Κόσμος

Τραγικό τέλος στην υπόθεση "Καραϊβάζ" της Ολλανδίας: Κατέληξε ο δημοσιογράφος

Δεν τα κατάφερε τελικά και υπέκυψε στα τραύματα του ο Ολλανδός δημοσιογράφος Πέτερ Ντε Βρις, που είχε δεχτεί πυροβολισμούς από αγνώστους στο κέντρο του Άμστερνταμ και είχε τραυματιστεί σοβαρά, σε μια υπόθεση που θυμίζει αυτή του Γιώργου Καραϊβάζ, του Ελληνα δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του τον περασμένο Απρίλιο.

Οι δράστες είχαν στήσει καρτέρι στον Ολλανδό δημοσιογράφο έξω από το τηλεοπτικό σταθμό όπου είχε μεταβεί, για να βγει ως καλεσμένος σε εκπομπή. Στη θέα του Ντε Βρις, οι εκτελεστές του τον πυροβόλησαν πέντε φορές, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, με το θύμα να νοσηλέυεται σε κρίσιμη κατάσταση τις τελευταίες δώδεκα ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη χώρα ξέσπασε σάλος με τον πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε να δηλώνει σχετικά πως "η επίθεση εναντίον του Πέτερ Ρ. ντε Βρις είναι σοκαριστική και αδιανόητη, είναι επίθεση εναντίον ενός θαρραλέου δημοσιογράφου και κατά συνέπεια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, που είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία μας και για το κράτος του δικαίου μας".

Η επίθεση πυροδότησε την έκρηξη δημοσιογραφικών ενώσεων ανά τον κόσμο, ενώ χιλιάδες ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης από επώνυμους και απλούς πολίτες στα Social Media. Οι έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ έχουν γίνει και συλλήψεις υπόπτων. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο επικεφαλής της ολλανδικής αστυνομίας ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα πιθανόν να βρίσκεται ο δράστης της επίθεσης, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για τις συλλήψεις, ούτε για το πιθανό κίνητρο του εγκλήματος.

Γνωστός για έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα

Ο Ντε Βρις αποτελούσε προσωπικότητα της Ολλανδίας και είχε γίνει γνωστός για τις έρευνές του που έχουν φέρει στο φως εγκλήματα του ολλανδικού υποκόσμου και για αυτό το λόγο είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του.

Ξεκίνησε ως αστυνομικός συντάκτης σε εφημερίδα και έγινε γνωστός για το βιβλίο που έγραψε το 1987 "Η Απαγωγή του Χάινεκεν", το οποίο είχε ως θέμα την απαγωγή του βαρώνου της μπύρας Φρέντι Χάινεκεν και το οποίο μεταφέρθηκε στη Μεγάλη Οθόνη με τίτλο "Kidnapping Freddy Heineken" και πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς. Ο απαγωγέας Βίλεμ Χόλιντιρ καταδικάστηκε το 2014 για απειλές κατά της ζωής του Ντε Βρις, ο οποίος βοήθησε την αστυνομία να εξιχνιάσει υποθέσεις για τις οποίες ο Χόλιντιρ τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Εμφανιζόταν συχνά στον ρόλο εκπροσώπου θυμάτων ή στον στενό κύκλο μαρτύρων-κλειδιών. Επί 17 χρόνια είχε την δική του τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία συχνά συνεργαζόταν με τις οικογένειες θυμάτων σε ανεξιχνίαστες επιθέσεις. Ο διάσημος δημοσιογράφος έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Έμμυ για την έρευνά του στην υπόθεση της εξαφάνισης της αμερικανίδας εφήβου Νάταλι Χόλογουεϊ, στην Αρούμπα το 2005.

Στην πιο πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη των κρατών ως προς την ελευθερία του Τύπου από τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), η Ολλανδία κατέλαβε την 6η θέση μεταξύ των 180 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο, πίσω από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Κόστα Ρίκα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το Κούρσκ έχει 1000 πόρτες εισόδου και καμία εξόδου-Οι Ρώσοι εξόντωσαν 2300 στρατιώτες του Κιέβου και περικύκλωσαν τους υπόλοιπους 12.000 (Βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του χωριού Κρούπετς στην περιοχή Κουρσκ, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΑΜ-Οι Ουκρανοί δεν...