Κόσμος

Η Ινδία στο πικ της πανδημίας του κορονοϊού και οι μεταλλάξεις

Ο Έλληνας πρέσβης στην Ινδία, Διονύσης Κυβετός, μας περιγράφει πώς η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο διαχειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Ινδία, η χώρα των χρωμάτων, των γεύσεων, των θρησκειών λόγω του υπερπληθυσμού δοκιμάζεται περισσότερο από όλους από τον φονικό ιό. Είναι πράγματι κυκεώνας να μπορείς να διαχειριστείς υγειονομικά μια χώρα, που είναι ο δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Κίνα στον πλανήτη. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, συγκεκριμένα 1.390.568.000, αγωνίζονται καθημερινά να γλιτώσουν από τον κορωνοϊό, που έχει ήδη αφαιρέσει τη ζωή σε 180.550 συμπολίτες τους. Ο Έλληνας πρέσβης Διονύσης Κυβετός από την πρωτεύουσα της χώρας, το Δελχί, μας μιλάει δίνοντάς μας την εικόνα που επικρατεί, όπως γράφει η Ρούλα Παππά-Σουλούνια στο athensvoice.gr.

.

Αυτή τη χρονική στιγμή που μιλάμε η Ινδία βρίσκεται στο πικ της πανδημίας. Περιγράψτε μας με αριθμούς και, για να κυριολεκτώ, με εκατομμύρια την κατάσταση στη χώρα;

Πολύ σωστά, μερικές φορές εδώ τα νούμερα είναι ασύλληπτα, φαντάζουν τρομακτικά και σίγουρα δεν μπορεί κανείς επακριβώς να τα υπολογίσει. Είναι γνωστό ότι μετά τις ΗΠΑ η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τα περισσότερα κρούσματα. Ενώ είχε αρχίσει να διαφαίνεται τον Ιανουάριο μία σταδιακή αποκλιμάκωση, δυστυχώς τώρα τον Απρίλιο αυτή η εικόνα έχει ανατραπεί. Αυτή τη στιγμή η χώρα μετράει 15.321.089 κρούσματα, από τους οποίους 2.031.957 νοσούν, 13.108.582 έχουν αναρρώσει, ενώ έχουν πεθάνει 180.550 άνθρωποι τοποθετώντας την Ινδία στη τρίτη θέση σε θανάτους μετά τη Βραζιλία. Χθες 19 Απριλίου τα κρούσματα που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Ινδία ήταν 273.810.

Αποδέχονται τον εμβολιασμό, πόσοι έχουν εμβολιαστεί και με ποια εμβόλια;

Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι είναι θετικοί στον εμβολιασμό, ανυπομονούν μάλιστα να εμβολιαστούν, ξεκίνησαν από τις ευαίσθητες ομάδες, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και τους οδοκαθαριστές, προχωρώντας σε μεγαλύτερες και πιο ευπαθείς ηλικίες. Στο Δελχί βρίσκεται το Ινστιτούτο Ορού, εξ ου και η Ινδία θεωρείται η μεγαλύτερη παρασκευάστρια χώρα εμβολίων στον κόσμο, καλύπτοντας το 60% των αναγκών παγκοσμίως. Τον Μάρτιο η κυβέρνηση ξεκίνησε κάτι σαν μαραθώνιο για ηλικιωμένους, εμβολιάζει όλους εκείνους που έχουν συμπληρώσει τα 45 χρόνια με βεβαρυμμένη υγεία αλλά και αυτούς άνω των 60. Χρησιμοποιούνται δύο εμβόλια τα οποία παράγονται στο Νέο Δελχί, το covishield/Astra Zeneca και το Covaxin της Bharat bio tech που είναι το Ινδικό, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την τρίτη φάση δοκιμών. Οι πιο ευκατάστατοι διαλέγουν AstrαZeneca, οι υπόλοιποι παίρνουν το Covaxin, επίσης για να επιταχύνουν τον εμβολιασμό έχουν παραγγείλει και ποσότητες από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik. Η αιτία που δεν προτίμησαν Pfizer είναι η μεταφορά και ο τρόπος φύλαξης. Αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί 110.533.000 άνθρωποι με στόχο την ημέρα να εμβολιάζονται 4 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή 120 εκατ. τον μήνα. Ο ιδιοκτήτης του Ινστιτούτου Ορού Αdar Poonawalla, που είναι και ο ιδιοκτήτης της AstraZeneca, προέτρεψε τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να σταματήσουν για δύο μήνες οι εξαγωγές από Ινδία - είχαν σταλεί εμβόλια περίπου σε 100 χώρες- για να εμβολιαστούν πρώτα όλοι Ινδοί. Οι πλούσιοι πληρώνουν 3 ευρώ το εμβόλιο ενώ οι άποροι το παίρνουν δωρεάν. Υπάρχουν σε όλη την επικράτεια πλακάτ που ενημερώνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, επίσης σε κάθε τηλεφωνική επικοινωνία πριν την ομιλία ακούγονται χρήσιμες οδηγίες σε δύο γλώσσες (αγγλικά - Hindi) κατά του ιού, μάλιστα στην τηλεόραση περνάει συνεχώς ένα τρέιλερ, όπου γράφει: «Ινδία προστατέψου», «Κατασκεύασε μάσκες μόνος».

Έχετε ενημερωθεί επίσημα από το υπουργείο Υγείας για τις μεταλλάξεις;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας δεν έχει κυκλοφορήσει. Στον ινδικό τύπο η πρώτη μετάλλαξη αναφέρθηκε πέντε Οκτωβρίου του 2020 με 850 κρούσματα και κωδικό μετάλλαξης Β.1.167. Σήμερα 20 Απριλίου, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ έχουν ακολουθήσει άλλες δύο μεταλλάξεις, οι οποίες ίσως να ευθύνονται για την έξαρση της πανδημίας αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε και εμείς επίσημες ενημερώσεις από τις γνωμοδοτήσεις των ειδικών.

Οι Ινδοί πειθαρχούν στα μέτρα της κυβέρνησης. Υφίστανται πρόστιμα, τι είδους και πώς η αστυνομία καταφέρνει να ελέγχει ένα τόσο τεράστιο κράτος;

Οι Ινδοί είναι ένας υπάκουος λαός. Στο πρώτο lockdown, που άρχισε πέρυσι 24 Μαρτίου και κράτησε ουσιαστικά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, όλοι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τώρα υπάρχει κορεσμός, όπως συμβαίνει άλλωστε και στην Ευρώπη, αλλά σίγουρα λόγω ιδιοσυγκρασίας είναι πιο υπάκουοι. Το πρόστιμο είναι 2.000 ρουπίες, δηλαδή 28 ευρώ. Εάν παραβιαστούν οι κανόνες σε συγκεντρώσεις το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ, επίσης παίρνουν και ποινικές ρήτρες. Η αστυνομία διαθέτει διάφορα σώματα –τη δημοτική, την τοπική, την ιδιωτική–, μόνο οι καθεαυτού αστυνομικοί αγγίζουν το 1.600.000. Υπάρχει τεράστια ιδιωτική φύλαξη, ολόκληρες περιοχές, ειδικά τα μεγάλα προάστια, κλειδώνονται περιμετρικά και μία είσοδος μόνο είναι ανοιχτή η οποία φυλάσσεται αυστηρά.

Από τις 28 ομοσπονδιακές πολιτείες ποιες έχουν πληγεί περισσότερο από την Covid-19 και τι μέτρα υφίστανται;
Η περιοχή της Μαχαράστρα, με πρωτεύουσα την Βομβάη και 114 εκατ. κατοίκους, έχει πληγεί περισσότερο. Έχει τα διπλάσια κρούσματα από ό,τι το Δελχί. Εκεί η κυκλοφορία σταματάει οχτώ το βράδυ και αρχίζει 5 το πρωί. Άλλες περιοχές που πλήττονται είναι η Καλκούτα, η Μπανγκαλόρ, νότια, κοντά στην Κέραλα, και βεβαίως το Δελχί, που με τα προάστια του ο πληθυσμός του αγγίζει τα 34 εκατ. Βέβαια στο Δελχί παρόλο που είχαμε σήμερα 11.500 κρούσματα, έχουν ανοίξει μαγαζιά και εστιατόρια, Η κυκλοφορία εκεί αρχίζει επτά το πρωί και σταματά 10 το βράδυ. Γενικότερα οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται και στις κηδείες επιτρέπονται μέχρι 20 άτομα, ενώ στους γάμους, που συγκέντρωναν πάνω από 6.000 άτομα, επιτρέπονται μόνο 50.

Τι γίνεται με τον τουρισμό, το εμπόριο και πώς αντιμετωπίζονται οι άποροι;

Το εμπόριο έχει πληγεί τραγικά, οι εξαγωγές έχουν σταματήσει, τα καταστήματα, όπου έχουν ανοίξει, δεν έχουν κατανάλωση, στον τουρισμό η εικόνα έχει ανατραπεί εντελώς. Στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας γίνονται ειδικές πτήσεις που ονομάζονται bubble (φούσκες) βάσει ειδικών συμφωνιών που κάνει η ινδική κυβέρνηση. Από την Ευρώπη έρχονται οι Air-France - ΚLM, Lufthansa, British Airways. Αυτή τη στιγμή απαγορεύεται σε οποιονδήποτε τουρίστα να μπει στη χώρα, αλλά εξίσου απαγορεύεται και στους Ινδούς να ταξιδέψουν, εκτός ορισμένων περιπτώσεων. Επιτρέπεται μόνο σε άτομα που εργαζόμαστε σε ξένες αποστολές, διπλωμάτες ή υγειονομικό προσωπικό. Τώρα τελευταία επιτρέπεται με ειδική βίζα να έρχονται επιχειρηματίες μεγάλων επενδύσεων. Τα ξενοδοχεία λειτουργούν για να εξυπηρετούνται οι ντόπιοι, στην πρεσβεία διευκολύνουμε τις επανενώσεις οικογενειών, αλλά όλα τα θέματα λύνονται με ραντεβού. Από τους εκατομμυριούχους Ινδούς γίνονται πολλές φιλανθρωπίες, πρόσφατα κάποιος μετέφερε με μαούνες εμβόλια και ιατρικό προσωπικό για να εμβολιάσει τους κατοίκους στα 800 νησιά που βρίσκονται μέσα στον Γάγγη ποταμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σάλος στο Κίεβο! Ο Σίρσκι έστειλε σε βέβαιο θάνατο ολόκληρη ουκρανική ταξιαρχία και τελικά έχασε και το χωριό Μάκχνοβκα-Έξαλλοι οι συγγενείς των νεαρών νεκρών

Οι συγγενείς των πεσόντων νεαρών στρατιωτών της 95ης ουκρανικής ταξιαρχίας είναι εξοργισμένοι με την έλλειψη...