Η παράγραφος 6 του κειμένου η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε περάσει νωρίτερα με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.
To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές το ψήφισμα για την Τουρκία. Η παράγραφος 6 του κειμένου η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε περάσει νωρίτερα με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.
Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη παράγραφο επισημαίνεται ότι «μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική. Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις».
Επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται καλόπιστα και δεν θα πρέπει να εκτροχιάζονται ή να ανατρέπονται με βάση απλώς πολιτιστικά ή θρησκευτικά κίνητρα».
Ομαδικά πυρά κατά Άγκυρας
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια η πλειονότητα των ευρωβουλευτών που έλαβαν το λόγο, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αξίες και την επιδείνωση των σχέσεων με την ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, αυστηρό ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου του ΕΛΚ και ευρωβουλευτή της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας ότι αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αλλάξει συμπεριφορά θα οδηγήσει την Ευρώπη στον πλήρη και οριστικό τερματισμό των συζητήσεων.
Ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Έκθεση Προόδου που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, κατά γενική ομολογία, είναι η χειρότερη για την Τουρκία γιατί ο Ερντογάν με τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά του θέτει από μόνος του εαυτόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να συσπειρώσει το ακραίο ακροατήριό του, βλέποντας ότι η δημοτικότητά του καταρρέει και η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών στρέφει το βλέμμα στη Δύση.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η διερεύνηση μιας νέας ειδικής σχέσης με την Τουρκία, είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή απέναντι στον Ερντογάν. «Αυτή η νέα ειδική σχέση δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Η μία όψη του νομίσματος μπορεί να είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.
Η άλλη θα πρέπει να περιέχει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών, καθώς και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποτρέποντας την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου», είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.
«Αυτή η Τουρκία δεν μπορεί να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ», τόνισε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας ότι στο δημόσιο διάλογο στην Τουρκία κυριαρχεί η αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η αναβίωση του Ισλάμ, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η αποστροφή στο διεθνές δίκαιο, η αποστροφή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και η αντίθεση στη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, είπε ότι η λεγόμενη θετική ευρωτουρκική ατζέντα περιλαμβάνει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και επικυρώνει την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κα μετανάστες - θύματα των επεμβάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.