Κόσμος

Τρέμουν οι Αρμένιοι της Τουρκίας τις αντιδράσεις στην αναγνώριση της γενοκτονίας από τον Μπάιντεν

Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 είχε αναπόφευκτα αποτελέσματα στην Τουρκία.

Σε μια χώρα διαιρεμένη (σχεδόν) τα πάντα, ο όρος 'γενοκτονία” είναι κάτι που ενώνει τα κόμματα της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, τους υποστηρικτές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκείνους που τον αντιτίθενται.

Για αυτόν τον λόγο, η αρμενική κοινότητα της Τουρκίας διατηρεί χαμηλό προφίλ, φοβούμενη ότι μπορεί να γίνει στόχος τουρκικού θυμού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας απάντησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ με μια δήλωση λέγοντας ότι δεν υπάρχει νομική απόφαση που να χαρακτηρίζει αυτό που συνέβη το 1915 ως «γενοκτονία».

«Λαμβάνοντας υπόψη τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, στην οποία η χώρα μας είναι συμβαλλόμενο μέρος, και τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου που ερμηνεύει αυτήν τη συμφωνία», διαβάζει κανείς στη δήλωση, «οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου δεν έχουν νομική σημασία».

Για τις τουρκικές αρχές, ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρείχε μια νέα ανάγνωση της ιστορίας για να ευχαριστήσει τα φιλο-Αρμενικά λόμπι που εχθρικά προς την Τουρκία, η οποία, ενώ αναγνωρίζει τις σφαγές και τη βία ως μέρος ενός εμφυλίου πολέμου στην Ανατολία, αρνείται έντονα τη χρήση της λέξης «γενοκτονία».

Από την πλευρά τους, οι Αρμένιοι Τούρκοι προτιμούν να διατηρούν χαμηλό προφίλ. Όπως ένας νεαρός άνδρας στην λιβανέζικη γαλλόφωνη εφημερίδα L'Orient-Le Jour: «Η διακριτικότητα είναι μέρος του τρόπου ζωής μας».

Ο φόβος είναι ότι οι 60.000 Αρμένιοι που εξακολουθούν να μένουν στην Τουρκία μπορεί κάπως να γίνουν αντικείμενο λαϊκής εκδίκησης σε περίπτωση που δοθεί μεγάλη έμφαση στο θέμα. «Από μικρή ηλικία, μαθαίνουμε να μην μιλάμε Αρμενικά στους δρόμους», εξήγησε. "Υπάρχουν διαφορές απόψεων στην Τουρκία για τα πάντα, αλλά όταν πρόκειται για το αρμενικό ζήτημα, όλοι είναι ενωμένοι" Ωστόσο, ο Vart Danzikyan, εκδότης του τουρκο-αρμενικού εβδομαδιαίου περιοδικού Agos, σημειώνει ότι κάθε χρόνο την παραμονή της 24ης Απριλίου, την ημέρα των εορτασμών των σφαγών του 1915, επικρατεί ένα «κλίμα έντασης». Αυτός ο φόβος έχει αυξηθεί μετά τη δολοφονία του πρώην επικεφαλής της εφημερίδας Χραντ Ντινκ.

Μια κυβερνητική πηγή στην Τουρκία, η οποία ζήτησε την ανωνυμία της για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στο πρκατορείο AsiaNews ότι η γενοκτονία είναι «περίπλοκο και ευαίσθητο» ζήτημα, το οποίο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί «κατά του τουρκικού τρόπου». «Σε αυτό το θέμα, ορισμένοι έγκυροι ιστορικοί στην Τουρκία δεν αναγνωρίζουν ότι συνέβη ως γενοκτονία. Πρόκειται για μια ιστορική συζήτηση, η οποία δεν πρέπει να είναι ασήμαντη, με εμβληματική και συμβολική άποψη».

Το κεντρικό ζήτημα είναι η ιδέα της «ανάμιξης» στις «εσωτερικές υποθέσεις της χώρας». Καταλήγει «πυροδοτώντας αντιδράσεις σε τμήματα που δεν αφορούν μόνο ένα μέρος».

«Πρέπει να διακρίνουμε την επιστημονική συζήτηση, να την ενθαρρυνθούμε στα κατάλληλα φόρουμ, όσον αφορά στην πολιτική χρήση της εκδήλωσης, γιατί αλλιώς κανείς δεν αρνείται τη σφαγή των Αρμενίων», εξήγησε η πηγή.

«Τα βασικά ζητήματα πρέπει να συζητηθούν, περισσότερο από τον ίδιο τον όρο γενοκτονία, αλλά το κεντρικό ερώτημα είναι αν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για αυτό ελεύθερα στην Τουρκία σήμερα. Αυτή είναι η ερώτηση: Μπορούμε να συζητήσουμε ελεύθερα εάν πραγματοποιήθηκε γενοκτονία;».

Ο πνευματικός ηγέτης των Καθολικών Αρμενίων Τουρκίας Λεβόν Ζεκιγιάν τονίζει ότι είναι άχρηστο να κολλάμε γύρω από τη λέξη, γιατί έχει γίνει μόνο ένα αποστειρωμένο ζήτημα.

“Πρέπει να τερματίσουμε την πολιτική και οργανική χρήση της λέξης” αναφέρει...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ