Κόσμος

Καταρρέει η τουρκική οικονομία! Ο Ερντογάν προσπαθεί να σώσει το τομάρι του με ανασχηματισμό

Δεν έχουν τέλος οι κλυδωνισμοί στην τουρκική οικονομία, που προκλήθηκαν από την αψυχολόγητη απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καρατομήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, προκαλώντας πανικό στους επενδυτές. Την Τρίτη για ακόμη μια φορά το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε μεγάλη πτώση.

Στο μεταξύ τα CDS της Τουρκίας εκτοξευτήκαν στις 460 μονάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια οικονομία, η οποία βάσει των πεποιθήσεων του τούρκου προέδρου επιχειρεί να ορθοποδήσει με χαμηλά επιτόκια.

Σενάρια ανασχηματισμού


Παράλληλα η κινητικότητα στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας συνεχίζεται με ανοδικές τάσεις. Στο παρασκήνιο φουντώνουν οι φήμες για ανασχηματισμό που αναμένεται εδώ και λίγους μήνες να κάνει ο Ταγιπ Ερντογαν.

Πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα λένε ότι πρόκειται να αναθέσει σε επιτελικά στελέχη την καμπάνια των εκλογών του 2023, τα οποία πρόκειται να λάβουν θέσεις στον κομματικό μηχανισμό και θα τους αντικαταστήσει στο κυβερνητικό σχήμα με άλλους υπουργούς. Στους οικονομικούς κύκλους δεν αποκλείουν μάλιστα μια απρόσμενη κίνηση του τούρκου Προέδρου. Συμφώνα με αυτά τα σενάρια δύναται να φέρει στο τιμόνι της οικονομίας τον καρατομημένο πρώην κεντρικό τραπεζίτη Νατζί Αγκμπάλ ή να ξαναφέρει στο προσκήνιο τον γαμπρό του, Μπερατ Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. 

Η επιβεβαίωση, μάλιστα, ήρθε και το βράδυ της Δευτέρας από τον αντιπρόεδρο του κόμματός του, Μαχίρ Ουνάλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NTV. «Τώρα οδεύοντας προς το 2023 ο Πρόεδρός μας θα κάνει έναν ανασχηματισμό της ομάδας του», είπε χαρακτηριστικά ο Ουνάλ επιβεβαιώνοντας τη φημολογία.

Ποια και πόσα, όμως, είναι τα πρόσωπα-κλειδιά σ' αυτό τον ανασχηματισμό; Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του BBC είναι τρία και αποτελούν ή αποτέλεσαν στενούς συνεργάτες του «σουλτάνου».

Ο πρώτος είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος του, του AKP, Ομέρ Τσελίκ που σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχει φροντίσει ουκ ολίγες φορές να κάνει «εμπρηστικές» δηλώσεις. «Θα μπορούσε να λάβει θέση στο υπουργικό συμβούλιο», αναφέρει το δημοσίευμα του BBC. Να θυμίσουμε πως στις 10 Μαρτίου ο κ. Τσελίκ είχε δηλώσει πως «η Eλλάδα δημιουργεί μια επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας με συμμαχίες τακτικής, όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία».

Το δεύτερο όνομα που «παίζει» πολύ δυνατά είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μετά την ήττα στις εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, δεν εμφανίζεται συχνά. Σημειώνεται πως ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε αποχωρήσει από την προεδρία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για να θέσει την υποψηφιότητά του με τον Εκρέμ Ιμάμογλου να τον νικά στις εκλογές και σχεδόν να... εξαφανίζεται από το προσκήνιο.

Και το τρίτο πρόσωπο είναι αυτό που «σηκώνει» συζήτηση και σκόνη... Είναι, βέβαια, ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο άλλοτε «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας αναμένεται να κάνει σε λίγες ώρες την πρώτη δημόσια εμφάνιση του μετά την παραίτησή του στο συνέδριο του κόμματος. «Ετοιμαστείτε για την υπέροχη και δυναμική επιστροφή του Αλμπαϊράκ» έγραψε, μάλιστα, η εφημερίδα Cumhuriyet, επικαλούμενη δημοσιογράφο που καλύπτει το ρεπορτάζ του κυβερνώντος κόμματος.

Το τελευταίο διάστημα, μετά την ξαφνική παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών, ο Αλμπαϊράκ είχε χαθεί από τη δημοσιότητα. Αποτελούσε μυστήριο ακόμη και το αν παρέμενε ή όχι στην Τουρκία. Μάλιστα, όπως σχολιάζει η τουρκική Ahval, κάποια μέσα ενημέρωσης υπέθεταν ότι βρίσκεται στο Λονδίνο για να ξεκινήσει μια νέα ζωή, ενώ άλλα ανέφεραν ότι είχε φύγει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του BBC, λοιπόν, ο Αλμπαϊράκ θα έχει ενεργό ρόλο ξανά στη διακυβέρνηση. Το δίλημμα για τον Ερντογάν είναι αν πρέπει να του δώσει θέση στο υπουργικό συμβούλιο που εκτιμάται, όμως, ως αρνητικό «σήμα» στις αγορές ή θα του εμπιστευτεί τα ηνία της διοίκησης του κόμματος.

Βάλλεται πανταχόθεν ο Ερντογάν


Πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν επικίνδυνη και αλλοπρόσαλλη την απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος είχε ανακτήσει την αξιοπιστία στην αγορά ως πολέμιος του πληθωρισμού στους λιγότερο από πέντε μήνες που ήταν στη θέση του.

«Οι γελοίες κινήσεις που κάνετε, τα ακατάλληλα πρόσωπα που διορίζετε δεν είναι αρκετά», δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Iyi Μεράλ Ακσενέρ στη Βουλή, προσθέτοντας: «Κάθε λάθος στο οποίο επιμένετε, μας βάζει σε μεγαλύτερο μπελά… Είμαστε στα πρόθυρα κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Καβτσίογλου προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Κυριακή με επικεφαλής τραπεζών, στην οποία ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή πολιτικής σύντομα. Ένας τραπεζίτης, ωστόσο, είπε ότι τα τραπεζικά στελέχη δεν πείσθηκαν. Ορισμένοι επενδυτές ανέφεραν ότι περιμένουν πως η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τη συνεδρίασή της στις 15 Απριλίου.

Οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης σημείωσαν ότι αυξήθηκαν οι κίνδυνοι για την Τουρκία καθώς ο Καβτσίογλου - ένας πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος - ενστερνίσθηκε την ανορθόδοξη άποψη του Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

«Η έλλειψη πληροφόρησης από τον νέο διοικητή για το θέμα αυτό και τα όσα έγραφε σχετικά έως και την περασμένη εβδομάδα, θεωρώ ότι είναι λόγοι για να είναι όλοι πραγματικά επιφυλακτικοί», είπε ο επικεφαλής της έρευνας της TWC για τις αναδυόμενες αγορές. «Το νόμισμα είναι ακόμη πολύ ευάλωτο και βέβαια είναι πιθανό να συνεχίσει να παρουσιάζει διακυμάνσεις έως ότου υπάρξει ξεκάθαρη κατεύθυνση», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ