Η ήδη επισφαλής κατάσταση για τους Χριστιανούς στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχει εντατικοποιηθεί από την έναρξη της πανδημίας. Λόγω των περιορισμών, υπάρχει λίγος έλεγχος, έτσι ώστε οι διώκτες να βρίσκουν την ευκαιρία τους. Επιπλέον, οι Χριστιανοί σε ορισμένες χώρες κατηγορούνται για την εμφάνιση του ιού. Αυτό φαίνεται από μια μελέτη της Παγκόσμιας Λίστας Παρακολούθησης 2021.
Στην Κίνα και την Τουρκία, οι Χριστιανοί μερικές φορές κατηγορούνται ότι προκαλούν τον ιό. Στην επαρχία Zhejiang της Κίνας, για παράδειγμα, η κυβέρνηση επιτρέπει στις εκκλησίες να ανοίγουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, ο ιερέας πρέπει να επαινέσει την προσέγγιση της κυβέρνησης για τον έλεγχο του ιού κατά τη διάρκεια της τελετής. Επιπλέον, πρέπει στη συνέχεια να πει στην εκκλησία του ότι, σε αντίθεση με τη τρομερή προσέγγιση της κινεζικής κυβέρνησης και την υπεροχή του κινεζικού σοσιαλιστικού συστήματος, οι Χριστιανοί στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν από τον ιό.
Στη βόρεια κινεζική πόλη Hubei, αναφέρθηκε επίσης τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ότι οι Χριστιανοί κατηγορήθηκαν για τη διάδοση του ιού. Όχι μόνο οι Χριστιανοί πολίτες, αλλά και οι ιεραπόστολοι είχαν εξαπλώσει τον ιό, ειπώθηκε σε διάφορα κοινωνικά μέσα.
Στην Τουρκία, αναφέρθηκαν πολλές επιθέσεις σε εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2020. Για παράδειγμα , ένας άντρας ήθελε να κάψει μια εκκλησία επειδή «οι Χριστιανοί και άλλες μειονότητες είναι υπεύθυνοι για το covid-19».Σε μια άλλη εκκλησία, οι διαδηλωτές έβγαλαν ένα σταυρό από ένα κτίριο της εκκλησίας.
Ο Tony Perkins, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν παρεμβαίνει επαρκώς σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στη χώρα. Ο Πέρκινς λέει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες οι τουρκικές αρχές κάνουν διακρίσεις για θρησκευτικές μειονότητες. Σύμφωνα με αυτόν, αυτό έστειλε λάθος σήμα.
Η ισλαμιστική τρομοκρατική ομάδα al-Shabaab στη Σομαλία κατηγόρησε τους Χριστιανούς ότι διαδίδουν το covid-19.
Στο Πακιστάν, κορίτσια από θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, απήχθησαν επαναλλειμένως και μεταστρέφονται αναγκαστικά στο Ισλάμ .
Μια τρίτη παρενέργεια είναι ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται συχνά δεν φτάνει στους Χριστιανούς. Οι Χριστιανοί έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από τον ιό λόγω της κατώτερης κοινωνικής τους κατάστασης. Υπήρξαν αναφορές για τέτοιες καταστάσεις από το Μπαγκλαντές, την Υεμένη, την Ινδία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ και το Σουδάν ότι οι Χριστιανοί δεν είχαν ανθρωπιστική βοήθεια. Για παράδειγμα, οι χριστιανοί αντιμετώπισαν το δίλημμα από τις τοπικές αρχές να αλλάξουν την πίστη τους ή να μην λάβουν επείγουσα βοήθεια. Αναφορές για ένα τέτοιο τελεσίγραφο έχουν προέλθει από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Σουδάν και τη Μαλαισία.
Στο Βιετνάμ, είπαν στους Χριστιανούς: «Ο Θεός σου πρέπει να σου προσφέρει τροφή». Η κυβέρνηση του Βιετνάμ αρνήθηκε τη βοήθεια σε δεκαοκτώ χριστιανικές οικογένειες συνολικά εκατόν επτά ανδρών, γυναικών και παιδιών. Λόγω των αυστηρών μέτρων και περιορισμών, οι θρησκευτικές μειονότητες σε αυτές τις χώρες πλήττονται πολύ σκληρά, επειδή δύσκολα βρίσκουν δουλειά.
Οι ΜΚΟ και οι ηγέτες του Ισλάμ στο Πακιστάν κατηγορούνται ότι αρνούνται την απαραίτητη βοήθεια προς τους Χριστιανούς στη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για παράδειγμα, σε ένα χωριό κοντά στην πόλη της Λαχόρη, οι Χριστιανοί λέγεται ότι δεν προμηθεύτηκαν τρόφιμα. Και εκατοντάδες χριστιανικές οικογένειες στο χωριό Sandha Kalan, στην περιφέρεια Punjab Kasur, “κόπηκαν” από τη διανομή τροφίμων. Ένας ιμάμης στη Λαχόρη λέγεται ότι είπε, "Τα δέματα τροφίμων θα διανεμηθούν αύριο το πρωί για τους άπορους, αλλά αυτό ισχύει μόνο για τους μουσουλμάνους".
Οι Χριστιανοί στερούνται επίσης έκτακτης βοήθειας στη Νιγηρία. Στην πολιτεία Kaduna, οι χριστιανικές οικογένειες αναφέρουν ότι έλαβαν πολύ λιγότερο σιτάρι. Άλλοι αναφέρουν ότι δεν έχουν λάβει καθόλου βοήθεια έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση.