Κόσμος

Πούτιν: "Τα ρωσικά εμβόλια δεν έχουν προκαλέσει ούτε έναν θάνατο"

"Τα ρωσικά εμβόλια δεν έχουν προκαλέσει ούτε έναν θάνατο", δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος.

Έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή των εμβολίων κατά του κορονοϊού είναι η Ρωσία, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε τους ξένους επισκέπτες της χώρας να σηκώσουν μανίκι.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την πολιτική απαγόρευσης των ρωσικών εμβολίων κατά της COVID-19 σε ορισμένες χώρες, παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους, τονίζοντας ότι τέτοιοι περιορισμοί είναι «παράλογοι και πολιτικά υποκινούμενοι».

Αφού ξεκαθάρισε επίσης ότι τα ρωσικά εμβόλια δεν έχουν προκαλέσει ούτε έναν θάνατο παγκοσμίως, υποστήριξε ότι ορισμένες χώρες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την πανδημία.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το ρωσικό εμβόλιο έχει αναγνωριστεί ως το ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό. Η αποτελεσματικότητά του είναι πάνω από 96%. Και σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές μας, δεν υπάρχει ούτε ένας θάνατος που να συνδέεται με το εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν στην ομιλία του στο το διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρώσο πρόεδρο, μόνο το 10% του πληθυσμού του πλανήτη έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε κανένα εμβόλιο.

Ο Πούτιν κατέστησε πάντως σαφές η Ρωσία δεν πρόκειται να εμβολιάσει τους ξένους πολίτες κατά της COVID-19 δωρεάν.

«Άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών, επικεφαλής μεγάλων ευρωπαϊκών και άλλων εταιρειών, έρχονται σκόπιμα στη Ρωσία για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Ζητώ από την κυβέρνηση να εξετάσει μέχρι το τέλος του μήνα όλες οι πτυχές αυτού του ζητήματος, προκειμένου να δημιουργηθούν για τους αλλοδαπούς πολίτες οι προϋποθέσεις για να εμβολιάζονται στη χώρα μας με κάποιο αντίτιμο, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις απαιτήσεις σχετικά με την ασφάλεια και τον υγειονομικό έλεγχο, φυσικά», ξεκαθάρισε.

Υπενθυμίζεται ότι το Sputnik V, το οποίο ήταν το πρώτο επίσημα εγγεγραμμένο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού στον κόσμο, έχει λάβει έγκριση για χρήση σε 66 χώρες, καλύπτοντας πάνω από 3 δισεκατομμύρια άτομα, με αποτελεσματικότητα άνω του 91,6%.

Το εμβόλιο, ωστόσο, έχει βρει στον δρόμο προς τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου διάφορα εμπόδια, τα οποία η Μόσχα θεωρεί μέρος μιας "πολιτικής διαμάχης", εξαιρετικά ακατάλληλης εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει βάλει στο μικροσκόπιό του το Sputnik V από τις 4 Μαρτίου και εξακολουθεί να μην έχει λάβει κάποια απόφαση. Ορισμένες χώρες της ΕΕ ωστόσο, όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, έχουν ήδη εγκρίνει το εμβόλιο χωρίς να περιμένουν το "πράσινο φως" του EMA, ενώ η Βαυαρία έχει προετοιμάσει το έδαφός της για πιθανές παραδόσεις όταν το εμβόλιο τελικά εγκριθεί.

Από εκεί και πέρα, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι ο κόσμος αρχίζει και ανακάμπτει μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

«Παρατηρούνται θετικές τάσεις στην παγκόσμια οικονομία. Παρά το βάθος της οικονομικής ύφεσης πέρυσι, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδείχθηκε η μεγαλύτερη από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει. Η παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να είναι ασυνήθιστα υψηλή», τόνισε.

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας… ανισορροπίας, καθώς οι οικονομίες των χωρών ανακάμπτουν από την πανδημία με διαφορετικό ρυθμό.

«Αυξάνεται η ανισορροπία και διευρύνεται το χάσμα στο βιοτικό επίπεδο τόσο με τις απομονωμένες χώρες όσο και μεταξύ τους. Και αυτό προκαλεί σοβαρούς πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κόσμου με δεσμούς», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ