Οι Ινδοί στρατιώτες βρίσκονται σε μεγάλη επιφυλακή κοντά στα σύνορα Ινδίας-Κίνας, καθώς μια έκρηξη παγετώνα στην περιοχή Chamoli του Uttarakhand, κοντά στα σύνορα Ινδίας-Κίνας, έθεσε σε εγρήγορση την Ινδο-Θιβετιανή συνοριακή αστυνομία (ITBP). Τον Φεβρουάριο, παρόμοια καταστροφή στον παγετώνα συνέβη στην ίδια περιοχή, πυροδοτώντας εικασίες για πιθανό σαμποτάζ από τους Κινέζους.
Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τελευταίο περιστατικό που συνέβη την Παρασκευή το βράδυ, ενώ ο Ινδικός στρατός έχει σώσει περίπου 384 άτομα. Οι κακές καιρικές συνθήκες και ο αποκλεισμός των δρόμων οδήγησαν στην καθυστέρηση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Η στάθμη του νερού στον ποταμό Rishi Ganga έχει αυξηθεί κατά δύο πόδια ως αποτέλεσμα της έκρηξης του παγετώνα, σύμφωνα με την Εθνική Δύναμη Αντιμετώπισης Καταστροφών (NDRF).
Το περιστατικό συνέβη λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στην περιοχή και ο Οργανισμός Συνοριακών Οδών (BRO) προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους εργαζόμενους που εμπλέκονται στην κατασκευή δρόμων στην περιοχή. Το προσωπικό της ITBP που αναπτύσσεται στην περιοχή αναφέρεται ότι είναι ασφαλές. Η ITBP είναι η ομοσπονδιακή δύναμη της Ινδίας που είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου, τα de facto σύνορα που χωρίζουν την Ινδία και την Κίνα.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 βρέθηκαν αγνοούμενοι, αφού ένα μέρος του παγετώνα Nanda Devi έσπασε προκαλώντας μαζικές πλημμύρες και καταστροφές στην περιοχή Chamoli. Το συμβάν προκάλεσε επίσης εκτεταμένες ζημιές σε δύο υδροηλεκτρικά έργα.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι International Business Times δημοσίευσαν μια έκθεση, που ισχυρίζεται ότι η Κίνα θα μπορούσε να είναι πίσω από την καταστροφή του παγετώνα του Φεβρουαρίου. Χωρίς να ονομάσει το Πεκίνο, η έκθεση ανέφερε ότι "ορισμένοι Ινδοί επιστήμονες άμυνας πιστεύουν ότι η έκρηξη του παγετώνα θα μπορούσε να ήταν σαμποτάζ". Υπονοούσε ότι «οι παγετώδεις λίμνες μπορούν να παραβιαστούν μέσω εκρήξεων με τηλεχειρισμό, με σκοπό να χτυπήσουν την υποδομή της Ινδίας στις παραμεθόριες περιοχές». Η υποψία για τη συμμετοχή της Κίνας στο περιστατικό του παγετώνα, τροφοδοτήθηκε από τη διαμάχη μεταξύ των ινδικών και των κινεζικών στρατευμάτων στο Λαντάκ, αν και δεν υπήρχε συγκεκριμένη απόδειξη για την επικύρωση μιας τέτοιας θεωρίας. Μια άλλη διαμάχη που ξέσπασε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ήταν ότι οι Κινέζοι στρατιώτες του PLA είχαν χρησιμοποιήσει όπλα λέιζερ εναντίον Ινδών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των αψιμαχιών στα σύνορα του Λαντάκ.
Σοβαρή ένταση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας: Σε επιφυλακή το Ν. Δελχί
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news