Κόσμος

Kαταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πακιστάν εν μέσω πανδημίας

Η πανδημία του κορανοϊού έχει διαταράξει τη ζωή σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τις διάφορες χώρες να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους. Ωστόσο, διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, απέτυχε να βοηθήσει τους ανθρώπους του. Ακόμη και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP) στην έκθεσή της για το 2020, δήλωσε ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέχισαν να συμβαίνουν στη χώρα ακόμη και κατά τη διάρκεια πανδημίας Covid-19, η οποία περιελάμβανε εγκλήματα κατά γυναικών για θρησκευτικά ζητήματα και εξαφάνιση παιδιών.

Πολλοί άνθρωποι για παράδειγμα στερήθηκαν τις βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Το Διεθνές Παρατηρητήριο Human Rights Watch (HRW) εξέφρασε επίσης ανησυχίες για παρενόχληση και δίωξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πακιστανικούς αξιωματούχους, διότι ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της. Όχι μόνο η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ έκανε τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα βασανιστήρια και τις εξωδικαστικές δολοφονίες, αλλά απέτυχε επίσης να σταματήσει τους ισλαμιστές ριζοσπάστες να σκοτώνουν ανθρώπους απόδιάφορες θρησκευτικές μειονότητες, ανέφερε. Επίσης, ένας άλλος παγκόσμιος οργανισμός, η  Διεθνής Αμνηστία και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκάλυψαν πώς εντατικοποιήθηκε η καταστολή κατά των μέσων ενημέρωσης, της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών προσώπων κατά το 2020.

Σύμφωνα με το HRCP, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα δεν έλαβαν τα απαραίτητα εργαλεία ασφαλείας ενώ εργάζονταν σε επικίνδυνες συνθήκες και υπέστησαν επίσημες επιπλήξεις και αστυνομική βία όταν εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για την έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού. Η κυβέρνηση του Imran Khan κατηγόρησε ακόμη και τους  εργαζομένους στον τομέα της υγείας ότι διαμαρτύρονταν εξ ονόματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Πακιστάν, αφήνοντας μόνος τους την επίλυση των προβλημάτων τους.
 
Το HRCP δήλωσε ότι η πανδημία εξέθεσε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Πακιστάν καθώς το δικαίωμα των ανθρώπων στην υγεία περιορίστηκε. Οι γυναίκες ήταν πιο επιρρεπείς σε κακοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάρη στην έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Ο διάσημος πακιστανός κληρικός Maulana Tariq Jamil, κατηγόρησε τις γυναίκες για «αδικήματα» και «έλλειψη μετριοφροσύνης» για την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα. Επίσης, μια πορεία διαμαρτυρίας που απαιτούσε ίσα δικαιώματα, χαρακτηρίστηκε ως «χυδαία» και «άσεμνη» από ριζοσπάστες και ΜΜΕ.  

Σύμφωνα με το HRCP, το Πακιστάν διεξήγαγε ευρείας κλίμακας διακρίσεις εις βάρος 31 μειονοτικών κοινοτήτων. Οι Πακιστανικές υπηρεσίες συνέλαβαν μαζικά ανθρώπους κατά τη διάρκεια των καταστολών και τους έβαλαν σε φυλακές με αρκετό κόσμο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μόλυνσης. Παρά τις προσφυγές, η κυβέρνηση δεν άκουσε ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε, ότι περίπου 40 άτομα στο Πακιστάν αντιμετώπισαν θανατική ποινή μέχρι το τέλος του 2020 χάρη στον νόμο περί βλασφημίας.

Ακόμη και οι Ahmediyas, παρακλάδι του Ισλάμ, υφίστανται επιθέσεις και ακόμη και θανατικές ποινές από πακιστανικά δικαστήρια για κατηγορίες βλασφημίας. Ακόμη και το δικαστήριο στο Πακιστάν είναι συνεπής στη θρησκευτική διάκριση, αναφέρει η έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. «Τα κατώτερα δικαστήρια συχνά απέτυχαν να συμμορφωθούν με βασικά αποδεικτικά πρότυπα σε υποθέσεις βλασφημίας και τα περισσότερα καταδικασμένα άτομα πέρασαν χρόνια στη φυλακή προτού τα ανώτερα δικαστήρια ανατρέψουν τελικά τις καταδίκες τους ή διέταξαν την απελευθέρωσή τους», αναφέρει η έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 2020.

Ενώ το Πακιστάν στοχεύει πάντα τη γειτονική του Ινδία για καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τζαμού & Κασμίρ, απέτυχε να αποτρέψει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα μέρος του Κασμίρ υπό τον έλεγχό του. Σύμφωνα με το HRCP, ο Τύπος ελέγχεται από τον κυβερνητικό φορέα. Επίσης, η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει διατυπώσει ποινικό νόμο για την επιβολή περιορισμών στην  ελευθερία έκφρασης. 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
άρμα μάχης σε ποταμό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνική τραγωδία! 800 Ουκρανοί στρατιώτες αφανίστηκαν στον ποταμό Δνείπερο σε αυτοκτονικές αποστολές -Με «κρέμασμα» απειλούν τον στρατηγό που τις διέταξε

Ο Ουκρανός στρατηγός Σοντόλ δέχεται απειλές και κριτική από όλη την χώρα μετά τις αυτοκτονικές αποστολές απόβασης στον...