Κόσμος

Η απειλή της τρομοκρατίας επιστρέφει στην Γαλλία όσο πλησιάζουν οι εκλογές

“Την πρώτη φορά είναι τυχαίο, τη δεύτερη φορά είναι σύμπτωση, την τρίτη, εχθρική ενέργεια” έλεγε ο γνωστός Βρετανός συγγραφέας Ian Flemming...

Η δολοφονία της αστυνομικού στην Γαλλία άνοιξε και πάλι το “κουτί της Πανδώρας” για την τρομοκρατία στην χώρα και εν γένει στην Ευρώπη.

Κι αυτό συνέβη την περίοδο που ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για της γαλλικές εκλογές, ίσως τις πιο αμφιλεγόμενες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με Μακρόν και Λεπέν να παίζουν σχεδόν στα ίσια. Και με τους δύο να χρησιμοποιούν παρόμοια ατζέντα με τρομοκρατία, μεταναστευτικό κλπ.

Η τρομοκρατία λοιπόν επιστρέφει στο γαλλικό τραπέζι μετά την φρικτή δολοφονία του Γάλλου καθηγητή δια αποκεφαλισμό προ μηνών με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Και πάλι η “ισλαμική μάχαιρα” είναι εδώ, με τον Τυνήσιο να σκοτώνει στην αστυνομικό....

Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν τρία άτομα που σχετίζονται με τον επιτιθέμενο, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά.

Εν αντιθέσει με άλλα περιστατικά που οι γαλλικές αρχές δίσταζαν να μιλήσουν για τρομοκρατία ευθύς εξ αρχής, αυτήν την Παρασκευή, μετά το θανάσιμο μαχαίρωμα της 49χρονης αστυνομικού στην πόλη Ramboulliet, κοντά στο Παρίσι, η Γαλλική Εθνική Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία είναι αυτή που ερευνά το περιστατικό, δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης.

Σαν.... έτοιμος από καιρό σαν θαρραλέος, που λέει και ο ποιητής, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε στα κοινωνικά δίκτυα ότι η Γαλλία δεν θα σταματήσει στην "καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας". Ο Jean Castex, ο Γάλλος πρωθυπουργός, βρέθηκε στο σημείο και δήλωσε: "Η αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της είναι πιο ισχυρή από ποτέ". Και βέβαια και ο άλλος πόλος της γαλλικής πολιτικής σκηνής, η Marine Le Pen, έχει επίσης καταδικάσει την επίθεση, τονίζοντας το ισλαμικό προφίλ του επιτιθέμενου.

Από το 2012, τα θύματα των επιθέσεων που συνδέονται με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό έχουν πλέον αυξηθεί σε 269. Η τελευταία πιο γνωστή υπόθεση που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα σημειώθηκε πριν από έξι μήνες. Ο δάσκαλος, ο Samuel Paty, αποκεφαλίστηκε βάναυσα από έναν νεαρό Τσετσένο. Ο εξτρεμιστής δολοφόνησε τον καθηγητή επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ, κάτι που απαγορεύεται στο Ισλάμ. Το προφίλ του δολοφόνου ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά των επιτιθέμενων στις τελευταίες περιπτώσεις. Ένας άντρας που επιτίθεται μόνος και χωρίς ιδιαίτερο σχέδιο. Για το λόγο αυτό, οι γαλλικές αρχές έχουν αυξήσει την ασφάλεια στα αστυνομικά τμήματα, τα μέρη όπου αυτοί οι "μοναχικοί λύκοι" επιτίθενται συνήθως.

Η Γαλλία αποφάσισε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή μέσω μιας μεταρρύθμισης που αντιμετωπίζει τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό. Το μέτρο, που εγκρίθηκε τον Μάρτιο, υποστηρίχθηκε από 347 ψήφους. Ο κύριος στόχος της μεταρρύθμισης είναι ο έλεγχος της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο, ένα βασικό μέσο για τη διαδικασία πρόσληψης και ριζοσπαστικοποίησης. Το νέο νομοθετικό έργο θα ενισχύσει επίσης την επιτήρηση των θρησκευτικών κέντρων, και θα είναι σε θέση να κλείσει κάποια εάν διαδίδουν εξτρεμιστικές ιδέες. Αρκετά μέτρα αυτής της μεταρρύθμισης έχουν προκαλέσει θυμό σε ορισμένες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, όπως το Πακιστάν ή η Τουρκία. Οι ηγέτες και των δύο χωρών ζήτησαν μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων για αυτό που θεωρούν «επίθεση στο Ισλάμ». Επιπλέον, στο Πακιστάν, Ισλαμιστές ζήτησαν την απέλαση του Γάλλου πρέσβη, ενώ η δυσαρέσκεια εκφράστηκε στους δρόμους με βίαιες διαμαρτυρίες.

 

Έρχονται εκλογές 

 

Η τρομοκρατία επανέρχεται την ίδια ώρα που ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Ο Πρόεδρος Macron αυτήν την στιγμή κατέχει ένα πλεονέκτημα στις δημοσκοπήσεις έναντι της Marine Le Pen για τις εκλογές του Απριλίου του 2022.

Υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 365 ημέρες μέχρι τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Αν και ο αγώνας για το ποιός θα είναι ο επόμενος ένοικος του Elisse έχει ήδη ξεκινήσει. Στην πρώτη θέση, ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, εξακολουθεί να είναι φαβορί σύμφωνα με αναλυτές. Πίσω του μια μακρά λίστα “μνηστήρων” που προσπαθούν να κερδίζουν την... Πηνελόπη. Και όπου η Πηνελόπη, η εξουσία.

Ο ηγέτης της La République En Marche (LREM), που είναι η πολιτική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε ρητά για να προωθήσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν πίσω από το τιμόνι της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19 και ο χειρισμός της πανδημίας ήταν αμφισβητήσιμος. Ο ιός στη Γαλλία έχει προκαλέσει συνολικά 5,4 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότερους από 102.000 θανάτους. Ο Macron, ο νεότερος αρχηγός κράτους της Πέμπτης Δημοκρατίας, αποφάσισε αυστηρά μέτρα απομόνωσης στα τέλη Μαρτίου λόγω της αύξησης των περιπτώσεων και αποφάσισε επίσης τον περιορισμό κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Απαγορεύεται στους Γάλλους πολίτες να ταξιδεύουν περισσότερο από 10 χλμ. από το σπίτι τους, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, αν και οι περιορισμοί λήγουν στις 2 Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά , η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά γρήγορα. Σχεδόν 18 εκατομμύρια Γάλλοι εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Από αυτόν τον αριθμό, έως και 13 έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ανοσοποίησης με τον εμβολιασμό της δεύτερης δόσης. Η Γαλλία είναι η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους καλύτερους αριθμούς ανοσοποίησης μετά τη Γερμανία.

Ο Macron διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και ήταν ανθεκτικός στα χτυπήματα της αντιπολίτευσης. Οι ταραχές που προκλήθηκαν από τα λεγόμενα “κίτρινα γιλέκα” μεταξύ 2018 και 2019 τάραξαν τη δημόσια τάξη και αποτέλεσαν μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία για τον Γάλλο πρόεδρο. Οι διαμαρτυρίες υποχώρησαν και ο ίδιος ο Macron ομολόγησε το mea culpa αφού σημείωσε ότι "υποτίμησε τον αντίκτυπο στη μεσαία τάξη" με την αύξηση των φόρων καυσίμων. Μια ασυνήθιστη αυτο-κριτική.

Ωστόσο η επίτευξη επανεκλογής ενόψει των επόμενων εκλογών φαίνεται όλο και πιο περίπλοκη για τον σημερινό αρχηγό κράτους. . «Ό, τι κι αν συμβεί, θα προεδρεύω μέχρι το τελευταίο τέταρτο της ώρας, είτε πρόκειται για την ασφάλεια, την οικονομία και τη βιομηχανία, τις μεταρρυθμίσεις, την εκπαίδευση, το περιβάλλον. Αυτά που υποσχέθηκα στις γυναίκες και τους άντρες της Γαλλίας, αυτά χρωστάω» , δήλωσε σε συνέντευξή του στο Le Figaro που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα.

 

Η απειλή της Le Pen

 

Από τον μακρύ κατάλογο των αντιπάλων, ο Macron θα πρέπει να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά την ηγέτιδα της National Regrouping (RN), Marine Le Pen. Η κληρονόμος της γαλλικής ακροδεξιάς έφτασε κοντά στο Elysee στις προεδρικές εκλογές του 2017 και έχει αναδειχθεί ως η μόνη εύλογη εναλλακτική λύση έναντι του Macron. Ο νυν πρόεδρος νίκησε τη Λε Πεν στον δεύτερο γύρο με διαφορά 10 εκατομμυρίων ψήφων, υποστηριζόμενος από το υπόλοιπο εκλογικό σώμα. Πέντε χρόνια αργότερα, όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα σε αυτήν.

Η Λε Πεν διατηρεί τη θέση της ως αναπληρώτρια στην Εθνοσυνέλευση καθώς και την ισχυρή ηγεσία του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι δεν εκμεταλλεύτηκε αποτελεσματικά την πανδημική κρίση και την αμφισβητήσιμη διαχείριση του Macron, διατηρεί την υποστήριξη ενός τετάρτου του γαλλικού εκλογικού σώματος. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις την τοποθετούν πιο κοντά σε μια μελλοντική νίκη στις κάλπες. Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Ifop για το Journal du Dimanche και της Elabe για το BFMTV δείχνουν μια προφανή μονομαχία μεταξύ Le Pen (25/28%) και Macron (24/27%).

Η Λεπεν είναι η...αγαπημένη στον πρώτο γύρο, ωστόσο, το κλειδί για τη νίκη της είναι να σταματήσει την μαζική αρνητική ψήφο ενάντια στο κόμμα της. Σε περίπτωση δεύτερου γύρου με επιλογές, η κινητοποίηση θα είναι καθοριστική: εάν ο πληθυσμός αντιδράσει μαζικά, θα υποστηρίξει τον Macron, όπως συνέβη πριν από 5 χρόνια, ενώ η αποχή θα μπορούσε να ωφελήσει την Λεπέν.

Η ανανεωμένη προσοχή στην τρομοκρατία και τον ισλαμιστικό ριζοσπαστισμό μετά τον φρικτό φόνο του καθηγητή ιστορίας Samuel Paty εξηγεί την αυξανόμενη δημοτικότητά της. Για το λόγο αυτό, ο Macron ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά της διακίνησης ναρκωτικών και της δημόσιας ανασφάλειας που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα σε μια περιθωριακή γειτονιά του Μονπελιέ για την αντιμετώπιση του φαινομένου Le Pen. Ο ίδιος έχει αναγνωρίσει ότι θέλει να ξεκινήσει μια εθνική συζήτηση σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών και έχει δείξει τη σταθερή υποστήριξή του στην Αστυνομία.

Η μάχη του Elysee ενάντια στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό, που ανακοινώθηκε από τον Macron, υλοποιήθηκε στο νόμο κατά του ισλαμιστικού αυτονομισμού, όπως αναφέραμε νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα αυτού, ορισμένοι αναλυτές έχουν παρατηρήσει μια συγκεκριμένη προσέγγιση στις θέσεις της (ακρο)δεξιάς, ωστόσο, αυτή η ανάλυση φαίνεται λανθασμένη, καθώς οι ψηφοφόροι της Le Pen τώρα βλέπουν τον Macron ως ένα φιλοευρωπαϊκό προϊόν με ήπιο προφίλ.

Η εκλογική βάση του προέδρου φαίνεται να έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2017. Η πρόθεση του προέδρου με αυτήν την κίνηση είναι να προσελκύσει τον δεξιό ψηφοφόρο.

Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει στον χάρτη κι ο ηγέτης του Les Républicains (LR), ο Xavier Bertrand, ο τρίτος που αμφισβητεί το δεξιό μπλοκ, ο οποίος ήταν επίσης επικριτικός για τη διαχείριση του Macron όσον αφορά την ασφάλεια. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του σημερινού ηγέτη της περιοχής Haute-France είναι η ικανότητά του να κατασκευάζει γέφυρες και αντισυστημικό προφίλ μακριά από το κατεστημένο.

Η πολιτική συζήτηση τους τελευταίους μήνες περιστράφηκε για άλλη μια φορά γύρω από το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και αυτό της μετανάστευσης. Ωστόσο, τα κύρια θέματα της εκστρατείας, τον χρόνο που απομένει, φαίνεται να δείχνουν προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάκαμψης μετά τις καταστροφές του COVID-19 και, πάνω απ 'όλα, τη μάχη των θεσμών ενάντια στην απειλή του ισλαμισμού.

Σε αυτόν τον χώρο αντιπαράθεσης, το ήμισυ του πολιτικού σκηνικού της χώρας φαίνεται να είναι χωρίς ιδέες. Η γαλλική αριστερά είναι νοκ άουτ και κανένας από τους υποψηφίους της δεν φαίνεται να εκπροσωπεί, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, μια σταθερή εναλλακτική λύση έναντι του σημερινού προέδρου. Ο αρχηγός του κόμματος France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, ήταν ο πρώτος υποψήφιος από την αριστερά που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ηγείται του αριστερού μπλοκ με πρόθεση ψήφου περίπου 10%. Αν και οι πιθανότητές του μειώνονται και δεν δείχνει να μπορεί να καταφέρει να ενώσει την αριστερά.

Πίσω από το Mélenchon είναι η σημερινή δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo. Έχει έντονα επικριθεί από την αντιπολίτευση ως “σοσιαλιστική απάτη” , ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποδίδουν μια αποδοχή που φτάνει στο 46%. Εάν κατέβει στις εκλογές- όπως θα αποκαλύψει το φθινόπωρο - οι πιθανότητες να φτάσει στον δεύτερο γύρο είναι 8%, αν και θα αυξηθούν εάν συγκλίνει με τους Πράσινους.

Η δημοφιλία του Macron δεν ξεπέρασε το 40% από την έναρξη της πανδημίας και η διαχείριση της πανδημίας αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής κριτικής από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο πρόεδρος αντιμετωπίζει τη μεγάλη πρόκληση: να οδηγήσει τη Γαλλία και να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκαμψης από τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση δεκαετιών που προκλήθηκε από την καταστροφική κρίση υγείας. Η απόδοσή του τους επόμενους μήνες υπόσχεται να είναι αποφασιστική, είτε για την ενίσχυση της ηγεσίας του είτε για εκτροχιασμό της επανεκλογής του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ