Κόσμος

Γενοκτονία! Καταπέλτης κατά της Τουρκίας Σαουδάραβας ιστορικός-Τι σημαίνει ο όρος «Seferberlik»

Ένα νέο βιβλίο του Σαουδάραβα συγγραφέα Μοχάμεντ Αλ Σάιντ αποκαλύπτει οθωμανικές φρικαλεότητες στη Madinah.

Όταν οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τον όρο «Seferberlik» - την οθωμανική λέξη για «κινητοποίηση» - θεωρείται συχνά ότι συζητούν την γενοκτονία, την εθνοκάθαρση των Αρμενίων της Ανατολίας το 1915, όταν εκατομμύρια δολοφονήθηκαν ή απεστάλησαν στην εξορία. Ωστόσο, το Seferberlik χρησιμοποιείται επίσης για να αναφερθεί σε ένα άλλο λιγότερο γνωστό επεισόδιο μαζικού εκτοπισμού που συνέβη περίπου την ίδια εποχή στη σημερινή Σαουδική Αραβία.

«Seferberlik: Ένας αιώνας μετά το οθωμανικό έγκλημα στη Madinah» τιτλοφορείται το έργο του Σαουδάραβα συγγραφέα Mohammad Al-Saeed που αφηγείται την ιστορία της απέλασης του πληθυσμού της ιερής πόλης από τον Οθωμανό στρατηγό Φαχρί Πασά.

Τα ιστορικά βιβλία λένε για την «ηρωική άμυνα» της πόλης του Φαχρί Πασά στην πολιορκία της Μεντίνα το 1918, εξουδετερώνοντας τις επανειλημμένες επιθέσεις από τους Άραβες μαχητές του Χουσεΐν μπιν Αλί, του Σαρίφ (σ.σ. αραβικός τίτλος) της Μέκκα

Αυτό που τα βιβλία συχνά δεν σχολιάζουν είναι τα γεγονότα του 1915, πριν από την πολιορκία, όταν ο Φαχρί Πασάς ανάγκασε τον πληθυσμό της Μεντίνα να μπουν σε τρένα και τους οδήγησε βόρεια στη σημερινή Συρία, την Τουρκία, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο. Επιπλέον, η εκδοχή των γεγονότων όπως αναφέρονται σήμερα στην Τουρκία τείνει να παραλείψει την απομάκρυνση των τιμαλφών του ιερού θαλάμου του Προφήτη Μωάμεθ από τους Οθωμανούς, την κατεδάφιση κτιρίων για την άμυνα και τις γραμμές προμήθειας και τον σκληρό φόρο που πλήρωσαν μέσω του λιμού οι εναπομείναντες πολίτες της Madinah.

«Το έγκλημα Seferberlik ήταν μια προσπάθεια μετατροπής της Madinah σε στρατιωτικό φυλάκιο», δήλωσε ο Al-Saeed στο Arab News. «Οι Τούρκοι προσπάθησαν να διαχωρίσουν την πόλη από τα αραβικά περίχωρά της και να την προσαρτήσουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για να δικαιολογήσουν την εξουσία στον αραβικό κόσμο».

Η εκδήλωση του τουρκικού υπερ-εθνικισμού σημείωσε καταστροφή για τις άλλες εθνοτικές ομάδες της αυτοκρατορίας.

«Ο στρατηγός Φαχρί Πασά ήρθε για να αποδείξει τη δύναμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πάνω στη Μεντίνα, ανεξάρτητα από το κόστος,» είπε ο Αλ Σάιντ. «Πήρε το Τζαμί του Προφήτη και την ιερότητά του και το μετέτρεψε σε αποθήκη όπλων και στρατόπεδο για στρατιώτες. Επίσης, μετέτρεψε τους μιναρέδες της πόλης σε θέσεις πυροβολικού, χωρίς να ανησυχεί για το να επηρεάσει το Τζαμί του Προφήτη, τον τρούλο και τον Τάφο του Προφήτη. Επιπλέον, κατέσχεσε τα υπάρχοντα των κατοίκων και τις καλλιέργειές τους, και τα παρέδωσε στη στρατιωτική προσπάθεια και στους στρατιώτες του, που εκτιμάται ότι ήταν περίπου 70.000 μισθοφόροι. Βεβήλωσαν τη Μεντίνα πίνοντας αλκοόλ στους δρόμους. Στη δεύτερη φάση της εκστρατείας του Φαχρί Πασά, κατέστρεψε σπίτια και επέκτεινε το σιδηρόδρομο μέσα στο Τζαμί του Προφήτη, βεβηλώνοντας την ιερότητα του τζαμιού σε ένα άλλο έγκλημα, με σκοπό τη διευκόλυνση της μεταφοράς τιμαλφών και αντικειμένων - το περιουσιακά στοιχεία του Προφήτη Μωάμεθ και των συζύγων του - μακριά από τα μάτια των πολιτών και από φόβο γι 'αυτούς, και ως προετοιμασία για το λαθρεμπόριο στην Κωνσταντινούπολη. Οι κλεμμένοι θησαυροί έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και εκτίθενται εδώ και πολλά χρόνια στο Μουσείο Τοπ Καπί (στη σημερινή Κωνσταντινούπολη).»

«Στην τελευταία φάση, οι πολίτες της Madinah εκτοπίστηκαν βίαια και στρατιώτες εγκαταστάθηκαν εκεί», είπε ο Al-Saeed.

Πιθανότατα απελάθηκαν 40.000 πολίτες, με τους γονείς να χωρίζονται τόσο ο ένας από τον άλλο όσο και από τα παιδιά τους.

«Απήγαγαν ανθρώπους από τους δρόμους και δεν τους έστειλαν ως οικογένειες. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι φρικαλεότητες του Seferberlik είχαν ως αποτέλεσμα να παραμείνουν στην πόλη μόνο μερικές εκατοντάδες πολίτες. Ο Φαχρί Πασάς ανέλαβε το μονοπώλιο φαγητού, το οποίο ήταν αρχικά σπάνιο. Η Μεντίνα έφτασε στο σημείο του λιμού, αναγκάζοντας τους πολίτες της και τα ορφανά παιδιά να τρώνε γάτες, σκύλους και όσα έμειναν στα αγροκτήματα και στους δρόμους.»


Ο Αλ Σάιντ λέει ότι επέλεξε να γράψει για τις ενέργειες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μαντίνα έναν αιώνα μετά, επειδή πιστεύει ότι η σύγχρονη Τουρκία προσπαθεί να ξεπλύνει το αυτοκρατορικό της παρελθόν.

Σκοπεύει να μεταφράσει το βιβλίο του σε διάφορες γλώσσες για να ευαισθητοποιήσει αυτό το ελάχιστα γνωστό κεφάλαιο της οθωμανικής ιστορίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ