Κόσμος

Νέο “Ισλαμικό Κράτος” στα σκαριά στο Σαχέλ-17 Χριστιανοί την μέρα σκοτώνονται από τζιχαντιστές στη Νιγηρία

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας συνεχίζει να δέχεται έντονη κριτική για την αδράνεια και τη συνενοχή της στις δολοφονίες των Χριστιανών. Ο τζιχαντισμός στην περιοχή του Σαχέλ δεν σταματά να εξαπλώνεται. Εκεί δηλαδή που, όπως έγραψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε προηγούμενο άρθρο, αυξάνει την γεωπολιτική της επιρροή η Τουρκία

Μετά τον περιορισμό του τζιχαντισμού, ιδίως της τρομοκρατικής ομάδας Daesh, στη Συρία και το Ιράκ, η λεκάνη του Σαχέλ “φιλοξενεί” μια πλειάδα τζιχαντιστικών ομάδων που αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και επομένως απομακρύνουν τις τυχόν ευκαιρίες ευημερίας στην περιοχή. Η Μπόκο Χαράμ, η ISWA και η Αλ Κάιντα είναι οι κύριες τρομοκρατικές ομάδες που λειτουργούν στην περιοχή και απειλούν να διαρρήξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια του πληθυσμού της.

Αν προσθέσουμε σε αυτό τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις που υπάρχουν σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, θα βρεθούμε με ένα πολύ περίπλοκο πανόραμα. Στην περίπτωση της Νιγηρίας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στον πληθυσμό της Νιγηρίας συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια και μεταξύ των πληγέντων, οι Χριστιανοί είναι ένα από τα κύρια θύματα της επέκτασης και της εδραίωσης της τρομοκρατίας στην περιοχή . Σε αυτό πρέπει να προστεθούν οι υπάρχουσες αντιπαραθέσεις μεταξύ της φυλής Fulani, με μια μουσουλμανική πλειοψηφία και την εθνοτική ομάδα Hausa, οπαδούς της Χριστιανικής θρησκείας, επί δεκαετίες για τον έλεγχο του εδάφους που προορίζεται για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια μελέτη με επικεφαλής τη Διεθνή Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες και το Κράτος Δικαίου (InterSociety) στην Onitsha, στην ανατολική Νιγηρία, αποκάλυψε ότι κατά τις πρώτες 200 ημέρες του 2021 περισσότεροι από 3.000 Χριστιανοί σκοτώθηκαν από τρομοκράτες Ισλαμιστές στη Νιγηρία , δηλαδή μιλάμε για 17 δολοφονημένους την ημέρα. Στο συνολικό αυτό ποσό, εκτός από τους πιστούς, περιλαμβάνονται δέκα καθολικοί ιερείς και προτεστάντες πάστορες.

Αυτή η έκθεση σημειώνει ότι "ο αριθμός των ανυπεράσπιστων Χριστιανών που σκοτώθηκαν από Νιγηριανούς Ισλαμιστές τζιχαντιστές και τους συνεργάτες τους στις δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες 200 ημέρες, ή από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Ιουλίου 2021, αυξήθηκε σε τουλάχιστον 3.462" . Ομοίως, υποδεικνύει ότι "πρόκειται για μόλις 68 θανάτους λιγότερους από τους συνολικούς θανάτους των Χριστιανών της Νιγηρίας το 2020, όπως υπολογίζει ο κατάλογος των διωκόμενων χριστιανών του Open Doors World Watch σε 3.530".

Αυτός ο δραματικός αριθμός είναι ο δεύτερος υψηλότερος που καταγράφηκε από το 2014, έτος που έθεσε τον επίσημο αριθμό θυμάτων που σκοτώθηκαν από τον τζιχαντισμό σε αυτή τη χώρα σε περισσότερες από 5.000 δολοφονίες από τη Boko Haram και τους τζιχαντιστές Fulani,.

Αυτή η έκθεση τονίζει ότι η τρομοκρατική ομάδα Μπόκο Χαράμ πραγματοποίησε τη δολοφονία περισσότερων από 4.000 Χριστιανών το 2014. Από την άλλη πλευρά, οι Φουλανί δολοφόνησαν 1.299 Χριστιανούς αγρότες την ίδια χρονιά. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, η οργάνωση επεσήμανε ότι 2.200 Χριστιανοί απήχθησαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου, ενώ από την 1η Μαΐου έως τις 18 Ιουλίου κατέγραψαν άλλες 780 απαγωγές, με 3.000 άτομα να είναι ο συνολικός αριθμός των απαγωγών. Ο ερευνητές επισημαίνουν ότι τουλάχιστον τρεις στους 30 Χριστιανούς θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της απαγωγής τους.

Η ομάδα Fulani ηγήθηκε του μέγιστου αριθμού δολοφονιών, τοποθετώντας τον συνολικό αριθμό δολοφονημένων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε περίπου 1.909 Χριστιανούς, ακολουθούμενη από τη Μπόκο Χαράμ, το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική και ληστές που σκότωσαν συνολικά 1.603 Χριστιανούς. Ομοίως, η έκθεση προσθέτει ότι η ίδια η κυβέρνηση της Νιγηρίας σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις της Νιγηρίας προκάλεσαν τον θάνατο 490 Χριστιανών . Αυτά τα δεδομένα θέτουν τη Νιγηρία ως μια χώρα που αντιμετωπίζει «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ασφάλεια».

Η σύγκρουση μεταξύ αγροτών, κυρίως χριστιανών και κτηνοτρόφων Fulani είναι μια αντιπαράθεση που χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000. Από φέτος, η βία μεταξύ αυτών των ομάδων έχει σκοτώσει περισσότερους από 19.000 ανθρώπους και έχει καταφέρει να εκτοπίσει χιλιάδες ανθρώπους στην πλειοψηφία του στο Σαχέλ. Εκτός από την αδυναμία της νιγηριανής κυβέρνησης να τερματίσει αυτές τις διαφορές, το ISWAP, η θυγατρική του Daesh στην περιοχή και η Μπόκο Χαράμ εκμεταλλεύονται αυτή τη λεπτή κατάσταση και το κενό στην κάλυψη των βασικών αναγκών του πληθυσμού τόσο για να αποκτήσουν οπαδούς όσο και για να κερδίστε υποστήριξη.

Σε αυτό το μήκος κύματος οι εκκλησίες έχουν υποστεί σοβαρή καταστολή από αυτές τις τζιχαντιστικές ομάδες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 300 εκκλησίες έχουν δεχθεί επίθεση από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Η πολιτεία Τάραμπα, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Νιγηρία, ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο αφού τουλάχιστον 70 εκκλησίες έχουν δεχτεί επίθεση ή απειλούνταν

Παρά τον δραματικό χαρακτήρα των αριθμών, η μελέτη ολοκληρώνεται θρηνώντας για την ατιμωρησία στην οποία υπόκεινται οι υπεύθυνοι, αφού, σύμφωνα με την οργάνωση, "η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει εγκαταλείψει τα επιζώντα θύματα και τις οικογένειες των νεκρών".

Η έκθεση καταλήγει ότι «στο βορρά, οι τζιχαντιστές λειτουργούν ελεύθερα υπό την κάλυψη και την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας. Απαγάγουν, σκοτώνουν, λεηλατούν, καταστρέφουν ή καίνε και παίρνουν αιχμάλωτους απροστάτευτους Χριστιανούς. Σε μια κατάσταση που, εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Σαχέλ και μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ