Συγκεκριμένα, οι αρχές της Λιβύης προχώρησαν, την περασμένη Τρίτη, στη διάσωση 114 ασυνόδευτων παιδιών που επιχειρούσαν να φτάσουν στη Μεσόγειο μαζί με άλλους πρόσφυγες.
Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, η UNICEF προειδοποίησε για «ανησυχητική» αύξηση ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο.
«Ο αριθμός είναι απίστευτα ανησυχητικός, είναι ο μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί μέσα σε μια μέρα φέτος και σίγουρα ένας από τους υψηλότερους που έχουμε καταγράψει ποτέ», δήλωσε η Juliette Touma, αξιωματούχος της UNICEF.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα ότι τους επόμενους μήνες, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και ο καιρός βελτιώνεται, θα δούμε όλο και περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η πλειονότητα των ασυνόδευτων ανηλίκων που συνελήθησαν κατά την τελευταία επιχείρηση διάσωσης, είναι πιθανό να σταλούν σε υπερπλήρη κέντρα κράτησης στη Λιβύη, αφήνοντάς τους «κολλημένους» σε έναν κύκλο κακοποίησης. Όπως εκτιμάται, 1.100 παιδιά παραμένουν σε κέντρα που στερούνται καθαρού νερού, βασικής υγιεινής και εκπαίδευσης και όπου η βία και η εκμετάλλευση είναι έντονη.
«Τα παιδιά δεν πρέπει να συλληφθούν και να κρατηθούν ως μετανάστες», δήλωσε η Touma, τονίζοντας ότι η UNICEF έχει μιλήσει με παιδιά που είναι υπό κράτηση και τα οποία έχουν κάνει λόγο για «φρικτές συνθήκες». Η αξιωματούχος της UNICEF ζήτησε από τις αρχές της Λιβύης να απελευθερώσουν όλα τα παιδιά που έχουν τεθεί υπό κράτηση.
Η Λιβύη φιλοξενεί 51.828 παιδιά μεταναστών και περίπου 14.572 παιδιά προσφύγων, σύμφωνα με την UNICEF. Παρά τους κινδύνους και την πανδημία του κοροναϊού, δεν υπήρξε μείωση του αριθμού όσων επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Περισσότερα από 18.000 παιδιά έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη από το 2018
Μία ακόμη πιο σοκαριστική αλήθεια για τα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών έφερε στο φως πριν λίγες μέρες έρευνα του Guardian και της διεθνούς δημοσιογραφικής ομάδας Lost in Europe, σύμφωνα με την οποία 18.292 ασυνόδευτα παιδιά χάθηκαν στην Ευρώπη μεταξύ του Ιανουαρίου 2018 και του Δεκεμβρίου 2020 – αριθμός που μεταφράζεται περίπου σε 17 παιδιά κάθε μέρα!
Αύξηση ασυνόδευτων ανηλίκων και στην Ελλάδα
Παράλληλα, σύμφωνα με την οργάνωση ΑΡΣΙΣ, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια και στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή οι ηλικίες των παιδιών που κυκλοφορούν μόνα τους στους δρόμους είναι μικρότερες.
Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, «το προφίλ των ανηλίκων καταγράφεται ως εξαιρετικά ευάλωτο, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανήλικοι σε κίνηση και μέσα σε αυτόν τον πληθυσμό παρατηρούνται παιδιά μικρότερης ηλικίας (μεταξύ 11 και 14 ετών) καθώς και κορίτσια, φτάνοντας πλέον το 15% του πληθυσμού».