Κόσμος

Η Κίνα ''φιμώνει'' δημοσιογράφους: Τι απέκρυψε & γιατί δεν αποδέχεται την κριτική το ΚΚΚ

Το Πεκίνο έχει ενταντικοποιήσει την καταστολή εναντίον ξένων δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια έκθεση του Foreign Correspondents Club της Κίνας (FCCC), το 2020 οι αρχές εμπόδισαν την δουλειά των ξένων δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, με σκοπό να μπλοκάρουν τις έρευνες που έκαναν για τον κακό χειρισμό του Πεκίνου στο θέμα της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αρχές στοχοποίησαν συγκεκριμένους ξένους ανταποκριτές, με πρόσχημα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια της Κίνας. Το Πεκίνο είτε έθεσε την απαγόρευση εξόδου από την Κίνα σε μερικούς δημοσιογράφους, είτε προσπάθησε να περιορίσει, ή να μην ανανεώσει την άδεια παραμονής ξένων δημοσιογράφων. Ως αποτέλεσμα, ένας μεγάλος αριθμός ξένων δημοσιογράφων εγκατέλειψε την Κίνα.  

Αυτό συνέβη τον Μάρτιο του 2020, όταν οι αρχές ακύρωσαν τα διαπιστευτήρια των αμερικανών δημοσιογράφων από την The Washington Post, τους New York Times και την Wall Street Journal. Τέτοια απέλαση ξένων δημοσιογράφων, είχε να γίνει από το 1989, τότε που έλαβε χώρα η μεγάλη σφαγή στην πλατεία της Tiananmen.   



Οι δημοσιογράφοι που στοχοποιήθηκαν 

 



Οι περιπτώσεις των Αυστραλών δημοσιογράφων Bill Birtles και Michael Smith είναι ένα τρανό παράδειγμα. Ο Birtles εργαζόταν ως ανταποκριτής για την Australian Broadcasting Corporation στο Πεκίνο, ενώ ο Smith εργαζόταν ως ανταποκριτής για την Australian Financial Review στη Σαγκάη
 
Τον Σεπτέμβριο του 2020, η κινεζική αστυνομία ''επισκέφθηκε'' τα σπίτια των Birtles & Smith και τους ανέκρινε για τον Cheng Lei, έναν Αυστραλό δημοσιογράφο που εργαζόταν στον China Global Television Network. Ο Lei είχε τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές ένα μήνα πριν, με την κατηγορία της ''διαβίβασης κρατικών μυστικών'' στο εξωτερικό. Τόσο ο Birtles όσο και ο Smith κατέφυγαν στην αυστραλιανή πρεσβεία και αμέσως έφυγαν από την Κίνα.  
 


Η περίπτωση του Χονγκ Κονγκ 



Ένα άλλο παράδειγμα, σύμφωνα με την έκθεση της FCCC, είναι η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, η ''South China'' (Νότια Κίνα).

Επίσης, η εφημερίδα Morning Post αντιμετώπισε επανειλημμένες πιέσεις από το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Κ.Κ.Κ.), καθώς ζήτησε από τον δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα, να πουλήσει το μερίδιό του. Αμέσως μετά, πυροδοτήθηκαν φήμες,   ότι μια κινεζική κρατική θα αναλάμβανε υπό τον έλεγχό της την ανεξάρτητη εφημερίδα. 



Σύγκρουση Κίνας-Μ. Βρετανίας 



Το Πεκίνο δεν έχει διάθεση να ακούσει κανέναν. Πρόσφατα, κάλεσε για εξηγήσειε την Πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κίνα Κάρολιν Γουίλσον, η οποία είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο για τις διώξεις των δημοσιογράφων στην Κίνα. Οι αναφορές της, προκάλεσαν την οργή του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Βέβαια, η σύγκρουση Κίνας-Μ. Βρετανίας έχει και άλλες διαστάσεις. Αυτή η σύγκρουση εδράζεται λόγο των γεγονότων στο Χονγκ Κονγκ. Η Μ. Βρετανία είχε προσφέρει στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ την ευκαιρία να γίνουν Βρετανοί πολίτες, λόγω της καταστολής από την Κίνα, καθώς μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μία βρετανική αποικία.   



''Φιμώνουν'' τα πάντα 



Είναι σαφές ότι η κάλυψη των δυτικών ΜΜΕ στο θέμα των διαμαρτυριών στο Χονγκ Κονγκ, στο θέμα της πανδημίας που ξεκίνησε από την Γιουχάν, αλλά και στην κακή μεταχείριση τόσο των Ουιγούρων, όσο  και των Θιβετιανών, ενόχλησε το Πεκίνο και προσπαθεί να κλείσει την ''κάνουλα'' της ενημέρωσης. Η Κίνα βρίσκεται στην 177 από τις 180 χώρες στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου!
 
Το ΚΚΚ έχει θέσει επίσης κάποιες ''κόκκινες'' γραμμές για τους ξένους δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να επικρίνει τον Πρόεδρο Xi Jinping, ή την οικογένειά του. Το Πεκίνο το 2019 για αντίποινα, μπλόκαρε την ανανέωση βίζας για έναν δημοσιογράφο της Wall Street Journal, ο οποίος είχε δημοσιεύσει μία έκθεση των Αυστραλιανών Αρχών, σχετικά με τις δραστηριότητες ενός από τα ξαδέλφια του Xi Jinping, όπου είναι ύποπτος  για συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα και ξέπλυμα χρήματος.

Τον Οκτώβριο του 2019, η FCCC ανέφερε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ξένων ειδησεογραφικών οργανισμών που έχουν διαπιστευτεί, είχαν αποκλειστεί από την εγχώρια πρόσβαση πληροφοριών. Σε αυτά περιλαμβάνονται ιστότοποι ειδήσεων όπως το BBC και οι New York Times.
 
Παρόλο που η Κίνα δεν επιτρέπει στα ξένα μέσα ενημέρωσης να επικρίνουν τις πολιτικές του ΚΚΚ, δεν κατάφερε ωστόσο να αποτρέψει κάποια βίντεο και εικόνες να βγουν στη δημοσιότητα, όπως η περίπτωση του Δρ Li Wenliang, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε στον κόσμο για το COVID-19.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ