«ΕΕ και Μέρκελ στέκονται μπροστά στα συντρίμμια», γράφει το Δίκτυο RND, αναφερόμενο μεταξύ άλλων στην αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τονίζει ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η Ανγκελα Μέρκελ η οποία, όπως λέει ο συντάκτης, «δείχνει κατανόηση στον Ερντογάν», πρέπει τώρα να δράσουν.
«Πώς θα μπορούσαν σήμερα να νοιώθουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ; Την Παρασκευή είχαν τηλεδιάσκεψη με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το σκηνικό στις Βρυξέλλες σχημάτιζαν έξι σημαίες, τρεις ευρωπαϊκές και τρεις τουρκικές εναλλάξ η μία δίπλα στην άλλη. Στην δήλωσή της στον Τύπο μετά την τηλεδιάσκεψη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «καλή συζήτηση» και «εποικοδομητικό διάλογο».
«Η Τουρκία χρειάζεται στήριξη», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο προς τα εμπρός». Λίγες ώρες αργότερα, όπως επισημαίνεται στο σχόλιο του RND, ο Ταγίπ Ερντογάν, «με την αποχώρηση της χώρας του από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει ως στόχο την προστασία των γυναικών από τις διακρίσεις και τη βία, επέδειξε προς τα πού πηγαίνει η χώρα του: μακριά από την ΕΕ, μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες. Η φον ντερ Λάιεν και ο Μισέλ θα πρέπει να αισθάνονται ότι τους κορόιδεψε», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.
«Οι κυρώσεις έχουν φύγει από το τραπέζι χωρίς η 'Αγκυρα να παραιτηθεί από τις αυθαίρετες αξιώσεις της»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά η «έχουσα κατανόηση για τον Ερντογάν» Ανγκελα Μέρκελ βρίσκονται σε ό,τι αφορά την πολιτική τους για την Τουρκία «μπροστά στα συντρίμμια», συνεχίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι οι κυρώσεις, με τις οποίες οι Βρυξέλλες ήθελαν να ωθήσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στην διαμάχη για τις οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο, «έχουν φύγει από το τραπέζι χωρίς η 'Αγκυρα να παραιτηθεί από τις αυθαίρετες αξιώσεις της». Επιπλέον, σημειώνει, η Τουρκία ξηλώνει στο εσωτερικό δημοκρατικά δικαιώματα, απαγορεύει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και περιφρονεί αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την απελευθέρωση φυλακισμένων υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Και η ΕΕ παρακολουθεί ανίσχυρη», γράφει χαρακτηριστικά.
«Ο Ερντογάν πιστεύει ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος. Κατά δυσάρεστα τακτά διαστήματα απειλεί να ανοίξει τις πύλες τις Ευρώπης σε "εκατομμύρια μετανάστες". Η ΕΕ υπακούει και ήδη διαπραγματεύεται στο παρασκήνιο για νέα χρηματοδοτική βοήθεια. Η Καγκελάριος Μέρκελ ανoίγει μάλιστα την προοπτική διεύρυνσης της Τελωνειακής Ένωσης, προκειμένου να κατευνάσει τον Ερντογάν. Για πόσο θα επιτρέπει η ΕΕ στον Ερντογάν να την εκβιάζει; Το πού οδηγεί μια τέτοια πολιτική κατευνασμού, το γνωρίζουμε από την Ιστορία», καταλήγει ο συντάκτης.