Η Κένυα και το Μαρόκο ενέκριναν τη χρήση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, Sputnik V, όπως ενημέρωσε σήμερα, Τετάρτη, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).
«Το RDIF ανακοινώνει την έγκριση χρήσης του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V από την Κένυα. Το Sputnik V εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση για την Κένυα, ενώ ανάλογα είναι και τα όσα αναφέρονται για το Μαρόκο.
Η Κένυα έγινε η 10η αφρικανική χώρα που έχει δώσει το «πράσινο φως» στο ρωσικό εμβόλιο, ενώ το RDIF κάνει λόγο για «εμβόλιο για όλη την ανθρωπότητα και μία από τις καλύτερες λύσεις στην μάχη κατά της πανδημίας».
Όσον αφορά στο Μαρόκο, η έγκριση ήταν προαναγγελθέν γεγονός, καθώς την Τρίτη σύμβουλος του υπουργείου Υγείας είχε τονίζει πως αποτελεί θέμα ημερών.
Όπως ενημερώνει το RDIF, το εμβόλιο Sputnik V έχει εγκριθεί σε συνολικά 48 χώρες με πληθυσμό άνω του 1,2 δισ.
«Χαιρετίζουμε την απόφαση των συνεργατών μας από το Μαρόκο να εγκρίνουμε το εμβόλιο. Εποπτικές Αρχές έχουν εγκρίνει τη χρήση του ρωσικού εμβολίου, που αποδεικνύεται πιο δημοφιλές για την προστασία του πληθυσμού από τον κορονοϊό» ανέφερε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κίριλ Ντιμιτρίεβ.
Να σημειωθεί πως το Sputnik V έχει αποδειχθεί ως το δεύτερο πιο δημοφιλές εμβόλιο παγκοσμίως. Όπως αναφέρθηκε προ ημερών στον λογαριασμό του Sputnik V στο Twitter, με βάση την κατάταξη σε σχέση με τις εγκρίσεις των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών, το εμβόλιο της Ρωσίας εκτόπισε αυτό της Pfizer και κατέλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.
Στην πρώτη θέση είναι το εμβόλιο της AstraZeneca με έγκριση από 49 χώρες, ενώ στην τέταρτη θέση με μεγάλη διαφορά βρίσκεται το εμβόλιο της Moderna με την έγκριση να έχει δοθεί από 19 χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», στις 2 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι το Sputnik V, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο «Ν. Γκαμαλέγια», έδειξε 91,6% αποτελεσματικότητα, με βάση τα προσωρινά δεδομένα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης.