Ένοπλες Συρράξεις

ΥΠΕΞ ΗΠΑ: "Οι Τουρκικές και οι Ρωσικές δυνάμεις σύντομα θα φύγουν από τη Λιβύη"

Παρά τη διεθνή συναίνεση για τη Λιβύη σε μεγάλο βαθμό, σχετικά με την αναγκαιότητα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης, η Τρίπολη και η Ουάσινγκτον δεν θεωρούν ότι αυτό το ζήτημα θα επιτευχθεί σε λίγες ημέρες, αλλά επιβεβαιώνουν ότι μάλλον μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken κατέστησε σαφές σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "La Repubblica" σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με όσα ανέφερε η "France Press", ότι οι ξένες δυνάμεις θα εγκαταλείψουν σύντομα το έδαφος της Λιβύης.

Σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τις ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη, ο Μπλίκεν είπε ότι οι ξένες δυνάμεις θα φύγουν σύντομα, αλλά κατέστησε σαφές ότι η διαδικασία θα διαρκέσει λίγο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Aμερικανός υπουργός τόνισε την περασμένη εβδομάδα πριν από τη διάσκεψη του Βερολίνου 2 για τη Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο για δέκα χρόνια, την ανάγκη απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσοτουρκική συμφωνία

Με τη σειρά του, η υπουργός Εξωτερικών Najla Al-Manqoush εξέφρασε την αισιοδοξία της σε αυτό το σημείο τονίζοντας ότι οι διεθνείς δυνάμεις σημείωσαν πρόοδο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Βερολίνο σχετικά με την απέλαση ξένων μαχητών από τη χώρα, αν και η τελική δήλωση που εκδόθηκε από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών δεν προσδιόρισε νέα συγκεκριμένα μέτρα πάνω σε αυτό το πλαίσιο.

Εν τω μεταξύ, ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Reuters την περασμένη Πέμπτη, ότι η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε μια προκαταρκτική κατανόηση για να εργαστούν για την απόσυρση 300 Σύριων μισθοφόρων από κάθε πλευρά.

Η απόσυρση των μισθοφόρων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Λιβύης.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προηγουμένως επιβεβαιώσει ότι η σύνθεση των ένοπλων ομάδων και των μισθοφόρων στη Λιβύη είναι περίπλοκη, τονίζοντας ότι η διαδικασία απόσυρσης ξένων μαχητών χρειάζεται διεθνή συντονισμό.

Περισσότεροι από 6.630 Σύριοι μαχητές και μισθοφόροι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν μαζί με τις δυνάμεις της πρώην Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, βρίσκονται ακόμη στο έδαφος της Λιβύης, σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα μέτρα για την απομάκρυση των μισθοφόρων απευθύνονται επίσης σε μια ιδιωτική  ρωσική εταιρεία για την ανάπτυξη ορισμένων μισθοφόρων της  στη Λιβύη

Η τουρκική επιφύλαξη περιπλέκει τα πράγματα

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε την Τουρκική επιφύλαξη, όπως αποτυπώθηκε στο άρθρο 5 των συμπερασμάτων του Συνεδρίου του Βερολίνου ΙΙ, με την οποία  η Τουρκία ζητάει την εξαίρεση των στρατιωτικών συμβούλων και εκπαιδευτών των Ενόπλων Δυνάμεων της που βρίσκονται στη Λιβύη από την πρόνοια για αποχώρηση από τη χώρα,  όπως  αυτή προβλέπεται στην παρακάτω ρηματική αναφορά: 

"Όλες οι ξένες δυνάμεις  και οι μισθοφόροι πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση".

Η Τουρκία επικαλείται ότι η παραμονή των στρατιωτικών συμβούλων και εκπαιδευτών των Ενόπλων Δυνάμεων της που βρίσκονται στη Λιβύη είναι νόμιμη, αφού είναι αποτέλεσμα της στρατιωτικής συμφωνίας της κυβέρνησης Ερντογάν με την κυβέρνηση Σάρατζ, η οποία ήταν η μόνη αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ ως η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπεράσματα-Διαπιστώσεις

Οπωσδήποτε οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ  περί αποχώρησης όλων των ξένων Δυνάμεων από τη Λιβύη, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, πλήν όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι παρόμοια δήλωση ο Μπλίνκεν είχε κάνει και πρίν το Συνέδριο Βερολίνο ΙΙ, αλλά αυτό ουδόλως επηρέασε την Τουρκία στο να υποβάλλει την επιφύλαξη της η οποία αποτυπώθηκε εγγράφως στα πρακτικά του υπόψιν Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία ζητάει την εξαίρεση των στρατιωτικών συμβούλων και εκπαιδευτών των Ενόπλων Δυνάμεων της που βρίσκονται στη Λιβύη από την αποχώρηση από τη χώρα, για τους λόγους που προανέφερα.

Εκτίμησή μας είναι ότι  το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας δεν θα αποχωρήσει  από τη Λιβύη. Αναφορικά με τους Σύριους μισθοφόρους η Τουρκία θα συνηγορήσει στην σταδιακή αποχώρησή τους αν και τηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθή εφαρμογή αυτής.

Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να διεισδύσει οικονομικά στη Λιβύη, πράγμα που θα πετύχει, μέσω της ανοικοδόμησης της χώρας στην οποία θα συμμετέχει ενεργά με εταιρείες τουρκικές, αλλά και Λιβυκές στις οποίες θα εξασφαλίσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Στην πορεία των παραπάνω έργων ανοικοδόμησης δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν η Τουρκία όντως αποσύρει τους Σύριους μαχητές της από τη Λιβύη, αντικαθιστώντας τους με άλλους τους οποίους θα "βαφτίσει" ως άτομα που θα ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής ασφάλειας, σε έργα κοινής ωφελείας, όπως αγωγοί πετρελαίου, εργοστάσια που κατασκευάζονται κλπ.

https://www.youtube.com/watch?v=MxxTjrwCnxw

Ένα πράγμα θεωρούμε σίγουρο: ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την αεροπορική βάση στο al Watiya στη Λιβύη και αυτό όχι μόνο ως στρατηγική πύλη εισόδου της στην Βόρεια και Κεντρική Αφρική, αλλά για την υλοποίηση του οράματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" στη ΝΑ Μεσόγειο, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Τυχόν πλήρης στρατιωτική αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, από τη Λιβύη, θα ισοδυναμούσε με τεράστια αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αφού ουσιαστικά  η Τουρκία δεν θα μπορούσε να ασκήσει στρατιωτική πίεση στην νέα κυβέρνηση της Λιβύης για αποδοχή και νομιμοποίηση  του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ