Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Μακρόν τα ''βάζει'' με την «ιερή» κοσμικότητα και το «Ισλάμ του διαφωτισμού»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία, σχέδιο νόμου για το Ισλάμ που παρουσίασε πρόσφατα ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς θα αρχίσει να συζητείται τον Δεκέμβριο και θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Όταν ο δεξιός Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Γκεράλντ Νταρμάνιν, δήλωσε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, "ποτέ δεν είναι ο Αλλάχ ανώτερος από τη Δημοκρατία", το εννοούσε.

Τώρα η Γαλλική Κυβέρνηση, δημιούργησε μια νέα διυπουργική επιτροπή για τον κοσμικό χαρακτήρα, που θα εξελιχθεί σε μια κίνηση, που πιστεύεται ευρέως ότι θα διδάσκει τους μουσουλμάνους να «αγαπούν τη Δημοκρατία», στέλνοντας ένα μήνυμα σαφώς στον Ερντογάν.

Οι προτάσεις που διατυπώνονται από την επιτροπή κοσμικότητας, επιδιώκουν να πείσουν τους ανθρώπους, ιδίως τους μουσουλμάνους, ότι μόνο η λαϊκή προστασία προστατεύει διαφορετικές "λατρείες", από την εξάσκηση της πίστης τους επειδή η χώρα δεν έχει επίσημη θρησκεία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που κατηγορείται ότι προσβλέπει στην προσέλκυση δεξιών κυρίως, αλλά και ακροδεξιών ψηφοφόρων, υποστηρίζει ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπίσει τον «ισλαμιστικό αυτονομισμό», καθώς μια μειοψηφία των μουσουλμάνων της Γαλλίας, προσπαθεί να δημιουργήσει μια «αντικοινωνία» βάζοντας τους δικούς της νόμους πάνω απ’ όλους τους άλλους.

Στη Γαλλία, η κοσμικότητα είναι «ιερή»: Το κράτος είναι απολύτως διαχωρισμένο από την εκκλησία με νόμο του 1905, που απαγορεύει ρητά στην κυβέρνηση, να επεμβαίνει στα θρησκευτικά ζητήματα. Η προσπάθεια του Μακρόν να επέμβει σε ζητήματα του Ισλάμ, αναμένεται να συναντήσει και νομικά εμπόδια.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ανάμεσα στους έξι εκατομμύρια μουσουλμάνους της Γαλλίας, (είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μουσουλμάνων στην Ευρώπη, 9% του πληθυσμού) αλλά και στον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο,  και ιδίως η διαπίστωση του Μακρόν, ότι το Ισλάμ είναι «μια θρησκεία που βρίσκεται σε κρίση σε όλη την υφήλιο».

Στην Τουρκία, με την οποία έχει έντονη κόντρα τελευταίως ο Μακρόν, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, σαν τη Γενί Σαφάκ, έχουν τίτλους όπως «Ο Μακρόν κηρύσσει πόλεμο στο Ισλάμ!» και κατηγορούν τον Γάλλο Πρόεδρο, ότι ακολουθεί τον δρόμο «των νεοναζιστών και της ακροδεξιάς».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Μια από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, είναι να περιορίσει την ξένη επιρροή στο γαλλικό Ισλάμ, επενδύοντας σε μια νέα γενιά ιμάμηδων που θα έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στη Γαλλία, αντί να τους ορίζουν άλλα κράτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για παράδειγμα, η Αλγερία χρηματοδοτεί το Μεγάλο Τζαμί του Παρισιού, ενώ η Τουρκία, η Αλγερία και το Μαρόκο προμηθεύουν εκατοντάδες ιμάμηδες στη χώρα. Η Τουρκία ειδικότερα, ιδίως επί Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επενδύσει σημαντικά σε θρησκευτικές και πολιτιστικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Στα 2.500 τζαμιά της Γαλλίας, υπάρχουν 300 λεγόμενοι «αποσπασμένοι» ιμάμηδες: 150 Τούρκοι, 120 Αλγερινοί και 30 Μαροκινοί. Αυτοί πληρώνονται από τη χώρα προέλευσής τους και παρότι λειτουργούν στη Γαλλία, συχνά δεν μιλούν γαλλικά και είναι αποκομμένοι από τη γαλλική πραγματικότητα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, υποστηρίζει ότι η ξένη επιρροή έχει ανοίξει την πόρτα στο ακραίο Ισλάμ, που δεν αντικατοπτρίζει αναγκαστικά την πραγματικότητα των Γάλλων μουσουλμάνων. Στόχος του είναι ένα «Ισλάμ του διαφωτισμού, συμβατό με τις αξίες της Γαλλίας».

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει το νομοσχέδιο, είναι η διδασκαλία της αραβικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία, ο αυστηρός έλεγχος της ιδιωτικής θρησκευτικής εκπαίδευσης, ο περιορισμός της εκπαίδευσης στο σπίτι και η πάταξη των λόγων ή δραστηριοτήτων που αντιβαίνουν τις γαλλικές αξίες, όπως τα χωριστά ωράρια για γυναίκες και άντρες στις δημοτικές πισίνες.

Ένα νομικό πρόβλημα, στο οποίο έχουν προσκρούσει όλες οι κυβερνήσεις που έχουν προσπαθήσει τις τελευταίες δεκαετίες να ελέγξουν το Ισλάμ στη Γαλλία, είναι η εκπαίδευση των ιμάμηδων: πώς θα εξασφαλιστεί, αφού ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας αποκλείει τη δημόσια εκπαίδευσή τους;

Επειδή η γαλλική νομοθεσία δηλώνει απερίφραστα, ότι δεν επιτρέπονται διακρίσεις ανάμεσα στις θρησκείες, οτιδήποτε αποφασιστεί για το Ισλάμ, θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες θρησκείες.

Δηλαδή, ο αυστηρός έλεγχος των μουσουλμανικών σχολείων θα πρέπει να επεκταθεί και στα καθολικά ή εβραϊκά σχολεία, πράγμα που περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα.

Δεκαοκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2022, ο Μακρόν, θεωρείται ότι έχει το βλέμμα στο δεξιό ακροατήριο. Προσπαθεί να δείξει ότι είναι σκληρός προς το Ισλάμ, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν ίσα (γύρω στο 25%) με την Μαρίν Λεπέν.

Αυτό που αναμένεται να διαδώσει η νέα επιτροπή κοσμικότητας, είναι ότι η κοσμική Δημοκρατία είναι αδιαίρετη: δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει   τους πολίτες, να τους διακρίνει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Ο  λαός αποτελεί ένα  ενιαίο έθνος και όχι μια προσθήκη κοινοτήτων.

Η Γαλλία, ωστόσο, έχει εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Concordat στην Αλσατία, η περιοχή του Στρασβούργου της Γαλλίας διέπεται από ένα σύνολο νόμων που χρονολογούνται από το 1801, ο οποίος επιτρέπει στις περιφερειακές αρχές, να χρηματοδοτούν θρησκευτικές δραστηριότητες και καθιστούν υποχρεωτική τη θρησκευτική εκπαίδευση στα σχολεία.

Ενώ η υπόλοιπη Γαλλία ακύρωσε το Concordat το 1905, που υπογράφηκε αρχικά την περίοδο της Ναπολέοντα, η περιοχή του Στρασβούργου ήταν υπό γερμανικό έλεγχο εκείνη την εποχή.

Όταν η περιοχή έγινε μέρος της Γαλλίας μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτοί οι μοναδικοί νόμοι παρέμειναν σε ισχύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιτροπή για την κοσμικότητα, είναι επίσης έτοιμη να πείσει τις μουσουλμάνες γυναίκες, ότι η κοσμικότητα είναι «μέσο χειραφέτησης» και «ελευθερία των γυναικών», να επιλέξουν πώς να ασκήσουν την πίστη τους.

Οι επικριτές του Μακρόν, αντιτάσσουν ότι ο ισλαμιστικός φανατισμός, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με θρησκευτικά αλλά με κοινωνικά μέτρα. «Αναπτύσσεται σε περιβάλλοντα με φτώχεια, κοινωνικές ματαιώσεις, διακρίσεις, όπου η κοινωνική κινητικότητα και εξέλιξη είναι μπλοκαρισμένη και ο στιγματισμός μόνιμος», έγραψε σε άρθρο της στην εφημερίδα Liberation, η οικολόγος πολιτικός Εστέρ Μπενμπασά. «Από τις ανακοινώσεις του Μακρόν, λείπει αδυσώπητα το κοινωνικό σκέλος» είπε.

Τα πνεύματα στη Γαλλία, είναι οξυμένα και μετά την πρόσφατη επίθεση με μαχαίρι έξω από τα παλαιά γραφεία του Charlie Hebdo. Ο Μακρόν, επικρίνεται από τη δεξιά ως «μαλακός» και «αφελής», ενώ από την αριστερά, ότι «υποδαυλίζει τον θρησκευτικό πόλεμο» και σύμφωνα με τον Τύπο, «αναζητά ένα πολύ λεπτό σημείο ισορροπίας».

Εξάλου, τα πάνω-κάτω έχει φέρει στη Γαλλία η ηχηρή παρέμβαση απόστρατων στρατηγών αλλά και εκατοντάδων ενεργών στρατιωτικών, θέτοντας ζήτημα επιβολής στρατιωτικού νόμου, με τη δικαιολογία ότι η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο από «ισλαμιστές τρομοκράτες».

https://www.youtube.com/watch?v=i7JmgA3bKuw

«Η Γαλλία είναι σε κίνδυνο. Πολλοί θανάσιμοι κίνδυνοι την απειλούν. Ακόμα και εν αποστρατεία, παραμένουμε στρατιώτες της Γαλλίας και δεν μπορούμε υπό τις σημερινές συνθήκες να μείνουμε αδρανείς, μπροστά στη τύχη της όμορφης πατρίδας μας. Η Γαλλία αποσυντίθεται από τις ορδές των ισλαμιστών στα προάστια, που αποκολλούν μεγάλα τμήματα του έθνους μας και τα μετατρέπουν σε περιοχές, που υπάγονται σε δόγμα αντίθετο από το Σύνταγμά μας» έγραφαν στην επιστολή τους.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρί Λεπέν, έχει “αγκαλιάσει” τους στρατιωτικούς καλώντας τους συμπατριώτες της να τους στηρίξουν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ