Τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κοινωνία στη διάρκεια της πανδημίας, περιέγραψε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι συνέβαλε στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και είχε άμεσο αντίκτυπο στη μείωση της ανισότητας.
Η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι προσπάθειες των διαμορφωτών πολιτικής να ανεβάσουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μέσω μαζικών αγορών ενεργητικού, μακροπρόθεσμων δανείων και ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, στήριξαν την οικονομία να την αγορά εργασίας.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η κρίση του κορονοϊού θα δημιουργήσει ανισότητα, ειδικά στους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα και τους νέους, τονίζοντας ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μερικές ημέρες μετά τα σχόλια του ομολόγου της Τζερόμ Πάουελ της Federal Reserve που έκανε λόγο για τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης στην μείωση των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα φύλα και το εισόδημα στις ΗΠΑ.
Δεν αρκούν οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε προ ημερών και ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Ογκουστιν Κάρστενς, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την ανισότητα από μόνες τους και ότι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ενέργειές τους ενέχουν τον κίνδυνο διόγκωσης του προβλήματος.
Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε το επιχείρημα ότι τα προγράμματα αγοράς ενεργητικού ενίσχυσαν τα οικονομικά στοιχεία των πλουσίων, όμως τελικά υπεραμύνθηκε των πολιτικών της ΕΚΤ λέγοντας ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Είπε επίσης ότι το ίδρυμα του οποίου προΐσταται δεν μοιράζεται την ίδια οπτική στο θέμα της ανισότητας με την Federal Reserve.
«Δεν λειτουργούμε κάτω από την ίδια εντολή με την Fed, η οποία έχει διπλή εντολή, εμείς μόνο μία, αυτή της σταθερότητας τιμών,» είπε η Λαγκάρντ. «Σαφέστατα, οι δημοσιονομικές αρχές είναι αυτές που είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων», επισήμανε.