Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

«Εμφύλιος» Γκιουλενιστών με Ερντογανικούς για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης

Ο Ερντογάν, πρόσφατα εγκαινίασε τα έργα της πρώτης γέφυρας, του τεράστιου νέου καναλιού της Κωνσταντινούπολης και προβλήθηκε ως μία επιτυχία του, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος γκιουλενιστών–ερντογανικών δεν λέει να κοπάσει, αφού οι πρώτοι ανακοίνωσαν ότι ως Κυβέρνηση θα σταματήσουν το έργο.

Ο Σουλτάνος με την σειρά του, θέλοντας να υπερασπιστεί «το έργο του», τους απαντά πως αυτό είναι αδύνατον, διότι οι επενδυτές θα τους πάνε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα να διεκδικήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια από την Τουρκία.

https://www.youtube.com/watch?v=_o1NT9BLuGw

Θέλοντας να πείσει το τουρκικό ακροατήριο, (πολλοί στην Τουρκία θεωρούν την κατασκευή του καταστροφική) είπε, ότι αυτή η ενέργεια, θα οδηγήσει την χώρα σε περαιτέρω χρέη σε ξένες τράπεζες.

Και τότε, πήρε μια «πληρωμένη» απάντηση από το ''Καλό Τουρκικό Κόμμα''  (İYİ Parti) της αντιπολίτευσης, σχετικά με το σκάνδαλο με την οικογένεια του υποψήφιου πρωθυπουργού του Λιβάνου Χαρίρι.

 Το İYİ, ρώτησε τον Ερντογάν «γιατί δεν πήγε την οικογένεια του υποψήφιου πρωθυπουργού του Λιβάνου Χαρίρι, στο διαιτητικό δικαστήριο όταν απέτυχαν να εξοφλήσουν το δάνειο της Türk Telekom και μετέφεραν δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα, από την Τουρκία στον Λίβανο».

Ο αρχηγός, του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι θα διακόψει τους δεσμούς με τις εγχώριες ή ξένες εταιρείες που επένδυσαν στο έργο, εάν το κόμμα του τελικά, αποκτήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Σε απάντηση, ο Ερντογάν δήλωσε στις 26 Ιουνίου, ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πραγματοποιήσουν την πληρωμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πώς σκοπεύετε να κυβερνήσετε τη χώρα; Θα λάβουν αυτά τα χρήματα από εσάς μέσω της διεθνούς διαιτησίας", δήλωσε ο Ερντογάν. 

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος İYΙ Ismail Tatlıoğlu, είπε ότι ο Ερντογάν «μίλησε σαν αξιωματούχος του Düyun-u Umumi», που ήταν ένας ευρωπαϊκός ελεγχόμενος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1881, για την είσπραξη των πληρωμών που όφειλε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στις ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Έχει γίνει κατανοητό, ότι ο Ερντογάν, προσπαθεί να εμποδίσει τους μελλοντικούς ηγέτες της Τουρκίας από το να κυνηγήσουν τα δικαιώματα του λαού. Αυτό είναι πολύ θλιβερό και έχει βαθύ νόημα. Φυσικά όσοι θα κυβερνήσουν την Τουρκία, μετά την κυβέρνηση του Ερντογάν, θα εγείρουν το ζήτημα των σημερινών προσφορών που έχουν γραμματόσημα διαφθοράς πάνω τους», δήλωσε ο Τατλίογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κοινοβούλιο στις 28 Ιουνίου.

«Τότε ρωτάμε τον Ερντογάν από εδώ, πήρατε κ. Ερντογάν, με προσφυγή στα Διεθνή Διαιτητικά  Δικαστήρια τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια που η οικογένεια Χαρίρι μετέφερε από την Τουρκία; Γιατί δεν το έκανες; " Ρώτησε ο Tatlıoğlu.

Στις 26 Ιουνίου, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον υποψήφιο πρωθυπουργό του Λιβάνου Saad Hariri στην Κωνσταντινούπολη, η οποία σηματοδοτεί τη δεύτερη συνάντηση μεταξύ τους φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το όνομα του Χάριρι, σχετίζεται με μια υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία, όσον αφορά τη συμμετοχή της οικογένειάς του, στην υπόθεση Türk Telekom.

Το 2005, μόλις τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Türk Telekom.

Η εταιρεία της οικογένειας Hariri Oger Telecom ,εξαγόρασε το 55% της Türk Telekom για 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, λαμβάνοντας δάνεια από δεκάδες Τούρκους και διεθνείς δανειστές.

https://www.youtube.com/watch?v=1SUANofYJy0

Το 2018, η οικογένεια Hariri απέτυχε να πληρώσει μια δόση με δάνειο 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αυτό που περιγράφεται, ως η μεγαλύτερη χρεοκοπία της Τουρκίας ποτέ.

Οι μετοχές της Oger Telecom, εξαγοράστηκαν τελικά από περίπου 20 δανειστές, συμπεριλαμβανομένων αρκετών τουρκικών τραπεζών.

Η τουρκική αντιπολίτευση, επισημαίνει έκτοτε ότι σπαταλήθηκαν δημόσιοι πόροι για να αντισταθμιστεί η αποτυχημένη πληρωμή της οικογένειας Hariri και ότι η Türk Telekom, μετέφερε δισεκατομμύρια δολάρια στον Λίβανο ως μερίδιο κέρδους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ