Το να κάνεις προβλέψεις στις αναδυόμενες αγορές ήταν πάντα δύσκολη δουλειά. Για την Τουρκία, είναι σχεδόν αδύνατο.
Οι επικεφαλής των στρατηγικών σχεδιασμών των τραπεζών έσκισαν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους για την τουρκική οικονομία, μετά την απόφαση του Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές χρησιμοποιούν τις οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος ως οδηγό, ενώ άλλοι παρακολουθούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει το νόμισμα και μελετά την αγορά.
Η δυσκολία είναι ότι παρόλο που ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Κάβιογλου έχει δεσμευτεί να προσφέρει σταθερότητα των τιμών, αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει τις επιθυμίες του Ερντογάν και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σε κάποιο σημείο. Ωστόσο μπορεί να έχει λίγο χρόνο για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Διεθνών χρηματαγορών προς την Τουρκία.
Εάν υπάρχει ένα πράγμα που συμφωνούν οι οικονομικοί αναλυτές, είναι ότι η λίρα θα πέσει πιο χαμηλά: οι Societe Generale SA, Commerzbank AG και Rabobank βλέπουν όλοι το νόμισμα να πέφτει περίπου κατά 20%.
Η Commerzbank αναφέρει ότι η πρόβλεψη για την ισοτιμία της λίρας στο τέλος του έτους για 10 λίρες ανά δολάριο είναι καθαρά «συμβολική». Είναι απλώς ένας τρόπος επισήμανσης της πιθανότητας «σπειροειδούς αδυναμίας της λίρας», δήλωσε ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής στη Φρανκφούρτη. «Είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε ένα ακριβές σημείο διακοπής.»
Ο Ερντογάν απέλυσε τον προκάτοχο του Kavcioglu, που ήταν φιλικός προς τις Διεθνείς αγορές τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μια κίνηση σοκ που έριξε τη λίρα έως και 15%. Ο νέος Διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας είχε εκφράσει προηγουμένως υποστήριξη για την ανορθόδοξη στάση του προέδρου ότι τα υψηλά ποσοστά προκαλούν πληθωρισμό.
Την Τετάρτη, η νέα διεύθυνση της νομισματικής αρχής δεσμεύθηκε να συνεχίσει την πολιτική και να διατηρήσει το τρέχον λειτουργικό πλαίσιο, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο μια συνάντηση μεταξύ της νομισματικής αρχής και των εμπορικών δανειστών την Τετάρτη.
Ο Phoenix Kalen, διευθυντής της στρατηγικής αναδυόμενων αγορών που εδρεύει στο SocGen στο Λονδίνο, προβλέπει ένα σενάριο όπου η λίρα συνεχίζει να πέφτει τους επόμενους μήνες, αναγκάζοντας τελικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρεμβαίνουν με «επιθετική πολιτική δράσης» μετά από πτώση μεταξύ 20% και 40%. Βλέπει τη λίρα κάτω περίπου κατά 18% στις 9,7 λίρες ανά δολάριο στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Η στρατηγική που ακολουθεί το Henrik Gullberg είναι να μελετήσει την ιστορία της λίρας από το 2011. Ο μακροοικονομικός στρατηγικός της Coex Partners Ltd. με έδρα το Λονδίνο προβλέπει πτώση στις 9,25 λίρες ανά δολάριο μέσα στους επόμενους έξι μήνες, οπότε η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου πτώσης της λίρας πέρυσι, η Τουρκία ξόδεψε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ξένων αποθεματικών για να στηρίξει το νόμισμα, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs Group Inc. Γι 'αυτό ο Per Hammarlund, επικεφαλής στρατηγικός αναδυόμενων αγορών της SEB AB στη Στοκχόλμη, παρακολουθεί τα σημάδια παρέμβασης για να σχεδιάσει την πορεία της λίρας.
Βλέπει τη λίρα να φτάνει τα 8,50 μέσα σε ένα μήνα, πριν υποτιμηθεί με παρόμοιο ρυθμό με τον πληθωρισμό, κάτι που θα σήμαινε επίπεδα περίπου 9,10 έως 9,20 σε 12 μήνες.
«Ως αναλυτές, αντιμετωπίζουμε έναν εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τη μορφή της μελλοντικής πολιτικής», δήλωσε ο Kalen του SocGen. Ο νέος Διευθυντής της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας είναι «σχετικά άγνωστος», είπε.
Ανάλυση
Γιατί όμως ο Ερντογάν έκανε αυτή την κάκιστη κίνηση τώρα, δηλαδή να αλλάξει τον Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας τον οποίον γνώριζαν και εμπιστευόταν οι Διεθνείς χρηματαγορές για την οικονομία της χώρας του;. Τι ώθησε τον Τούρκο Πρόεδρο σε αυτή την οφθαλμοφανή λάθος κίνησή του για την τουρκική οικονομία ; Γιατί αιφνιδιάστηκαν οι επικεφαλής σχεδιασμού των τραπεζών και των διεθνών χρηματαγορών;
Είναι γνωστό ότι όταν επιχειρούμε να κάνουμε την οποιαδήποτε ανάλυση, πολιτική, οικονομική, στρατιωτική, γεωπολιτική κλπ, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις συνιστώσες, αφού πολιτική εσωτερική και Διεθνής, οικονομία, αμυντικά θέματα όπως εξοπλισμοί-στρατιωτικές συρράξεις, γεωπολιτική κλπ είναι αλληλένδετα θέματα τα οποία επιδρούν μεταξύ τους, αφού αφορούν την ίδια οντότητα, το κράτος.
Αυτή είναι και η δυσκολία της επιτυχούς ανάλυσης, η οποία όσο ποιο μακροπρόθεσμη είναι, τόσο δυσκολότερο να επαληθευτεί είναι, αφού "τα πάντα ρεί" 'όπως έλεγε ο αρχαίος ημών πρόγονος και Φοιλόσοφος Ηράκλειτος. έτσι νέα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν τις εξελίξεις.
Αυτό ακριβώς συνέβη τώρα στην Τουρκία και επίδρασε καταλυτικά στο να πάρει την λάθος από οικονομικής άποψης απόφαση ο Ερνογάν να αλλάξει τον Διευθυντή της τουρκικής κεντρικής Τράπεζας.
Αυτή την περίοδο στην εσωτερική τουρκική πολιτική σκηνή είχαμε:
-Εκλογές στο κόμμα του Ερντογάν το AKP για την εκλογή αρχηγού του κόμματος, όπου ο Ερντογάν εκλέχθηκε εκ νέου πανηγυρικά
- Την κήρυξη του κουρδικού κόμματος HDP από πλευράς δικαιοσύνης εκτός νόμου στην Τουρκία και την συνέχιση διωγμών κατά βουλευτών του κουρδικού κόμματος, δημάρχων , κοινοταρχών με δίκες και φυλακίσεις
- Την αλλαγή γεωγραφικών ορίων τριών εκλογικών περιφερειών της Τουρκίας, με σκοπό την μη εκλογή Κούρδων εκπροσώπων σε αυτές
-Την αναγγελία επικείμενων αλλαγών του Συντάγματος
-Την αποχώρηση της Τουρκίας από τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από τη βία
-Το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές είναι πάρα πολύ πιθανό να διεξαχθούν πρόωρα
- Στην ηγεσία του CHP εξακολουθεί μετά τις σχετικά πρόσφατες εκλογές να είναι ο Κιλιντζάρογλου, ο οποίος δημοσκοπικά υπολείπεται του Ερντογάν , σε αντίθεση με τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου ο οποίος δημοσκοπικά νικάει τον Ερντογάν
-Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν διεκδικούν για λογαριασμό των κομμάτων τους ψηφοφόρους του AKP του κόμματος του Ερντογάν
- Πρόσφατα ο Κινέζου ΥΠΕΞ επισκέφθηκε την Τουρκία και είχε συζητήσεις για διεθνή θέματα με τον ομόλογό του
Διεθνώς η Τουρκία έχει κάκιστες σχέσεις με τις ΗΠΑ, κακές με την ΕΕ και τις χώρες της , τον Αραβικό κόσμο και Ισραήλ , πολύ καλές με Κατάρ-Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν, Γερμανία, καλά υποσχόμενες με Μ. Βρετανία, Ιταλία και Κίνα και "λυκοφιλία" με Ρωσία και Ιράν.
Στρατιωτικά , έχει τεράστια προβλήματα με την πολεμική της αεροπορία, η οποία φθίνει συνεχώς ποιοτικά και ποσοτικά, ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα σε κύρια εξοπλιστικά της προγράμματα, όπως το δικό της μαχητικό TF-X (πλήρης στασιμότητα), πρόγραμμα εθνικού άρματος Altay ( η Γερμανία δεν της δίνει τον κινητήρα και έτσι καταφεύγει σε πατέντα νοτιοκορεατικού κινητήρα σε άρμα γερμανικά σχεδιασμένο), εκσυγχρονίζει τα F-16 μόνη της (τουρκικές πατέντες), δεν παίρνει τα F-35 (αποκλείστηκαν από τις ΗΠΑ λόγω S-400) , δεν έχει αεροσκάφη για να "ντύσει" το mini αεροπλανοφόρο του Anadolu το οποίο σκοπεύει να εξοπλίσει με 30-50 drone....
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η κίνηση του Ερντογάν για την αλλαγή του Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας καθοδηγήθηκε από πολιτικά κριτήρια, σε μία προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του πυρήνα του κόμματός του, προκειμένου να μην έχει διαρροές προς τα κόμματα Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου, προετοιμαζόμενος για πρόωρες εκλογές. Η δαιμονοποίηση της Δύσης θα συνεχιστεί, ελπίζοντας ο Ερντογάν σε οικονομική βοήθεια από τον εδώ και χρόνια οικονομικό του σπόνσορα το Κατάρ, αλλά και από την Κίνα
Η πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στην Τουρκία, ενδεχομένως να είχε ως διάσταση την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία, με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη της προστασίας των Ουιγούρων από αυτήν, αλλά και το διακονανονισμό της μετατροπής της Τουρκίας σε τερματικό διακομεταμιστικό σταθμό εμπορικώνν προΊόντων της Κίνας προς την Ευρώπη.
Η συγκυρία της επικείμενης ειρήνευσης στο Αφγανιστάν, θα διευκολύνει την ασφάλεια του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου με τα οποία θα μετακινούνται τα εμπορεύματα, τα οποία θα εκκινούν από την Κίνα και μέσω Πακιστάν και Αφγανιστάν-Ιράν ή Ιράκθα φθάνουν στην Τουρκία.
Εμπόδιο στα παραπάνω σχέδια οι Κούρδοι που βρίσκονται στο Β.Ιράκ-Β. Συρία, ΝΑ Τουρκία, ΒΔ Ιράν. Για αυτό άλλωστε οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τους Κούρδους τώρα.