Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

''Αγριεύει'' η κατάσταση στην Κούβα - Αναπτύσσουν πολεμικά πλοία οι ΗΠΑ

Είναι γνωστό, ότι οι μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στην Κούβα στις 11 Ιουλίου για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο ζωής, την επιδημία του κορονοϊού και πολλά άλλα, ανάγκασε την κυβέρνηση να βγάλει τμήματα του στρατού στους δρόμους σε μια εμφανή αδυναμία να το αντιμετωπίσει. 

Εμφανίστηκαν πολιτικά συνθήματα, για την ανατροπή της κομμουνιστικής κυβέρνησης και  ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, σε αντιπερισπασμό κάλεσε τους «υπερασπιστές της επανάστασης» να βγουν στους δρόμους, ως μια μορφή αντιδιαμαρτυρίας και να προστατεύσουν τη χώρα από τον «βανδαλισμό».

https://www.youtube.com/watch?v=_2Xd8yTHv7k

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εταίρος της Κούβας στον κόσμο, δεν στέλνει ένα σαφές μήνυμα για το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει και για το εάν θα παρέμβει στην εσωτερική πολιτική της χώρας. 

Ωστόσο, υπήρχαν εικασίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ότι οι Ρώσοι πρέπει να προσπαθήσουν να στείλουν τα στρατεύματά τους στο νησί, για να «εγγυηθούν» την ειρήνη στην Κούβα.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων μεγάλης κλίμακας διαμαρτυριών στην Κούβα, κατά των υφιστάμενων αρχών, η Κούβα πραγματοποίησε συνομιλίες με τη Ρωσία. 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να υποστηρίξει την επίσημη Αβάνα, εάν προκύψει τέτοια ανάγκη.

Δεδομένου, ότι η εμφάνιση Ρώσων στρατιωτικών ειδικών στην Κούβα, σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει στην καταστολή όλων των διαμαρτυριών, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποφάσισαν να δώσουν την δική τους απάντηση ξεκινώντας έναν ''αποκλεισμό'' της Κούβας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων μεγάλης κλίμακας στην Κούβα, τις οποίες ο στρατός έχει ήδη εμπλακεί στην καταστολή, έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να στείλουν τα πολεμικά πλοία τους στην ακτή της Κούβας, των οποίων το κύριο καθήκον θα είναι να αποκλείσει το νησί προκειμένου να αποφευχθούν εξωτερικές παρεμβολές. Αυτό ειδικότερα, αφορά πιθανώς την παροχή βοήθειας από τη ρωσική πλευρά.

Η Ουάσινγκτον, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για μια ισχυρή κατάσχεση εξουσίας στην Κούβα, καθώς αυτό θα αυξήσει σημαντικά την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών και θα παρέχει προστασία, από την πιθανή ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών βάσεων, τακτικών και στρατηγικών όπλων στο νησί.

Σύμφωνα με αναλυτές, η παρέμβαση των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τις διαμαρτυρίες στην Κούβα. Μετά την αποχώρηση από τη θέση του αρχηγού της χώρας Ραούλ Κάστρο, η κατάσταση σε όλες τις περιοχές της χώρας επιδεινώθηκε πραγματικά.

Η ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων, στα ανοικτά των ακτών της Κούβας, όχι μόνο μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση στο έδαφος του νησιού, αλλά και να επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να οργανώσει αποκλεισμό της Κούβας.

Η ρωσική πλευρά, δεν έχει ακόμη αξιολογήσει τι συμβαίνει στην Κούβα, ωστόσο, σε περίπτωση αιτήματος της Αβάνας, οι ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί μπορούν να πάνε στο «νησί της ελευθερίας».

Είναι γνωστό, ότι αυτή τη στιγμή η αμερικανική στρατιωτική αεροπορία, πετά έξω από τη βόρεια ακτή της Κούβας, και αυτό ισχύει όχι μόνο για αεροσκάφη αναγνώρισης, αλλά και για στρατιωτικά αεροσκάφη μεταφοράς, επί των οποίων μπορεί να είναι και οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός των ΗΠΑ.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το λαό της Κούβας, μία δήλωση του δημάρχου του Μαϊάμι Φράνσις Σουάρεζ, στο αμερικανικό κανάλι Fox News  έρχεται να «ρίξει λάδι στην φωτιά»,  αφού πρότεινε αεροπορικές επιδρομές από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Η Κούβα, δήλωσε ο Σουάρεζ στο Fox News κατά τη διάρκεια συνέντευξης της Τρίτης, αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ επειδή «εξάγει κομμουνισμό σε όλο το ημισφαίριο». 

https://www.youtube.com/watch?v=ksRMMUtYUgA&ab_channel=FoxBusiness

Πράγματι, ο Σουάρεζ ισχυρίστηκε, ότι η Κούβα  είναι «μία από τους μεγαλύτερους τροφοδότες ναρκωτικών  στην περιοχή, αλλά συνάμα είναι υποστηρικτής της τρομοκρατίας, όπως αυτό ορίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες»

"Η Κούβα εξάγει κομμουνισμό, σε όλο το ημισφαίριο και σε όλο τον κόσμο και το κάνει εδώ και δεκαετίες και αυτό είναι κάτι, που πρέπει να ενδιαφέρει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ", δήλωσε ο δήμαρχος. Στη συνέχεια πρότεινε στις ΗΠΑ, να ρίξουν την κουβανική κυβέρνηση, με κάποιο τρόπο παρόμοιο με τη σύλληψη του 1990 του διαβόητου ηγέτη του Παναμά Manuel Noriega.

Ο Σουάρεζ διαμαρτυρήθηκε έντονα, ενάντια σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν να χαλαρώσει το εμπάργκο, το οποίο εμπόδιζε άλλες χώρες να στέλνουν βοήθεια στο νησιωτικό έθνος από το 1960, επιμένοντας ότι η κουβανική κυβέρνηση, θα χρησιμοποιήσει τους πόρους εναντίον της Ουάσινγκτον.

 

«Θέλουν να είναι σε θέση να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ, για το αποτυχημένο σύστημα διακυβέρνησής τους», υποστήριξε ο δήμαρχος.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αρχίσει να αναζητά συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, για να νομιμοποιήσει τις αεροπορικές επιθέσεις στην Αβάνα και να συγκρίνει την κατάσταση, με τη θαλάσσια επίθεση στις 2 Μαΐου 2011, στο Πακιστάν [τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν] και τον βομβαρδισμό των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία, κατά τη διάρκεια του πολέμου στα Βαλκάνια.

Ο Suarez πιστεύει, ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι μια επιλογή που ο Λευκός Οίκος, δεν πρέπει να αγνοήσει ελαφρά, αλλά μάλλον να συζητά ως σοβαρό επιχείρημα για την παρέμβαση των ΗΠΑ στην εσωτερική πολιτική της Κούβας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η πρότασή μου είναι να εξερευνήσουν αυτήν την επιλογή, δεν μπορεί απλώς να απορριφθεί» ,είπε.

Αργότερα στο MSNBC, ο δήμαρχος έδωσε μια λεπτομερή εξήγηση της δήλωσης του, τονίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος συζητά επί του παρόντος, τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν σχετικά με το τι συμβαίνει στην Κούβα. 

Είπε ότι οι καταστάσεις παρέμβασης των ΗΠΑ,  το Πακιστάν και τη Γιουγκοσλαβία, ήταν «παραδείγματα» του τρόπου σκέψης των Αμερικανών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εμπλέκονται σε μια ποικιλία καταστάσεων σε όλο τον κόσμο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι δεν θα υπάρξει παρέμβαση από τις ΗΠΑ, τώρα που συμβαίνουν γεγονότα 90 μίλια (περίπου 144 χλμ.), μακριά μας αφού αυτή είναι η κατά προσέγγιση απόσταση, μεταξύ της πόλης των ΗΠΑ της Key West και των ακτών της Κούβας», πρόσθεσε.

https://www.youtube.com/watch?v=REt7m1efBxs

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2014, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισε να ξεκινήσει μια διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας, αλλά με την άνοδο στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ, αυτή η διαδικασία σταμάτησε.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι πολλοί αμερικανοί πιστεύπυν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν να παρέμβουν σε άλλη χώρα, καθώς μόλις πρόσφατα βγήκαν από το τέλμα του Αφγανιστάν, ενώ άλλοι επιβραβεύουν την ιδέα μιας «ειρηνικής εισβολής».

«Στείλτε φαγητό, φάρμακα, μηχανικούς και κοινωνικούς λειτουργούς ... όχι στρατιώτες. Ας κάνουμε μια ειρηνική εισβολή για μια φορά», έγραψε ένας υποστηρικτής του Μπάιντεν.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ