Στην πόλη Dmanisi, μια διαμάχη έχει μετατραπεί σε εκτεταμένη φιλονικία με άγριο ξύλο μεταξύ των χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων. Η πόλη βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Η παρέμβαση του Μουφτή της Ανατολικής Γεωργίας και του εκπροσώπου του Πατριαρχείου της Γεωργίας ήταν καθοριστική.
Αναλυτικότερα, για περισσότερες από δύο ημέρες η πόλη Dmanisi υπήρξε το επίκεντρο των εθνο-θρησκευτικών συγκρούσεων. Η σύγκρουση επικεντρώνεται πρωτίστως στην περιοχή Kvemo Kartli με οδομαχίες μεταξύ τριων ομάδων: Γεωργιανών, των λεγομένων Svans [εθνοτικής ομάδας από Svanezia, βορειοανατολικά της χώρας] και Αζέρων.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, όπου ο υπουργός Εσωτερικών Vakhtang Gomelauri πήγε επίσης πριν από τρεις ημέρες, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της δημόσιας τάξης. Υπάρχουν αρκετοί τραυματίες και πολλές συλλήψεις. Η αντικυβερνητική αντιπολίτευση, μαζί με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστερημένη παρέμβασή της.
Η πόλη συγκλονίστηκε από επιθέσεις και κραυγές σε διάφορες γλώσσες και ήχους ξαφνικών ξυλοδαρμών. Εκτός από τις εθνοτικές ομάδες, οι συγκρούσεις προκαλούνται επίσης από αμοιβαίες κατηγορίες και αδικήματα σε θρησκευτική βάση, μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Όλα ξεκίνησαν ..δια ασήμαντον αφορμήν. Στις 16 Μαΐου, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος αρνήθηκε να δώσει μπύρα με πίστωση σε μια ομάδα νέων. Τότε εκείνοι έφυγαν για λίγο και επέστρεψαν με μπαστούνια, γκλοπ και τσάπες.
Οι επιτιθέμενοι άρχισαν να καταστρέφουν τις βιτρίνες και τα ράφια των καταστημάτων. Μια άλλη ομάδα ήρθε προς διάσωση του καταστηματάρχη, και οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη γειτονιά, πάντα με τη χρήση αυτοσχέδιων όπλων, «σαν μια ξαφνική χιονόπτωση», σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρισκομένων που μίλησαν στην Ekho Kavkaza.
Το βράδυ, τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης διέδωσαν τις πληροφορίες ότι οι νέοι ήταν εθνικής καταγωγής Σβάν και ο καταστηματάρχης από το Αζερμπαϊτζάν. Οι Αζέροι αποκαλούν τους Σβάν "οικολογικούς μετανάστες", καθώς φέρεται να μεταφέρθηκαν στο Ντμάνισι, μια πόλη με παραδοσιακή αζερική φυλή, από τις σοβιετικές αρχές πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, λόγω των οικολογικών καταστροφών στη Σβανέτσια.
Ένας μάρτυρας εξήγησε ότι οι Γεωργιανοί ήρθαν «για τη διάσωση των φίλων μας των Σβαν... εναντίον αυτών των μουσουλμάνων που μας ρίχνουν πέτρες». Οι τοπικές αρχές έδωσαν την εντύπωση ότι αφήνουν τις ομάδες να τα...τακτοποιήσουν μόνοι τους, παρεμβαίνοντας μόνο αργά το βράδυ.
Ακόμη και πριν από την αστυνομία, παρενέβησαν εκπρόσωποι των ορθόδοξων και μουσουλμάνων κληρικών. Χθες, 18 Μαΐου, ο μουφτής της ανατολικής Γεωργίας, ο Etibar Eminov, και ο επικεφαλής του γραφείου επικοινωνιών του Πατριαρχείου Γεωργίας, πρωθιερέας Andrija Dzhagmaidze, εμφανίστηκαν στην πλατεία στο Kvemo Kartli. Μαζί τους ήταν ένας από τους ηγέτες της πλειοψηφίας της κυβέρνησης, ο Sozar Subari. Με κάποια δυσκολία, κατάφεραν να πείσουν τους δράστες να αναστείλουν τις εχθροπραξίες και να ανταλλάξουν χειραψία.
Οι σχολιαστές παρατηρούν ότι οι συγκρούσεις στην πόλη είναι "υπερχείλιση του σοβιετικού παρελθόντος".
Η οικολογική μετανάστευση των Σβαν πραγματοποιήθηκε από το 1987, έως το τέλος της σοβιετικής περιόδου, μετά από κάποιες εξαιρετικές χιονοπτώσεις που είχαν προκαλέσει χιονοστιβάδες και κατολισθήσεις, συνέτριψαν σπίτια προκαλώντας δεκάδες θανάτους. Η μετανάστευση συνεχίστηκε μέχρι τη διάλυση του σοβιετικού καθεστώτος. Έκτοτε, η περιοχή θεωρείται πολύ δύσκολη «εγκληματική περιοχή». Ο δρόμος που οδηγεί στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πέρασε από αυτήν, ο οποίος όμως αργότερα καταστράφηκε από τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον οποίο θέλουν τώρα να αποκαταστήσουν.
Καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής, και οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων έχουν χειροτερέψει την κατάσταση. Ακόμη και από αυτές τις περιφερειακές αψιμαχίες είναι εμφανής η μεγάλη ένταση που διατρέχει ολόκληρος ο μετα-σοβιετικός κόσμος του Καυκάσου, με τις πολλές εθνοτικές του ομάδες και το δύσκολο παρελθόν του.
“Σφάζονται” εθνοτικές ομάδες στο σταυροδρόμι Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν
GALLERY
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news