Η Τουρκία έστειλε πρόσκληση στον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Γιούβαλ Στάινιτς να παρευρεθεί σε διεθνές συνέδριο διπλωματίας που διοργανώνεται στην Αntalya τον Ιούνιο, όπως επιβεβαίωσε Τούρκος αξιωματούχος.
Η πρόσκληση, η πρώτη από τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των χωρών διαλύθηκαν μετά τo πολύνεκρο συμβάν στη Γάζα το 2018
Εάν ο Στάινιτς αποφασίσει να παραστεί στην εκδήλωση, θα ήταν η πρώτη τόσο υψηλού επιπέδου επίσκεψη στην Τουρκία από έναν Ισραηλινό αξιωματούχο εδώ και χρόνια.
Το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας το οποίο χρηματοδοτείται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένα διήμερο διεθνές συνέδριο το οποίο σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, αποσκοπεί στο να λειτουργήσει «ως πλατφόρμα διαλόγου», συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες από την πολιτική, τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο κάθε χρόνο .
Το φετινό θέμα καθορίστηκε ως: «Καινοτόμος Διπλωματία: Μια νέα εποχή, νέες προσεγγίσεις».
Ο Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα, είπε στο MEE ότι ο Στάινιτς μπορεί να παρευρεθεί σε ορισμένες συνεδρίες , καθώς και να είναι ομιλητής, καλύπτοντας τομείς όπως η ενέργεια και ειδικότερα το φυσικό αέριο και τα περιφερειακά θέματα.
Εκτίμηση είναι ότι η απόφαση της Τουρκίας να προσκαλέσει τον Στάινιτς στο Φόρουμ της Αtalya δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως έκπληξη, αφού η Τουρκία διπλωματικά απομονωμένη όπως είναι, προσπαθεί να "γαντζωθεί" από το Ισραήλ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποκτήσει έρεισμα στην Α. Μεσόγειο και παράλληλα να αποκτήσει ένα "σκαλοπάτι" για να προσεγγίσει τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία επίσης ρίχνει γέφυρες προς το Ισραήλ, ελπίζοντας να συμμετάσχει στο Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου στο μέλλον όπου μετέχουν το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ εάν οι ηγέτες του άλλαζαν τις πολιτικές τους απέναντι στην Παλαιστίνη.
Επίσης και αυτό πρέπει να επισημανθεί, τον Ιούνιο που θα πραγματοποιηθεί το εν λόγω Φόρουμ στην Αττάλεια, θα έχει αποκρυσταλλωθεί η περαιτέρω πορεία του Κυπριακού, αφού η άτυπη πενταμερής Σύνοδος για αυτό θα γίνει τέλη Απριλίου.
Προσβλέπει λοιπόν ο Ερντογάν στο γεγονός ότι η υιοθέτηση μονομερώς από την Τουρκία και τους τουρκοκύπριους ως λύση για το Κυπριακό, αυτή των 2 κρατών, θα εισάγει νέα δεδομένα στο θέμα των ΑΟΖ Τουρκίας και του Τουρκοκυπριακού κράτους, προκειμένου και τα 2 κράτη να ζητήσουν τη συμμετοχή τους στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου.