Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για κατασπατάληση πόρων σε παλάτια, εξοχικά και αεροσκάφη, ο ίδιος αποφεύγει να απαντήσει, όπως πάντα, επί της ουσίας και χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα των κάθε λογής λαϊκιστών που επικαλούνται εξωγενείς παράγοντες και «αόρατους» εχθρούς.
Σε «ξένο δάχτυλο» αποδίδει την κρίση στην οικονομία της χώρας του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παρομοιάζει την αντιπολίτευση με «φορτηγό με σπασμένα φρένα σε κατηφόρα».
«Οι προσπάθειές τους να γονατίσουν τη χώρα μας παρά τους ευλογημένους αυτούς αγώνες μας δεν σταματούν. Η αστάθεια στο νόμισμα της λίρας, το οποίο κυμαίνεται γύρω από τα χαμηλά ρεκόρ για μήνες, ήταν αποτέλεσμα των επιθέσεων. Ο νέος στόχος τους είναι η οικονομία μας. Επιχείρησαν μεταμεσονύχτιες επιθέσεις αμέτρητες φορές. Εμείς προετοιμαστήκαμε ήδη φέρνοντας από το εξωτερικό όλο το χρυσό μας για να ενισχύσουμε τα συναλλαγματικά μας αποθέματα.
Ευτυχώς το ξεπεράσαμε με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Φυσικά αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Όποιος ήταν ο σκοπός των διαδηλώσεων στο Γκεζί, ο ίδιος είναι και τώρα με τις επιθέσεις εναντίον της οικονομίας μας. Ο ύπουλος στόχος πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ο στόχος πίσω από την κρίση της οικονομίας είναι ο ίδιος», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κομπάζοντας ότι ενώ όλες οι αναπτυγμένες χώρες κλυδωνίστηκαν από την πανδημία, η Τουρκία με την αποτελεσματική διαχείριση που άσκησε ξεχώρισε από όλους τους άλλους.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι: “ενώ αναπτυγμένες χώρες ταρακουνήθηκαν κατά την περίοδο αυτή, με την αποτελεσματική διαχείριση που κάναμε εμείς ξεχωρίσαμε από όλους τους άλλους. Τουλάχιστον ξεπεράσαμε αυτή τη διαδικασία με το ελάχιστο κόστος.
Στην επόμενη περίοδο μπορούμε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης για το έθνος μας, εξετάζοντας την παγκόσμια πορεία της επιδημίας, τις εξελίξεις στην οικονομία και άλλα θέματα. Κανένας σε αυτή τη χώρα δεν είναι άστεγος. Το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας με τον στόχο του 2023 πραγματοποιεί την ισχυρότερη πορεία του τελευταίου αιώνα. Πιστεύω ότι σίγουρα θα τερματίσουμε αυτή την πορεία με νίκη”.
Ο αντιτρομοκρατικός νόμος έχει εκτεταμένες συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο πρόσφατα εισηγμένος νόμος της Τουρκίας σχετικά με την πρόληψη της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής υπερβαίνει τις διεθνείς απαιτήσεις και ενδέχεται να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει σε γνωμοδότηση της που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα η Επιτροπή Νομικών εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η γνωμοδότηση, αναφέρει ότι οι διατάξεις του νόμου οδηγούν σε εκτεταμένες συνέπειες για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης, καθώς και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Οι συγκεκριμένες ανησυχίες που επισημαίνει η Επιτροπή περιλαμβάνουν επίσης νέες διακρίσεις σχετικά με τη συλλογή βοήθειας, την έλλειψη διαφάνειας για την εκτίμηση επικινδυνότητας των ΜΚΟ και την ικανότητα των αρχών να απομακρύνουν τα μέλη του συμβουλίου μιας ένωσης και να τα αντικαθιστούν με διαχειριστές χωρίς να συμβουλευτούν τα μέλη της ενδιαφερόμενης ΜΚΟ ή το διοικητικό της συμβούλιο, πριν από το διορισμό.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει πάντως ότι ο νόμος εκδόθηκε με βιαστικό τρόπο χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους, χαρακτηρίζοντας τον ως προβληματικό από δημοκρατικής άποψης.
Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να συμμορφώνονται με όλες τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.