρατεύματα και εξοπλισμό στην περιοχή. Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, όπου περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης έχουν μετατραπεί σε στάχτη μέχρι στιγμής.

 

ΗΠΑ και Καναδά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις ΗΠΑ από τις 3 Αυγούστου, οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζονται σε 13 πολιτείες της χώρας.

Μαζικές πυρκαγιές ξέσπασαν στις πολιτείες της Καλιφόρνιας, του Αϊντάχο, του Όρεγκον, της Ουάσινγκτον, της Μοντάνα και της Νότιας Ντακότα.

Ο αριθμός των ενεργών δασικών πυρκαγιών στη χώρα έφτασε τις 97, με περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια στρέμματα γης να έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του καναδικού συστήματος Wildlands Information System, 228 δασικές πυρκαγιές, μικρές και μεγάλες, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα. Το 2021, 4.891 πυρκαγιές ξέσπασαν στη χώρα.

 

Νότια Αμερική

Μετά τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή του Αμαζονίου της Βραζιλίας το 2019 και το 2020, η περιοχή Παταγονία, το σημαντικότερο φυσικό περιουσιακό στοιχείο της Αργεντινής, κλονίστηκε από φωτιές φέτος. Οι πυρκαγιές, που ξεκίνησαν κοντά στον αυτοκινητόδρομο στις 7 Μαρτίου στην επαρχία Ρίο Νέγρο της βόρειας Παταγονίας, μετακινήθηκαν βόρεια και έφτασαν στο Μπουένος Άιρες στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού.

 

Κίνα και Ινδία

Οι δασικές πυρκαγιές είναι λιγότερο συχνές στην Ινδία και σε μέρη της Κίνας όπου επικρατεί το τροπικό κλίμα, καθώς η επίδραση των βροχών των μουσώνων γίνεται αισθητή τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, η αυξανόμενη αποψίλωση των δασών σε αυτές τις περιοχές αυξάνει την καταστροφική επίδραση των πλημμυρών που προκαλούνται από τις βροχοπτώσεις.

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες και στις δύο χώρες την περασμένη εβδομάδα.

 

Αυστραλία

Η Αυστραλία, όπου πάνω από 10 εκατομμύρια εκτάρια γης έγιναν στάχτη και πάνω από ένα δισεκατομμύριο άγρια ​​ζώα πέθαναν σε θερινές δασικές πυρκαγιές το 2019 και το 2020, είχε ένα ήσυχο καλοκαίρι όσον αφορά τις πυρκαγιές φέτος.

 

 

Δείτε εδώ το γράφημα 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ