Η Τουρκία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η αναγνώριση της μαζικής δολοφονίας Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως γενοκτονία, μπορεί να έχει επιπτώσεις, λέγοντας ότι η κίνηση θα μπορούσε να εμποδίσει πιθανές προσπάθειες συμφιλίωσης με την Αρμενία.
Αρκετές εφημερίδες των ΗΠΑ ανέφεραν νωρίτερα την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει τη συμβολική κίνηση το Σάββατο, στην 106η επέτειο από την έναρξη των δολοφονιών, ενώ ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει τηλεφωνική κλήση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε για να χαρακτηρίσει τις μαζικές δολοφονίες ως γενοκτονία το 2019, μια κίνηση που έγινε μετά την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, η οποία εξόργισε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και τους εκλεγμένους γερουσιαστές στην Ουάσιγκτον.
Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τέτοια κίνηση από τις ΗΠΑ θα ήταν αντιπαραγωγική και θα μειώσει περισσότερο τους δεσμούς Τουρκίας-ΗΠΑ οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί από μια σειρά διαφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ρωσικών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.
Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι μετά το τέλος των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι, υπήρχε πραγματική πιθανότητα συμφιλίωσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας τους επόμενους μήνες.
Πριν από τον πόλεμο, το Αζερμπαϊτζάν είχε εμποδίσει τις τουρκικές προσπάθειες να ανοίξει τα σύνορα με την Αρμενία, λέγοντας ότι ο Ερεβάν πρέπει πρώτα να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev δήλωσε πέρυσι ότι η στάση τους για αυτό το ζήτημα έχει αλλάξει.
«Θα θέλαμε να ομαλοποιήσουμε τους δεσμούς με την Αρμενία. Αν δούμε μια θετική κίνηση, θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τα σύνορα », δήλωσε ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Middle East Eye. "Εάν οι Αμερικανοί αποκαλούν τα γεγονότα του 1915 γενοκτονία, αυτό θα μπορούσε να σαμποτάρει ολόκληρη τη διαδικασία στον Καύκασο."
Ο αξιωματούχος είπε ότι ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν διαβίβασε το ίδιο μήνυμα στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σούλιβαν τον περασμένο μήνα.
«Τους υπενθυμίσαμε ότι κάθε γεγονός θα μπορούσε να εκληφθεί ως γενοκτονία αφού ένα δικαστήριο διαπιστώσει τα γεγονότα όπως συνέβη στη Ρουάντα και τη Σρεμπρένιτσα», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Επομένως, δεν υπάρχει νομική βάση για αυτήν την πιθανή δήλωση των ΗΠΑ. Η ορολογία επινοήθηκε επίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεκαετίες μετά τα γεγονότα του 1915».
Παρόλο που ο Ερντογάν εορτάζει την ημερομηνία και έστειλε μηνύματα συλλυπητηρίων στους Αρμένιους τα τελευταία χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν επίσης από Αρμένιους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Ερντογάν ζήτησε εδώ και χρόνια την ίδρυση κοινής ιστορικής επιτροπής με την Αρμενία για την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών.
Πάνω από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Ρωσίας, της Ελλάδας και των Κάτω Χωρών αναγνωρίζουν τις δολοφονίες των Αρμενίων ως γενοκτονία, μαζί με την Καθολική Εκκλησία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι ιστορικοί λένε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε οθωμανικά ελεγχόμενη περιοχή μέσω συστηματικών απελάσεων, λιμοκτονίας και δολοφονιών.
Τόσο η Τουρκία όσο και η Αρμενία πλησίασαν τη σύσταση μιας επιτροπής ιστορίας το 2009, όταν υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο εξομάλυνσης.
Ωστόσο, το πρωτόκολλο δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω της πίεσης του Αζερμπαϊτζάν και της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αρμενίας το 2010, η οποία απαιτούσε νόμιμα την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία ως πρωταρχικού κανόνα για την εξομάλυνση. Το δικαστήριο περιέγραψε επίσης την Ανατολική Τουρκία ως «Δυτική Αρμενία», μια ονομασία που δεν υιοθετείται από την Άγκυρα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι «ηθικό καθήκον» που υπερβαίνει τα διμερή συμφέροντα, ωστόσο υπάρχει επίσης μια σημαντική αρμενική κοινότητα στις ΗΠΑ, η οποία ασκεί πιέσεις στους προέδρους των ΗΠΑ εδώ και αρκετό καιρό.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δείξουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, καθώς οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών ορίζουν τι είναι ή δεν θεωρείται γενοκτονία.
«Πρέπει να ελευθερωθούμε από τέτοιους φόβους. Δεν εννοώ ότι δεν με νοιάζει τι λέει η Αμερική. Αλλά ως κράτος που γνωρίζουμε την ιστορία μας, πρέπει να είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις μας, αυτή είναι η δική τους επιλογή», είπε.
Ο τουρκικός ισχυρισμός ότι τάχα η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, θα εμποδίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης της Τουρκίας με την Αρμενία είναι φαιδρός. Και τούτο γιατί μόλις πρόσφατα τουρκικά drone ήταν εκείνοι που σκότωσαν δεκάδες Αρμένιους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Τουρκία μάλλον εννοεί ως συμφιλίωση με την Αρμενία τη ρήση, "σφάξε με πασά μου για να αγιάσω"
Τώρα για να σοβαρευτούμε, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Πρόεδρος Μπάϊντεν θα τιμήσει την προεκλογική του υπόσχεση και θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων στις 24 Απριλίου.
Τώρα όσον αφορά τον ισχυρισμό του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ότι, "ως κράτος που γνωρίζουμε την ιστορία μας, πρέπει να είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας", έχουμε να προσθέσουμε ότι από τις 24 Απριλίου 2021, η Τουρκία δεν θα έχει μόνο ιστορία όπως άλλωστε έχουν όλα τα κράτη, αλλά και επισήμως ποινικό μητρώο, και αυτό πολύ λίγα κράτη το έχουν.
Πάντως αξίζει να σημειώσουμε για το τέλος το εξής. Το State Department δεν επιθυμούσε να αναγνωριστεί η γενοκτονία και άσκησε αντιρρήσεις προς τον Μπάιντεν. Η τελευταία κουβέντα όμως ήρθε από τον Μπάιντεν, όπου το Σάββατο θα αναγνωρίσει τις συστηματικές δολοφονίες 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων αμάχων!