Κόσμος

Πως οι χώρες της Αφρικής ''φορτώνονται'' με χρέος από την Κίνα

Επί του παρόντος, στην Τανζανία, εκτιμάται ότι περισσότερες από 700 επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από την Κίνα, λειτουργούν ως εγγεγραμμένες οντότητες με το εγγενές κίνητρο να είναι να κερδίσουν κάθε πιθανό έργο στη χώρα.

Ήδη, σχεδόν 50 εταιρείες που χρηματοδοτούνται από την Κίνα δραστηριοποιούνται σε διάφορα έργα στον τομέα της αναβάθμισης των υποδομών, όπως δρόμοι και γέφυρες, στέγαση, ύδρευση, αεροδρόμια και λιμάνια. Μόνο το 2019, υπογράφηκαν 64 νέα έργα από τις κινεζικές εταιρείες αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η υπογραφή αυτών των έργων δεν είχε ως κύριο στόχο παροχή απασχόλησης σε ντόπιους, αλλά αντίθετα είχε ως αποτέλεσμα τη συνεπή αύξηση της παράνομης κινεζικής εργασίας στη χώρα. Περισσότεροι από 7.000 τέτοιοι Κινέζοι υπάλληλοι φέρεται να εργάζονται σε αυτούς τους χώρους.

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση της Τανζανίας θέσπισε κανονισμούς για την κυκλοφορία αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων.

Από τη μία πλευρά, οι κινεζικές εταιρείες εμπλέκονται σε κατασκευαστικές δραστηριότητες και στην ανάδειξη σημαντικών υποδομών εντός της χώρας ·και από την άλλη πλευρά, οι ανώτεροι αξιωματούχοι τους απασχολούνται συγκεντρώνοντας πλούτο μέσω νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και οικονομικών παρατυπιών.
 
Όταν το θέμα ήρθε στο φως, οι αρχές της Τανζανίας συνέλαβαν (Νοέμβριος 2020) Διευθύνοντες Συμβούλους οκτώ κορυφαίων κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της China Civil Engineering Construction Ltd. Co. Ltd κ.λπ. και έξι ανώτεροι υπάλληλοι της China Commercial Bang Ltd., για τη συμμετοχή τους σε αμφιλεγόμενες συναλλαγές και τη συσσώρευση δυσανάλογων ποσών.Δεδομένου του κινεζικού τρόπου οικονομικής δέσμευσης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα πραγματοποιεί αυτές τις δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και σε άλλες αφρικανικές χώρες για να εμπλουτίσει τη δική της οικονομία.

Στην Τανζανία, ο Πρόεδρος John Magufuli, διέταξε διεξοδική έρευνα για τέτοιου είδους δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από τους Κινέζους και ζήτησε την ανάκτηση χρημάτων από παραβάτες, σχηματίζοντας μια ειδική ομάδα που αποτελείται από υπηρεσίες πληροφοριών, υπηρεσίες ασφαλείας και άλλους ενδιαφερόμενους οργανισμούς.  

Για να κατανοήσουμε πώς θα λειτουργούσε αυτός ο μηχανισμός προπαγάνδας, είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουμε τους μηχανισμούς που έχει ήδη εφαρμόσει η Κίνα στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τανζανίας. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει προσλάβει έναν αξιόπιστο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, τον «Star Times» για να διαδώσει την αφήγηση και τις ιστορίες του στον τοπικό πληθυσμό. Σε αυτήν τη διαδικασία, το Star Times ενθαρρύνει τα κύρια κανάλια μέσων της Κίνας, όπως CCTV-4, CCTV-9, τα οποία διαδίδουν κυρίως κινέζικα προγράμματα.  

Εκτός από τον επηρεασμό της νοοτροπίας του τοπικού πληθυσμού σχετικά με την Κίνα ως χώρα, αυτοί οι γίγαντες των μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης τις εταιρικές τους μάρκες και προωθούν εικόνες καλής θέλησης των κινεζικών εταιρειών και των προϊόντων τους, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία μιας έτοιμης τοπικής αγοράς που θα ήταν οικονομικά επωφελής.

Ένα παράδειγμα είναι η Huawei. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία μποϊκοτάρει στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τον αμφίβολο ρόλο της στις κατασκοπευτικές δραστηριότητες, η επιχείρηση άνθισε στην Τανζανία και επέκτεινε το δίκτυο της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών σε τοπικούς κυβερνητικούς φορείς, πανεπιστήμια κλπ.  

Χωρίς αμφιβολία, τα οικονομικά ζητήματα είναι υψίστης σημασίας για ένα αναπτυσσόμενο έθνος όπως η Τανζανία. Ωστόσο, δεδομένης της σκόπιμης προσπάθειας των Κινέζων να επηρεάσουν την ηγεσία και να καταναλώσουν πολύτιμους τοπικούς φυσικούς πόρους, υπάρχει μια ανησυχητική ανησυχία ότι η Κίνα μπορεί να οδηγήσει την Τανζανία στην πορεία του χρέους. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ