Οι Κολομβιανοί πραγματοποίησαν μαζικές πορείες σε ολόκληρη τη χώρα την Τετάρτη, σηματοδοτώντας την όγδοη ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με έναν κατάλογο αιτημάτων, μετά την επιδείνωση της βίας τη νύχτα στην πρωτεύουσα Μπογκοτά.
Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες αρχικά εξέφραζαν αντίθεση σε φορολογικό νομοσχέδιο, απαιτούν τώρα από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της αστυνομικής βίας και των ανισοτήτων στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης.
Οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση οδήγησαν στην απόσυρση της φορολογικής μεταρρύθμισης και στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. Διεθνείς οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει για την αστυνομική βία, η οποία μέχρι στιγμής συνδέεται με σχεδόν τους μισούς από 24 επιβεβαιωμένους θανάτους, κυρίως διαδηλωτές.
Ο ψυχολόγος της Μπογκοτά Μπέντζαμιν Πάμπα Αλ-Φάρο, 53 ετών, δήλωσε ότι διαδηλώνει για καλύτερη εκπαίδευση και για να εξασφαλίσει τη συνέχεια της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους πλέον αποστρατευμένους αντάρτες της FARC, μεταξύ άλλων. "Δεν πρόκειται για ήττα μόνο ενός νόμου", είπε.
Η ανερχόμενη φτώχεια, η οποία αυξήθηκε στο 42,5% του πληθυσμού πέρυσι εν μέσω lockdown, έχει επιδεινώσει τις μακροχρόνιες ανισότητες και ανέτρεψε ορισμένα πρόσφατα αναπτυξιακά οφέλη. Ο αριθμός των Κολομβιανών που ζουν σε ακραία φτώχεια αυξήθηκε κατά 2,8 εκατομμύρια άτομα το 2020.
Σε ένα βίντεο την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ivan Duque επανέλαβε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι οι μαφίες διακίνησης ναρκωτικών βρίσκονται πίσω από βανδαλισμούς και λεηλασίες και ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 550 συλλήψεις. "Δεν θα υπάρξει ανακωχή με εκείνους που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα - όλη η κοινωνία θα τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη", δήλωσε ο Duque.
Κατά τη διάρκεια της έβδομης νύχτας διαδηλώσεων την Τρίτη, 30 πολίτες και 16 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην Μπογκοτά, ανέφερε το γραφείο του δημάρχου σε δήλωση. Ένα πλήθος προσπάθησε να "κάψει ζωντανή" μια ομάδα 10 αστυνομικών πυροβολώντας έναν σταθμό σε μια γειτονιά, πρόσθεσε.
"Το επίπεδο της καταστροφής, της βίας, των επιθέσεων εναντίον πολιτών, κατά της δημόσιας περιουσίας και της αστυνομίας, είναι απίστευτο", δήλωσε η δήμαρχος Claudia Lopez.
Οι διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο είχαν ως αποτέλεσμα 24 θανάτους, σύμφωνα με τον διαμεσολαβητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 15 από αυτούς στη δυτική πόλη Κάλι.
Η εθνική αστυνομία ή η ομάδα ταραχών του ESMAD καταγράφηκε από τον διαμεσολαβητή ως η οντότητα που "τεκμαίρεται ως υπεύθυνη" για 11 από τους θανάτους, συμπεριλαμβανομένου αυτού ενός αγοριού κάτω των 18 ετών. Έντεκα άλλοι έγιναν από "άγνωστο" δράστη.
Ένα τοπικό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν πάνω από 30.