Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Βρετανία: Το Πακιστάν κάνει ξέπλυμα ''βρώμικου'' χρήματος

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προσθέσει το Πακιστάν στον κατάλογο χωρών υψηλού κινδύνου, με μη ικανοποιητικούς ελέγχους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η λίστα αναπαράγει εκείνες τις χώρες που απαριθμούνται από την Ομάδα Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) ως υψηλού κινδύνου ή υπό αυξημένη παρακολούθηση. Το Πακιστάν στη λίστα κατέχει με τον αριθμό 15. Συνολικά 21 είναι οι χώρες που βρίσκονται στη λίστα.

Ο πλήρης κατάλογος τρίτων χωρών υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το Πρόγραμμα 3ΖΑ περιλαμβάνει, με σειρά: Αλβανία, Μπαρμπάντος, Μποτσουάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Νησιά Καϊμάν, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Γκάνα, Ιράν, Τζαμάικα, Μαυρίκιος, Μαρόκο, Μιανμάρ, Νικαράγουα , Πακιστάν, Παναμάς, Σενεγάλη, Συρία, Ουγκάντα, Υεμένη και Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τα έθνη αυτής της κατηγορίας αποτελούν απειλή, λόγω των αδύναμων φορολογικών ελέγχων και της έλλειψης ελέγχου και ισορροπίας σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι «Κανονισμοί 2021 για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (τροποποιήσεις) (χώρες υψηλού κινδύνου) της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τέθηκαν σε ισχύ από τις 26 Μαρτίου 2021.

Η λίστα κυκλοφόρησε ως μέρος των εξελίξεων μετά το Brexit. Μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου Brexit, ο κατάλογος των χωρών υψηλού κινδύνου καθοριζόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) βάσει της 4ης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα τη δική του αυτόνομη λίστα, με το Πακιστάν να εμφανίζεται και αυτό στη λίστα.

Τον Δεκέμβριο του 2020, μια έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης, αποκάλυψε ότι βρώμικα χρήματα συνεχίζουν να ρέουν ανεμπόδιστα από το Πακιστάν στο Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίστροφο. Η έκθεση «Εθνική εκτίμηση κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας 2020» ανέφερε ότι «διεφθαρμένες ξένες ελίτ συνεχίζουν να προσελκύονται στην αγορά ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά στο Λονδίνο, για να συγκαλύψουν τα έσοδα της διαφθοράς τους»

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών, είχε ορίσει το Πακιστάν, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ως χώρες hotspot από τις οποίες πραγματοποιείται η μεγαλύτερη ροή χρημάτων. Σχετικά με το Πακιστάν, η έκθεση ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με το Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ροών εμβασμάτων μεταξύ των δύο δικαιοδοσιών, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις αντιστοιχούσαν σε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

Η έκθεση σημειώνει ότι αυτοί οι οικονομικοί και πολιτιστικοί δεσμοί «επιτρέπουν επίσης και μεταμφίεση παράνομων κεφαλαίων για μεταφορά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Πακιστάν, μεταξύ άλλων μέσω παράνομων ανεπίσημων μεταβιβάσεων αξίας».

Η έκθεση ανέφερε: «Οι εγκληματίες συνεχίζουν να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας, όπως ακίνητα, πολύτιμους λίθους και κοσμήματα για τη νομιμοποίηση παράνομων κεφαλαίων που μεταφέρονται από το Πακιστάν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα. Αυτό περιλαμβάνει έσοδα από διαφθορά και διακίνηση ναρκωτικών. Ο κίνδυνος από νομιμοποίηση εσόδων από μετρητά από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Πακιστάν μέσω λαθρεμπορίου μετρητών και Money Service Business (MSB) εξακολουθεί να υφίσταται."  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...