Κόσμος

Λύσσαξαν οι ΜΚΟ με τον Μακρόν-Τον κατηγορούν για ισλαμοφοβία και ζητούν “ευρω-σκαμνί”

Ένας συνασπισμός οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών κάλεσε τη Δευτέρα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen να θέσει υπό έρευνα τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον αμφιλεγόμενο «χάρτη ιμάμη», λέγοντας ότι παραβιάζει το δικαίωμα των μουσουλμάνων στην ελευθερία του λόγου και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Είκοσι πέντε ΜΚΟ από 11 χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας και της Ελβετίας - κάλεσαν την von der Leyen να αναλάβει άμεση δράση εναντίον της Γαλλίας για την ισλαμοφοβία που χρηματοδοτείται από το κράτος και για την επιβολή των διακρίσεων και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Ιανουάριο, το Γαλλικό Συμβούλιο της Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM) ενέκρινε τον “χάρτη ιμάμη”, ο οποίος καθορίζει ένα πλαίσιο για την πιστοποίηση των ηγετών της μουσουλμανικής πίστης ως συμμορφούμενου με το «Ισλάμ της Γαλλίας», κατόπιν εντολής του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν.

Ο χάρτης είχε συγκεντρώσει αυξανόμενη κριτική περί λογοκρισίας του ελεύθερου λόγου σε μουσουλμανικές κοινότητες απαιτώντας τους να δείξουν «πίστη στις δημοκρατικές αξίες». Μια ρήτρα σε ένα σχέδιο του χάρτη που δημοσιεύτηκε στα μέσα Δεκεμβρίου στο γαλλικό ειδησεογραφικό site Mediapart ανέφερε ότι οι ιμάμηδες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι δεν υπάρχει «κρατικός ρατσισμός» στη Γαλλία.

Η Janina Rashidi του Ισλαμικού Κεντρικού Συμβουλίου της Ελβετίας δήλωσε ότι το αίτημα στην von der Leyen είχε ως στόχο να επισημάνει τα μέτρα που έλαβε το γαλλικό κράτος κατά των μουσουλμάνων πολιτών του.

Η επιστολή της Δευτέρας προς την von der Leyen ανέφερε ότι η Γαλλία έχει εκδώσει αρκετούς νόμους για «περιορισμό της ελευθερίας πίστης και τιμωρία της εκδήλωσης θρησκείας» σε μουσουλμανικές κοινότητες. Οι υπογράφοντες δήλωσαν ότι η Γαλλία δεν έχει «αποτελεσματική λύση» στο νομικό της σύστημα για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ισλαμοφοβίας και των παραβιάσεων των μουσουλμανικών δικαιωμάτων.

«Συνεπώς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να παρέμβει για να μην επιτρέψει να δημιουργηθεί προηγούμενο που θα προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημία όχι μόνο στους μουσουλμάνους αλλά και σε άλλες κοινότητες στη Γαλλία», ανέφεραν.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ