Η απόφαση της Σκωτίας για υποστολή της βρετανικής σημαίας συγκεκριμένες μέρες στα δημόσια κτίρια αποτελεί «εισαγωγή για δεύτερο δημοψήφισμα» εκτιμά η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας, Μαρίνα Πρεντούλη.
Το χάος πίσω από ένα προϋπάρχον βαθύ ρήγμα, χωρίς επιστροφή, απειλεί το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη απόφαση της Σκωτίας να υποστέλλει συγκεκριμένες ημέρες (βασιλικά γενέθλια κ.ά) σε όλα τα δημόσια κτήρια τη βρετανική σημαία, διατηρώντας αποκλειστικά την ευρωπαϊκή γράφει για λογαριασμό του sputniknews. gr η Ιωάννα Κλεφτογιάννη.
Πολλά τα ερωτηματικά που εγέρθηκαν στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους για το αν πρόκειται για μια ελεγχόμενη κίνηση που θα παραμείνει σε επίπεδο συμβόλων και δεν θα τορπιλίσει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ή αν είναι μια πρωτοβουλία που θα έχει εξέλιξη, φέρνοντας σοβαρές αλλαγές και ολική ρήξη στις μετά-Brexit σχέσεις Αγγλίας-Σκωτίας.
«Δεν είναι κάτι που θα παραμείνει σε επίπεδο συμβολικό» προικονομεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας, Μαρίνα Πρεντούλη, που παρακολουθεί στενά και καταγράφει όλους τους μετα-Brexit κραδασμούς.
«Το συμβολικό σκέλος χρησιμοποιείται γιατί οι πολιτικές εξελίξεις ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη η Σκωτία είχε πραγματοποιήσει μια πολύ μεγάλη καμπάνια που έχει σχέση με το Brexit καταρχάς» μάς θυμίζει η Ελληνίδα ακαδημαϊκός.
«Είναι εισαγωγή για το δεύτερο δημοψήφισμα»
«Η Σκωτία έχει ψηφίσει την παραμονή στην ΕΕ, δεν θέλει να φύγει από την ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ήταν και είναι η εισαγωγή για το δεύτερο δημοψήφισμα που θέλει η Σκωτία να γίνει. Δεν είναι επομένως συμβολικό αυτό που γίνεται με τη βρετανική σημαία. Είναι ένα σοβαρό θέμα που παίρνει την κατεύθυνση και δείχνει προς το Β’ δημοψήφισμα. Το έχουνε πει, εξάλλου. Δεν είναι κρυφό. Βεβαίως, πρέπει να δούμε και αν θα επιτραπεί από το Κοινοβούλιο».
Καταρχάς, προσθέτει η κα Πρεντούλη, το Κόμμα της Σκωτίας, ένα εθνικό κόμμα, στο οποίο η ανεξαρτησία της Σκωτίας αποτελεί βασική ταυτοτική προγραμματική του κατεύθυνση, «έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει δημοψήφισμα και θα κάνει. Και μάλιστα το Brexit ήταν μία αφορμή του. Κατά δεύτερο, ήδη προτού φύγουμε από την ΕΕ έχει δρομολογηθεί μια κατάσταση που οδηγεί σε ένα Β’ δημοψήφισμα και σε ανεξαρτησία».
«Πρέπει να καταλάβουμε και την κατάσταση που επικρατεί στη Σκωτία» επισημαίνει η συνομιλήτριά μας. «Δεν έχει μείνει τίποτα από το Εργατικό Κόμμα. Και όλη η συγκεκριμένη ενέργεια και δυναμική έχει διοχετευτεί στο Εθνικό Κόμμα Σκωτίας. Δηλαδή ήδη, εδώ και αρκετά χρόνια, όπως διαμορφώνεται η πολιτική σκηνή της Σκωτίας, έχει αναπτύξει νέες τάσεις, όπως είδαμε και στην Καταλονία».
Η περίπτωση της Ιρλανδίας
Η Ιρλανδία, παρότι δεν ακούγεται και θεωρείται ενδεχομένως υπόθεση που εν πολλοίς έχει λήξει, είχε πρόσφατα απασχολήσει την επικαιρότητα μόλις η ΕΕ εκδήλωσε την πρόθεση να κλείσει τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της διένεξης με την Astra Zeneca.
«Αυτό προκάλεσε πανικό στην Ιρλανδία, γιατί, με το που κλείνεις τα ευρωπαϊκά σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαχωρίζεται η Ιρλανδία και καταργείται αυτόματα η Συμφωνία της Καλής Παρασκευής» μας εξηγεί η κα Πρεντούλη.
«Έτσι όπως έχει γίνει η συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, αυτός είναι ένας κίνδυνος διαρκώς υπαρκτός. Με άλλα λόγια, το ζήτημα της Ιρλανδίας δεν έχει λυθεί όσο και αν προσπαθούμε να μην ακούγεται, γιατί είναι εύθραυστη η κατάσταση και δεν θέλει κανείς να το παραδεχτεί. Είναι αξιοπερίεργο, να και χαρακτηριστικό, ότι και ενώσο γινόταν το Δημοψήφισμα, στα συνέδρια του Εργατικού Κόμματος, δεν υπήρχε ποτέ συζήτηση σε ολόκληρο πάνελ που να αφορά στη Βόρεια Ιρλανδία. Το αφήναν στην άκρη. Μετά βγήκε και ο Μπόρις Τζόνσον και είπε "το λύσαμε", φυσικά. Αλλά δεν το έχουμε λύσει καθόλου. Με το κλείσιμο των συνόρων οι επιπτώσεις για την Ιρλανδία θα είναι πολύ μεγάλες και γι’ αυτό το αποσιωπούν».