Κόσμος

Σκάνδαλο Johnson&Johnson: Ο καρκίνος, το ταλκ και τα εκατομμύρια που θα πληρώσει

Σκάνδαλο επικρατεί με την εταιρεία των εμβολίων καθώς θα πληρώσει εκατομμύρια ευρώ για την πούδρα που μοίρασε καρκίνο. Παράλληλα, δείτε γιατί το Βέλγιο σταμάτησε τις χορηγήσεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson  Συγκεκριμένα, στις 4 Μαϊου 2017 το δικαστήριο του Σεντ Λούις επιδίκασε το ποσό των 110.5 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση στην Louis Slemp, μία 62χρονη γυναίκα που έπασχε από καρκίνο, για την πρόκληση του οποίου κατηγορούσε την εταιρεία Johnson & Johnson.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν μία από τις πολλές αντίστοιχες υποθέσεις που είχαν φτάσει στην αίθουσα των δικαστηρίων αλλά η πιο καταλυτική για όσα ακολούθησαν στη συνέχεια.

Η Slemp χρησιμοποιούσε για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες την πούδρα ταλκ της εταιρείας, όταν το 2012 διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών. Ο καρκίνος της έκανε μετάσταση, πήγε στο συκώτι και ήταν πολύ άρρωστη για να παρευρεθεί στο δικαστήριο. Συνολικά, μέχρι και την εκδίκαση της δικής της υπόθεση, περίπου 2000 αντίστοιχες δικογραφίες ζητούσαν δικαίωση σε όλα τα δικαστήρια των ΗΠΑ. Και, κάπως έτσι, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, το δικαστήριο του Λος Άντζελες επέβαλε ως πρόστιμο στην J&J το ποσό - ρεκόρ των 417 εκατ. δολαρίων, για την περίπτωση νοσηλευόμενης γυναίκας, η οποία επίσης έπασχε από καρκίνο των ωοθηκών και χρησιμοποιούσε το ταλκ της εταιρείας για χρόνια.

Η Eva Echeverria άρχισε να κάνει χρήση του προϊόντος τη δεκαετία του '50 και το 2017 διαγνώστηκε με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Το ποσό που κέρδισε στη δικαστική διαμάχη με την J&J είναι το μεγαλύτερο που έχει επιδικαστεί ποτέ, σε μια σειρά χιλιάδων τέτοιων περιστατικών.

«Δεν θέλει συμπόνοια. Θέλει απλώς να βοηθήσει και άλλες γυναίκες σε όλη τη χώρα που πάσχουν από καρκίνο εξαιτίας της J&J», ήταν το μήνυμα του δικηγόρου της έξω από το δικαστήριο.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερο, τον Ιούλιο του 2018, η εταιρεία καλέστηκε να πληρώσει το ποσό των 4.7 δισ. δολαρίων (!) σε 22 γυναίκες συνολικά οι οποίες κατέθεσαν ομαδική μήνυση κατά της J&J, υποστηρίζοντας ότι το Baby Powder ευθύνεται για τον καρκίνο στις ωοθήκες που είχαν αναπτύξει.

Ο Mark Lanier, νομικός σύμβουλος των γυναικών, 6 από τις οποίες πέθαναν πριν ολοκληρωθεί η δίκη, δήλωσε ότι η Johnson & Johnson έκρυβε στοιχεία για την παρουσία αμιάντου στο ταλκ της για περισσότερα από 40 χρόνια. Η δίκη διήρκεσε 6 εβδομάδες και το αποτέλεσμα δικαίωσε τις ενάγουσες.

Πριν από λίγες ημέρες, εκτενής έρευνα του πρακτορείου Reuters που βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα, αναφέρει ότι στελέχη της J&J γνώριζαν τουλάχιστον από το 1971 ότι τα προϊόντα της περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου.

Μάλιστα, η εταιρεία είχε παραγγείλει και πληρώσει μελέτες για το Baby Powder και χρημάτισε κάποιον για να επαναδιατυπώσει το άρθρο που παρουσίαζε τα ευρήματα σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Απαντώντας στην έρευνα του πρακτορείου, η J&J εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε υπόνοια» ότι γνώριζε ή έκρυβε πληροφορίες για την ασφάλεια του ταλκ «είναι ψευδής».

«Πρόκειται για μια εσκεμμένη προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι χιλιάδες ανεξάρτητα τεστ αποδεικνύουν ότι το ταλκ μας δεν περιέχει αμίαντο, ούτε προκαλεί καρκίνο», σημείωσε ο Έρνι Νιούβιτς, ο αντιπρόεδρος της.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του 10% το Σάββατο, ενώ αναμένεται να υποστεί περαιτέρω πτώση, τη μεγαλύτερη που έχει ζήσει τα τελευταία 16 χρόνια. Αλήθεια, όμως, πόση σημασία έχουν οι μετοχές όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές;

Υψηλόβαθμα στελέχη της J&J, επιστήμονες, γιατροί και δικηγόροι της εταιρείας ανησυχούσαν για το ζήτημα και για το πώς θα το αντιμετωπίσουν, ωστόσο δεν αποκάλυψαν την ύπαρξή του στις Αρχές ή στην κοινή γνώμη.

Από το 2003 το ταλκ που περιέχεται στην παιδική πούδρα (Baby Powder) της J&J προέρχεται από διαφορετικό προμηθευτή και εισάγεται από την Κίνα μέσω της γαλλικής εταιρείας Imerys, ενώ και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ότι το κινεζικό ταλκ είναι ασφαλές.

Εκπρόσωπος Τύπου της Imersys είπε στο Reuters ότι οι δοκιμές που έχει κάνει η εταιρεία «δείχνουν σταθερά την απουσία αμιάντου. Το ότι το ταλκ είναι ασφαλές για χρήση έχει επιβεβαιωθεί από πολλούς κανονιστικούς και επιστημονικούς οργανισμούς».

H Johnson & Johnson εξακολουθεί να υποστηρίζει πως το ταλκ της είναι ασφαλές και έχει ασκήσει έφεση κατά τριών καταδικαστικών αποφάσεων στις ΗΠΑ.

Eιδικότερα, σύμφωνα με την εξέταση των εσωτερικών αρχείων, απόρρητων εκθέσεων και δεδομένων της εταιρείας από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ήταν γνωστό από τη δεκαετία του 1970 στην εταιρεία ότι στο παιδικό της ταλκ (Baby Powder) εντοπίζονταν μικρές ποσότητες αμιάντου, ο οποίος προκαλεί καρκίνο.

Η Johnson & Johnson, συγκεκριμένα, έκανε οργανωμένη εκστρατεία για να αποκρύψει και να χαλκεύσει στοιχεία ερευνών, που έδειχναν ότι όσοι δουλεύουν σε ορυχεία και εξορύσσουν το ορυκτό τάλκη (συστατικό του ταλκ) έχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου και πνευμονοπαθειών. Στον τάλκη περιέχεται ενίοτε και αμίαντος.

Εναντίον της έχουν κατατεθεί 6.000 αγωγές, κατηγορώντας την ότι με τα προϊόντα Baby Powder και Shower to Shower έχει προκαλέσει σε χιλιάδες γυναίκες καρκίνο των ωοθηκών. Επιπλέον, τα συστατικά των προαναφερθέντων προϊόντων φέρεται να ενοχοποιούνται για μια σπάνια και θανατηφόρο μορφή καρκίνου, το μεσοθηλίωμα, το οποίο προσβάλλει τους λεπτούς ιστούς στις κοιλότητες του ανθρωπίνου σώματος, όπως είναι οι πνεύμονες.

Η μετοχή της Johnson & Johnson υποχωρούσε χθες μέχρι και 6%, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου υποχωρούσε κατά 24 δισ. δολάρια.

Στην περίπτωση της Johnson & Johnson, τώρα, έκθεση στον αμίαντο και στον τάλκη είχαν κυρίως γυναίκες και παιδιά. Επιπλέον, όπως φάνηκε από την έρευνα, η εταιρεία από τη δεκαετία του 1970 και μετά είχε πληρώσει για να εκπονηθεί μελέτη γύρω από την υγεία όσων εκτίθενται στον τάλκη, το συγκεκριμένο επίμαχο συστατικό του παιδικού ταλκ.

Μάλιστα, είχε δώσει σαφείς οδηγίες στους ερευνητές τι ακριβώς αποτελέσματα ήθελε. Στη συνέχεια, προσέλαβε και ειδικό συντάκτη ο οποίος επιμελήθηκε το αρχικό άρθρο, το οποίο είχε δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό και παρουσίαζε τα ευρήματα της έρευνας, ξαναγράφοντάς το με ακόμη πιο θετικά στοιχεία, χωρίς να το υπογράφει.

Η έρευνα αφορούσε την υγεία σχεδόν 2.000 Ιταλών που δούλευαν σε ορυχεία τάλκη. Επίσης, η εξορυκτική θυγατρική της J&J (Windsor Minerarls) στο Βερμόντ, η οποία παρείχε συστατικά για το ταλκ, ανέπτυξε στενές σχέσεις με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας των ΗΠΑ προκειμένου να ασκήσει επιρροή στα αποτελέσματα ερευνών με θέμα την υγεία των εργαζομένων στα ορυχεία.

Ωστόσο, σχετικό άρθρο του 1979, που βασίστηκε στην έρευνα στο Βερμόντ, έδειξε ότι υπήρχε μεγάλη θνησιμότητα λόγω καρκίνου μεταξύ των εργαζομένων στα ορυχεία τάλκη.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF