Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τη δημιουργία της Νέας Τουρκίας θα ανακοινώσει ο Ερντογάν το 2023

Αποκαλυπτικός, είναι ο εξέχων εμπειρογνώμονας των Αρμενίων σε τουρκικά θέματα Ρούμπεν Σαφραστίν, μιλώντας σε συζήτηση  πολιτικών αναλυτών στο Ερεβάν σε ημερίδα, που διοργάνωσε μια ομάδα Αρμένιων και Ρώσων για το  Lazarev Club.

Τους επόμενους 12-18 μήνες, η Τουρκία θα προσπαθήσει να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή,  καθώς, η Άγκυρα, στράφηκε σε αυτήν την πολιτική πριν από αρκετά χρόνια προκειμένου να επιτύχει κυρίαρχη θέση, σε ολόκληρη την περιοχή και η κύρια διάταξη του δόγματος της Τουρκίας είναι η χρήση των ενόπλων δυνάμεων.

Είπε, ότι «το 2016, η Τουρκία άρχισε να ενισχύει τη στρατιωτική συνιστώσα αυτού του άξονα, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Αζερμπαϊτζάν, και το 2020 άρχισε να παρέχει σύγχρονα όπλα στο Αζερμπαϊτζάν, για να το βοηθήσει να προετοιμαστεί για να επιτεθεί στο Αρτσάκ (Artsakh ονομασία του Ναγκόρνο – Καραμπάχ)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Τουρκία, εργάζεται τώρα για να ενισχύσει τη μικρή πρόοδο που πέτυχε ως αποτέλεσμα, του πολέμου στο Αρτσάκ μαζί με τη Ρωσία, για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου παρακολούθησης». 

Και συνέχισε:

«Παρόλο που είχαν υψηλότερες ορέξεις και ζήτησαν την ανάπτυξη ενός ειρηνευτικού σώματος, ώστε οι Τούρκοι αξιωματικοί, να μπορούν να περπατήσουν στη γη του Αρτσάκ, η Ρωσία εμπόδισε όλες αυτές τις επίμονες προσπάθειες », δήλωσε ο Σαφραστίν.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι κατά την σύρραξη των δύο κρατών η διεθνής κοινότητα , ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία , ζήτησε την λήξη όποιων εχθροπραξιών , πλην Τουρκίας, που έστειλε Σύρους μισθοφόρους (τζιχαντιστικές ομάδες) και F-16 σαν βοήθεια στο Αζερμπαιτζάν.

 Μεταξύ άλλων, οι δηλώσεις της Τουρκικής ηγεσίας επί του θέματος ''έριξαν και άλλο λάδι στη φωτιά''.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, αλλά ούτε διαψεύστηκαν, έκαναν λόγο για κλείσιμο των Γεωργιανών αέριων συνόρων για να εμποδιστεί η διέλευση, άρα και βοήθεια , Ρωσικών μαχητικών στην Αρμενία, τη στιγμή που το Αζερμπαιτζάν άρχισε να στοχεύει Αρμενικές πόλεις και χωριά, έπειτα από απαντήσεις με επίσης βομβαρδισμούς κατά Αζέρων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τουρκολόγο, η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της πολιτική στην περιοχή, προωθώντας παντουρκικά σχέδια.

Ο Σαφραστίν είπε, ότι ένα πολύ σημαντικό σύνορο για την πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή, θα είναι το έτος 2023, όταν θα γιορτάζεται η 100ή επέτειος της Τουρκικής Δημοκρατίας καθώς ο Ερντογάν, πρόκειται να ανακοινώσει τη δημιουργία της Νέας Τουρκίας (Yeni Turkiye).

"Υποθέτω, ότι μέσα στα επόμενα 1-1,5 χρόνια η Τουρκία, θα προσπαθήσει να φθάσει σε νέα ύψη στην περιοχή και να αυξήσει την επιρροή της’’.

«Σύμφωνα με τα σχέδιά τους, η Αρμενία, θα πρέπει να πάψει να υπάρχει, επομένως νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες, της περαιτέρω εκδήλωσης  της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας στην περιοχή », δήλωσε.

Μιλώντας για το τι μπορεί να αντιτάξει η Αρμενία σε αυτό το σχέδιο, ο Τουρκολόγος, ξεχώρισε δύο κατηγορηματικές επιταγές.

«Το πρώτο είναι, η αποκατάσταση της υποκειμενικότητας του αρμενικού κράτους, η αποκατάσταση των ενόπλων δυνάμεών του και η βελτίωση της ελεγχόμενης κατάστασης του κράτους, και το δεύτερο είναι η ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατιωτικής-πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία. 

Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε σταδιακά, ένα μοντέλο «έξυπνης κατάστασης», που μόνο σε αυτήν την περίπτωση η Αρμενία, θα είναι σε θέση να αντισταθεί στα σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή μας, μαζί με τη Ρωσία», δήλωσε.

Ως ενίσχυση των λεχθέντων του  τουρκολόγου Ρούμπεν Σαφραστίν, μόλις χθες, έγινε γνωστό η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων σε περιοχή της Αρμενίας, παραβιάζοντας τα σύνορα, συνοδεύοντας  στρατεύματα του Αζερμπαιτζάν.

 Μάλιστα, πριν από λίγες ώρες, δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες, οι οποίες συνέλαβαν έναν στρατιώτη του τουρκικού στρατού, όπως αποδεικνύεται με το αντίστοιχο έμβλημα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

 Το Μπακού, δεν έχει ακόμη σχολιάσει αυτό το θέμα, ωστόσο, προφανώς, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, εξετάζουν πραγματικά την κατάληψη ενός τμήματος του εδάφους της Αρμενίας, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο Nakhichevan και, ως εκ τούτου, άμεση σύνδεση  της Τουρκίας με το κύριο μέρος του Αζερμπαϊτζάν.

Προς το παρόν, ο αριθμός των τουρκικών στρατιωτικών που είναι τοποθετημένοι στην Αρμενία παραμένει άγνωστος, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικός στρατός διεισδύει στην Αρμενία, μέσω των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, μιλάμε για αρκετές δεκάδες τουρκικές στρατιωτικές  δυνάμεις, αν και επίσημα σχόλια από την πλευρά της Άγκυρας σχετικά με αυτό το θέμα, δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής.

Αυτή η κίνηση της Άγκυρας, πιθανόν, στοχεύει στην  άνοδο των εθνικιστών στην εξουσία με ότι αυτό συνεπάγεται, για την ειρήνευση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Αρμενίας, η οποία σήμερα θεωρείται η μόνη δημοκρατική χώρα στην περιοχή του Καυκάσου, μαζί με τη Γεωργία.

Υπάρχουν όμως και άλλες τεκτονικές κινήσεις σε μία γεωπολιτικά ευαίσθητη συγκυρία:

 Έχουμε μία σύγκρουση, στην οποία η Τουρκία ασκεί πλέον μεγαλύτερη επιρροή, μπαίνει σε έναν ανταγωνισμό ισχύος με τη Ρωσία, ενώ επηρεάζεται και το Ιράν, που έχει μεγάλη μειονότητα Αζέρων.

Και ας μην ξεχνάμε, ότι η Γεωργία έχει αρμενική, αλλά και αζερική μειονότητα.

Όλα αυτά, μπορεί να έχουν συνέπειες, για πολλές χώρες στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ