Κόσμος

Μεταναστευτικό-Δήλωση σοκ: "Θα προτιμούσαμε να γίνουμε τροφή για ψάρια παρά να να μας φάνε τα σκουλήκια"

Η ακτοφυλακή της Λιβύης και η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch διέσωσαν δεκάδες μετανάστες από τις ακτές της Λιβύης την Κυριακή. Η ακτοφυλακή έβγαλε σχεδόν εκατό άτομα από το νερό. Είκοσι άλλοι αναφέρθηκε ότι αγνοούνται. Η ακτοφυλακή της Λιβύης μετέφερε τους μετανάστες στη θαλάσσια βάση της Τρίπολης. Εκεί αναγνωρίστηκαν από μια ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστών (ΔΟΜ). Οι μετανάστες λέγεται ότι προέρχονται από το Καμερούν, το Σουδάν και το Μάλι. Δύο επιζώντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διέσωσε 73 μετανάστες από τις ακτές της Λιβύης. Παρασκευή και Σάββατο, το πλοίο της οργάνωσης “Sea-Watch 3” συγκέντρωσε συνολικά 145 άτομα. Ως αποτέλεσμα, επί του παρόντος υπάρχουν περίπου 220 μετανάστες στο πλοίο.

Περισσότεροι από 1.200 χάθηκαν στη Μεσόγειο πέρυσι, σύμφωνα με τον IOM. Φέτος ήδη 170.

Σχεδόν 4.500 μετανάστες έφτασαν με βάρκα στην Ιταλία φέτος. Αυτό είναι εμφανές από στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τη ΜΚΟ Caminando Fronteras, 11.200 Αλγερινοί μετανάστες έφτασαν στις ισπανικές ακτές το 2020, ενώ άλλοι 231 χάθηκαν στη Μεσόγειο.

 

Μετανάστευση σε εποχή πανδημίας

 

Μετά την κρίση της πανδημίας, η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορά της σε χώρες εκτός ΕΕ και ακόμη και οι νόμιμες διαδρομές για ταξίδια έχουν περιοριστεί, καθώς δεν έχουν εκδοθεί βίζες για ένα χρόνο. Ωστόσο, οι απόπειρες παράνομης μετανάστευσης δεν σταμάτησαν ποτέ. Τα κανάλια της παρανομίας είναι ανεξάντλητα και η κρίση υγείας φαίνεται να αναδιαμορφώνει το περίγραμμα των μεταναστευτικών οδών. Στην Αλγερία, για παράδειγμα, οργανώθηκαν ταυτόχρονα αναχωρήσεις πέρυσι για να αυξηθούν οι πιθανότητες να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές και, κυρίως, στις Ιβηρικές.

Όπως προαναφέρθηκε, 11.200 Αλγερινοί μετανάστες έφτασαν στις ισπανικές ακτές το 2020.

Στην πλευρά του Ατλαντικού, με μετανάστευση που προέρχεται κυρίως από το Μαρόκο, τη Σενεγάλη και τον Νίγηρα, 2.170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς κάποια ισπανική ακτή.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 143% σε σύγκριση με το 2019. Επιπλέον, σύμφωνα με την Frontex, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 13% πέρυσι, φτάνοντας περίπου τους 124.000. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να φτάσετε στην Ευρώπη είναι ελάχιστες.

Ωστόσο, η υγειονομική κρίση εξηγεί εν μέρει μόνο τη μείωση αυτών των αριθμών. Το 2019, η Αλγερία αντιμετώπισε το κίνημα διαμαρτυρίας του Χιράκ, το οποίο όχι μόνο προκάλεσε την αποχώρηση του Προέδρου Buteflika, αλλά έδωσε επίσης πολλές ελπίδες στους νέους που πίστευαν σε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά αυτή τη φορά στη χώρα τους.

Αν και οι αριθμοί θανάτου είναι ανησυχητικοί, δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα. Όσον αφορά τον όγκο των αφίξεων στην Ισπανία, οι Αλγερινοί κατατάσσονται πρώτοι παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την κρίση στην υγεία.

Στη μεγαλύτερη χώρα του Μαγκρέμπ, η παράνομη μετανάστευση αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής πολλών νέων. "Θα προτιμούσαμε να είμαστε τροφή για ψάρια παρά να να μας φάνε τα σκουλήκια", λένε. Αυτή η φράση, που επαναλαμβάνεται σε κάθε περίσταση, έχει γίνει το δόγμα αυτών των απελπισμένων νέων.

Το 2020 ήταν επίσης το έτος των Καναρίων Νήσων σχετικά με την μετανάστευση. 45 ναυάγια καταγράφηκαν σε αυτή τη διαδρομή και 18.000 άτομα διασώθηκαν. Αυτές οι μαζικές αφίξεις - δεδομένου του μεγέθους των νησιών έχουν γίνει μια πραγματική κοινωνική και πολιτική πρόκληση για την περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ