Νέα αναλυτική έρευνα του έγκριτου και αναγνωρισμένου Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) αναφέρει ότι η Τουρκία γνώρισε πτώση της τάξης του 59 τοις εκατό στις εισαγωγές οπλικών συστημάτων την πενταετία 2016-2020, κάτι που φαίνεται να συνδέεται και με το πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής FAZ.
Σύμφωνα με την έκθεση της διεθνώς αναγνωρισμένης δεξαμενής σκέψης, μεγάλο βαθμό έπαιξε σε αυτή την πτώση, η απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, που είχε το γνωστό αποτέλεσμα με την συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 αλλά και σε σχετικά ζητήματα τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία αναγκάστηκε με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσει στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής όπλων και έτσι συνέβαλε στη μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από τις εισαγωγές μεταξύ 2016-2020, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η εγχώρια παραγωγή αντιπροσωπεύει περίπου το 50% του αμυντικού τομέα της Τουρκίας, σε σύγκριση με το 20% το 2003, γεγονός που αποδεικνύει τη μετάβαση από την προμήθεια όπλων στην κατασκευή και τις πωλήσεις όπλων.
Ένα άλλο ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι το 2002, τη χρονιά που ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με ηγέτη τον Πρόεδρο Ερντογάν, «έτρεχαν» περίπου 62 αμυντικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Το 2018, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 667 προγράμματα και ενώ δεν υπ΄άρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το 2019 και το 2020, μπορεί να υπολογιστεί ότι αυτά έχουν ευξηθεί ακόμα περισσότερο, αν ληφθούν υπόψη εξαγγελίες κυβερνητικών εκπροσώπων και αξιωματούχων τα ελευταία δύο χρόνια.