Η συνοριοφυλακή της Λιθουανίας άρχισε από σήμερα να απωθεί τους παράτυπους μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν στη χώρα μέσω της γειτονικής Λευκορωσίας, καθώς το Βίλνιους προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή για τη χώρα μεταναστευτική κρίση.
Οι λιθουανικές αρχές υποψιάζονται ότι το καθεστώς της Λευκορωσίας έχει ενορχηστρώσει τις μεταναστευτικές ροές, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Μινσκ.
"Σε όποιον επιχειρήσει να περάσει παράνομα στο λιθουανικό έδαφος θα του αρνηθούμε την είσοδο και θα τον οδηγήσουμε στο κοντινότερο διεθνές μεθοριακό φυλάκιο ελέγχου", ανέφερε ο Ρουστάμας Λιουμπαγιέβας, ο επικεφαλής της συνοριοφυλακής. "Αποτρεπτικά μέτρα είναι δυνατόν να ληφθούν εναντίον όσων δεν συμμορφώνονται", είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ήδη σήμερα στάλθηκαν πίσω στη Λευκορωσία 180 άτομα.
Η απόφαση, την οποία έλαβε η υπουργός Εσωτερικών Άγκνε Μπιλοτάιτε, τέθηκε σε ισχύ σήμερα. Επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να ασκούν βία για να επαναπροωθήσουν τους μετανάστες σε συνοριακές διαβάσεις ή σε διπλωματικές αποστολές, όπου μπορούν να ζητήσουν άσυλο νόμιμα.
Ο Λιουμπαγιέβας απέφυγε να αποκαλύψει ποια μέτρα έλαβαν σήμερα οι συνοριοφύλακες, λέγοντας μόνο ότι δεν έκαναν χρήση βίας.
Λιθουανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η επαναπροώθηση των μεταναστών καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. "Περιορίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα καθενός να ζητήσει άσυλο σε μια ασφαλή χώρα", είπε η Ακβίλε Κρισιουνάιτε, ερευνήτρια στη μκο Diversity Development Group. "Η Λευκορωσία δεν είναι ασφαλής χώρα και ξέρουμε ότι εκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται", πρόσθεσε.
Από τις αρχές του έτους στη Λιθουανία, μια χώρα 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν μπει περισσότεροι από 4.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Ιρακινοί. Το 2020 καταγράφηκαν μόλις 81 αφίξεις παράτυπων μεταναστών.