Ο Όλαφ Σολτς θα ήθελε να πάει στον Λευκό Οίκο ως Καγκελάριος της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών μετέβη στην Ουάσινγκτον για να προωθήσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα της θητείας του: έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο που θα επιβάλει σε ψηφιακούς κολοσούς όπως η Amazon να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Για τον υποψήφιο Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο αυτό είναι ένα θέμα, με το οποίο θέλει να ενισχύσει την εικόνα του ως «ηγέτη».
Καταποντίζεται το SPD
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές για το SPD. Ο Σολτς είναι πάντως ακόμα πεπεισμένος ότι μπορεί να γίνει Καγκελάριος. 130 χώρες συμφώνησαν την Πέμπτη στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ότι θέλουν να εγγυηθούν μια ελάχιστη φορολόγηση για τις ψηφιακές εταιρείες.
Στην Ουάσιγκτον ο Σολτς έκανε λόγο για «τεράστια πρόοδο». Ο ανταγωνισμός της μικρότερης φορολόγησης τελείωσε, δήλωσε. Μέχρι στιγμής, μεγάλες εταιρείες έβρισκαν τρόπους για να μην πληρώνουν καθόλου φόρους.
«Οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες ήταν ιδιαίτερα πρόθυμες για φοροαποφυγή» υπογραμμίζει.
Κερδισμένη και η Γερμανία
«Στο μέλλον θα πληρώσουν φόρους και στη Γερμανία. Εμείς γενικά θα επωφεληθούμε από αυτήν την κατάσταση» δηλώνει ο Όλαφ Σολτς. Ο Σολτς δεν ήθελε πάντως να διευκρινίσει πόσα ακριβώς χρήματα θα μπουν στα κρατικά ταμεία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα χρειαστεί αυτά τα κεφάλαια μετά το τεράστιο χρέος εξαιτίας της πανδημίας.
Η συμφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ είναι ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο μιας παγκόσμιας μεταρρύθμισης, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τα μεμονωμένα κράτη για να μπορεί να εφαρμοστεί. Στις αρχές Ιουνίου οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7 συμφώνησαν για τη μεταρρύθμιση. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της G20, αναμεσά τους και η Κίνα, θέλουν να προχωρήσουν σε πράξεις.
Εκτός από έναν ελάχιστο φόρο 15% θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρείες στο μέλλον θα πληρώνουν φόρους ανάλογα με τον τζίρο τους. Αυτό αφορά κυρίως τις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες.
Μια από τους σημαντικότερους συμμάχους του Σολτς είναι η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. Η Γέλεν είχε κάνει λόγο στις αρχές Απριλίου για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο.
Ο Σολτς ελπίζει ακόμα να γίνει Καγκελάριος
Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απορρίψει την ιδέα ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή. Η Γέλεν πάντως έκανε λόγο τώρα για μια “ιστορική μέρα” για την οικονομική διπλωματία ενόψει της κατ’ αρχήν απόφασης στον ΟΟΣΑ. Μέχρι στιγμής υπήρχε ένας ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών απέναντι στις εταιρείες “Αυτόν τον αγώνα όμως δεν τον κέδισε καμία χώρα” δηλώνει η Γέλεν.
«Οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, όχι μόνο απέτυχαν να προσελκύσουν νέες επιχειρήσεις, αλλά και οι χώρες έχασαν τα μέσα χρηματοδότησης ώστε να κάνουν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, στην εκπαίδευση και στην καταπολέμηση της πανδημίας», συμπληρώνει.
Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών το θέμα της συγκεκριμένης φορολόγησης είναι ζήτημα δικαιοσύνης και αντιμετώπισης των λαϊκιστικών ρευμάτων σε πολλές χώρες. Αν και το SPD καταλαμβάνει στις δημοσκοπήσεις μόνο την τρίτη θέση, ωστόσο στο στρατόπεδο του Σολτς είναι βέβαιοι πως η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί μέχρι τις εκλογές. Ο Σολτς θέλει επίσης να εστιάσει στην προστασία του κλίματος κατά την προεκλογική εκστρατεία αλλά και στη θέση της Γερμανίας ως βιομηχανικής χώρας. Πάνω από όλα όμως θέλει να προβάλει την εικόνα του αποφασισμένου πολιτικού που προχωράει σε πράξεις.
Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στα μέσα Ιουλίου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, εκεί δηλαδή που ο Σολτς θα ήθελε σύντομα να βρεθεί.