Κόσμος

Ο Ερντογάν δανείζει 500 εκ. δολάρια τους Τουρκοκύπριους με όρους ''τοκογλυφίας''- Για ''κυβέρνηση-μαφία'' κάνει λόγο ο Νταβούτογλου

Η Τουρκία αυτή την εβδομάδα, υποσχέθηκε πίστωση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (KKTC), ένα αποσχισμένο κράτος που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. 

Σύμφωνα με τη σύμβαση πίστωσης που έχει στην διάθεσή της η Nordic Monitor, η Τουρκία πρόκειται να δανείσει χρήματα στο KKTC στην τουρκική λίρα (TL), ενώ θα λάβει αποπληρωμή σε δολάρια, μια δύσκολη προϋπόθεση για τους Τουρκοκύπριους, δεδομένης της συνεχιζόμενης υποτίμησης της λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ .

Σύμφωνα με τη συμφωνία που ενέκρινε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη, το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών, θα παράσχει στους Τουρκοκύπριους πίστωση σε νόμισμα τουρκικής λίρας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο λόγος για το όριο πίστωσης αναφέρεται ως, η αναδιάρθρωση του δημόσιου και χρηματοπιστωτικού τομέα του KKTC. Τα 500 εκατομμύρια δολάρια, θα εκταμιευθούν σε δόσεις και οι αποπληρωμές, οι οποίες θα ξεκινήσουν 36 μήνες μετά την έγκριση του δανείου, θα πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες σε 14 δόσεις, που λήγουν σε 114 μήνες. 

Το ποσό που θα αποπληρωθεί, θα καθοριστεί μετατρέποντας την τουρκική λίρα που μεταφέρθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών στο KKTC, σε δολάρια με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας εκείνη την ημέρα. Το KKTC, υποχρεούται να πραγματοποιεί πληρωμές τόκων, σύμφωνα με το εξάμηνο LIBOR δολαρίου ΗΠΑ (Προσφερόμενη ισοτιμία του Λονδίνου) από το Reuters.

Αν και η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι η πίστωση θα διατεθεί για δαπάνες υποδομής και υγείας, εκτιμάται ότι το KKTC, του οποίου η οικονομία εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία, θα το δαπανήσει σε χρηματοοικονομικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μισθών. 

Οι Τουρκοκύπριοι, των οποίων το σημαντικότερο εισόδημα προέρχεται από τον τουρισμό, μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ λίγους ξένους τουρίστες, λόγω της διεθνούς απομόνωσης και των εμπάργκο που επιβλήθηκαν, μετά την εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού το 1974.

Δεν είναι ακόμη γνωστό, πόσα από τα υποσχόμενα όρια πίστωσης θα είναι σε θέση να επεκτείνει η Τουρκία. Η Τουρκία, βιώνει δύσκολους οικονομικούς καιρούς και ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα λιτότητας αυτό το μήνα. Η Nordic Monitor ανέφερε στο παρελθόν,  ότι η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των δαπανών εκμετάλλευσης στο εξωτερικό.

Η επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν, στο KKTC τον Νοέμβριο του 2020 δίνει πληροφορίες για το πού θα μπορούσαν να δαπανηθούν τα κονδύλια της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Ερντογάν, συνέστησε να χτιστεί ένα προεδρικό παλάτι στην Κύπρο, όπου ζουν περίπου 330.000 Τούρκοι, λέγοντας ότι η Τουρκία, θα μπορούσε να αναλάβει την κατασκευή ενός προεδρικού συγκροτήματος σε οικόπεδο 5.000 τετραγωνικών μέτρων. 

«Τέτοια κτίρια, όπως γνωρίζετε, αλλάζουν τις αντιλήψεις άλλων χωρών», είπε ο Ερντογάν, υπονοώντας την επιθυμία του να γίνει αποδεκτό το KKTC ως κυρίαρχο κράτος.

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του  πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας  Αχμέτ Νταβούτογλου  στο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκαλώντας «Μαφία»  τομείς της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Νταβούτογλου, παλιός πολιτικός φίλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σήμερα έχει ιδρύσει το δικό του κόμμα, δήλωσε ακόμη πως αναμένει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα χάσει στις επόμενες εκλογές.

«Κανείς δεν θα ψηφίσει την αμαθή, ανίκανη κυβέρνηση του Ερντογάν» είπε χαρακτηριστικά. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν πρωθυπουργός στην Τουρκία μεταξύ 2014-2016, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών. Το 2019 εγκατέλειψε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

«Αν ανεχόμουν τη διαφθορά, την κακοδιοίκηση, το νεποτισμό και τις επιθέσεις στο κράτος δικαίου θα ήμουν ακόμη πρωθυπουργός σήμερα» πρόσθεσε ο 62χρονος πολιτικός, ο οποίος πλέον έχει ιδρύσει το δικό του κόμμα.

«Ήθελα να πετύχει ο Ερντογάν»

«Προσπάθησα να αλλάξω το κόμμα εκ των έσω. Το θέμα δεν αφορούσε ποτέ στην ανατροπή του Ερντογάν. Ήθελα να πετύχει».

»Όταν ο Ερντογάν ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης το 2003, ήθελε να πατάξει τη διαφθορά στη χώρα. Σήμερα η διαφθορά είναι πιο αχαλίνωτη από ποτέ». Επίσης, αναφέρει, «ο Ερντογάν συγκέντρωσε γύρω του «ναιναίκους», κάτι που εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο βασικά προβλήματα της τουρκικής ηγεσίας.

Ο Νταβούτογλου προβλέπει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στην Τουρκία την άνοιξη.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ