Κόσμος

Συναγερμός στη Τουρκία: Η Κωνσταντινούπολη θα αντιμετωπίσει ξέσπασμα χολέρας

Προκαλούμενη από την υπερβολική αναπαραγωγή μικροφυκών και φυτικών πλαγκτόντων, η βλέννα στη Θάλασσα του Μαρμαρά θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, ιδιαίτερα της χολέρας, στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο καθηγητής Dr. Bülent Şık στον ιστότοπο  ειδήσεων Bianet την 1η Ιουνίου.

Πρόκειται για  ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού μιλάμε για συνδυασμό υπερβολικής αναπαραγωγής μικροφυκών και  αύξησης των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού , σημείωσε ο ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τύπος μικροφυκών που αναπαράγεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι τα πλαγκτόν των φυτών, ιδιαίτερα τα δινιλοπλαγίδια, τα οποία έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας .σχεδόν κάθε φορά που παρατηρήθηκαν κατά την αναπαραγωγή, δήλωσε ο Şık.

"Τα Dinoflagellates που είναι παρόντα σε πολλές θάλασσες του κόσμου, και πιθανώς είναι παρόντα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, δημιουργούν ένα περιβάλλον που περιέχει το μικρόβιο της χολέρας", σημείωσε ο Şık.

https://youtu.be/oN6nJL62NIg

Μια μελέτη για τη βλεννογόνο που διεξήχθη το 2007 όταν εμφανίστηκε το ζήτημα για πρώτη φορά έδειξε ότι η "μύξα της θάλασσας" προκλήθηκε από μια σειρά από πλαγκτόν φυτών, δήλωσε ο Şık, καταγράφοντας το Proboscia alata, Rhizosolenia sp., Pseudosolenia calcar-avis, Thalassiosira sp. , Ditylum brightwellii, Coscinodiscus spp., Leptocylindrus minimus, Skeletonema costatum, Chaetoceros spp., Cerataulina pelagica, Cylindrotheca closterium, Pseudo-nitzschia cf. seriata, dinoflagellate Gonyaulax.

"Αυτά τα ευρήματα απαιτούν από εμάς να λάβουμε υπόψη ότι το βλεννογόνο που εξαπλώνεται σε μεγάλες περιοχές θα μπορούσε να οδηγήσει σε εστίες μεταδοτικών ασθενειών", δήλωσε ο Şık.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις που απορρίπτουν λύματα στη Θάλασσα του Μαρμαρά θα πρέπει να τερματίσουν την πρακτική μετά την δημόσια  δημοσίευση.

Η ειδική ανάλυση του βλεννογόνου απαιτείται επίσης γρήγορα, είπε ο Şık, προσθέτοντας ότι θα είναι μια εκτεταμένη, χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία.

"Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αυξήσει τη συχνότητα των αναλύσεων νερού για να ελέγξει πιθανές ασθένειες, κυρίως χολέρα", πρόσθεσε ο Şık.

Ο εμπειρογνώμονας κάλεσε επίσης τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης να συντάξει έναν χάρτη επικινδυνότητας της πόλης σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες και τόνισε ότι κάθε δραστηριότητα κυνηγιού πρέπει να σταματήσει έως ότου υπάρξει νέα ειδοποίηση για την προστασία της βιοποικιλότητας, σημείωσε ο Şık.

https://youtu.be/GF1OWXmMrdY

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ