Κόσμος

Υπό «πολιορκία» ο χριστιανισμός στο Πακιστάν: Στοιχεία-σοκ

Η βλασφημία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα στο βαθιά συντηρητικό Πακιστάν, όπου απλοί ισχυρισμοί οδήγησαν σε εξωδικαστικές δολοφονίες. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν ζητήσει από καιρό την κατάργηση των δρακόντεων νόμων περί βλασφημίας, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται για να εξαφανίσουν τις θρησκευτικές μειονότητες. Τον Φεβρουάριο του 2021, το Κέντρο Κοινωνικής Δικαιοσύνης (CSJ), μια ΜΚΟ που εδρεύει στο Λαχόρη του Πακιστάν, δημοσίευσε στοιχεία που έδειξαν ότι η κατάχρηση των νόμων περί βλασφημίας είχε αυξηθεί στο μέγιστο στο Πακιστάν. Στο δελτίο τύπου της, η ομάδα υπεράσπισης σημείωσε:

Από το 1987 έως τον Δεκέμβριο του 2020, τουλάχιστον 1.855 άτομα κατηγορήθηκαν για αδικήματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, κυρίως σύμφωνα με τις ενότητες 295B, C έως 298C, του Ποινικού Κώδικα του Πακιστάν, γνωστού ως νόμου περί βλασφημίας. Οι Χριστιανοί, με πληθυσμό περίπου 2,8 εκατομμυρίων στο Πακιστάν, είναι μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές μειονοτικές ομάδες στο Πακιστάν.  

Έκτοτε έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά εμπρησμού και λεηλασίας χριστιανικών περιουσιών. Το 2005, 3.000 μουσουλμάνοι, μαζί με την αστυνομία, έκαψαν τρεις εκκλησίες, ένα ιεραποστολικό σχολείο, δύο ξενώνες και πολλά σπίτια που ανήκαν σε χριστιανούς, στο λόφο Sangla στην περιοχή Nankana στο Punjab. 

Οι ψευδείς ισχυρισμοί για βλασφημία συχνά βασίζονται σε προσωπικές μνησικακίες, συγκρούσεις σε χώρους εργασίας και σε κοινότητες. Αυτό ήταν εμφανές όταν στις 10 Απριλίου 2021, δύο χριστιανές νοσοκόμες, η Mariam Lal και η Neush Arooj, κατηγορήθηκαν για παραβίαση του νόμου περί βλασφημίας. Ένας συνάδελφος τους, ισχυρίστηκε ότι οι νοσοκόμες έσκισαν ένα ισλαμικό σύμβουλο που ήταν κρεμασμένο στο ντουλάπι ενός γραφείου. 

Οι νοσοκόμες δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι, αλλά η αστυνομία, αντί να συλλάβει τον εισβολέα, συνέλαβε τις νοσοκόμες σύμφωνα με το άρθρο 295-B του Ποινικού Κώδικα του Πακιστάν. Τον Φεβρουάριο του 2021, δύο χριστιανοί ευαγγελιστές, ο Haroon Ayub Masih και ο Salamat Mansha, συνελήφθησαν με τις κατηγορίες για υποτιμητικές εκφράσεις κατά του Ισλάμ, του Κορανίου και για προσβολή των θρησκευτικών συναισθημάτων ενός μουσουλμάνου, όταν αυτοί κήρυτταν στη Λαχόρη. Κατηγορήθηκαν για παραβίαση των νόμων περί βλασφημίας και αντιμετωπίζουν θανατική ποινή.
 
Πρόσφατα, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ACAT ( δράση των χριστιανών για την κατάργηση των βασανιστηρίων), μια οργάνωση με έδρα το Βέλγιο, έγραψε μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Imran Khan, εφιστώντας του την προσοχή στην υπόθεση των Shafqat Emmanuel και Shagufta Kausar, ένα χριστιανικό ζευγάρι καταδικασμένο για «βλασφημία», το οποίο καταδικάστηκε σε θάνατο το 2014 για φερόμενη αποστολή «βλασφημικών» μηνυμάτων κατά ενός ιμάμη.

Οι Shafqat Emmanuel και Shagufta Kausar έχουν απορρίψει όλες τις κατηγορίες εναντίον τους και περιμένουν τα αποτελέσματα από την έφεση που έκαναν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχόρης. Ο ακτιβιστής προέτρεψε τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, να διασφαλίσει ότι οι Shafqat Emmanuel και Shagufta Kausar, θα απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων και ότι σε αυτούς και στους δικηγόρους τους, θα παρέχεται επαρκής προστασία κατά την απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, τουλάχιστον 80 άτομα έχουν καταδικαστεί για βλασφημία στο Πακιστάν και πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν την θανατική ποινή. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με ψήφισμά της, καλούσε την παγκόσμια κατάργηση των νόμων περί βλασφημίας, αίρεσης και αποστασίας.

Οι νόμοι περί βλασφημίας του Πακιστάν, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε εφαρμογή, είναι αντίθετοι με τις υποχρεώσεις του Πακιστάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτοί οι νόμοι περί βλασφημίας, παραβιάζουν το άρθρο 6 παράγραφος 1 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Επομένως, αυτοί οι νόμοι δεν συμμορφώνονται με τον νόμο και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε περιέχουν βασικές διασφαλίσεις για τον περιορισμό του κινδύνου περαιτέρω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...