Κόσμος

Γιατί τα τουρκικά ΜΜΕ έβγαλαν τώρα τον προκλητικό χάρτη με την σφαίρα επιρροής της Τουρκίας;

Γράφαμε και το Σάββατο πως με συνταγή 2009 η Τουρκία προκαλεί ξανά, αφότου προέκυψε σάλος με τον τουρκικό χάρτη που θέλει Ελλάδα, Κύπρο, Κριμαία και Ντονμπάς και άλλες περιοχές “υπό τουρκική επιρροή”

Το τηλεοπτικό κανάλι TGRT, προσκείμενο στον πρόεδρο Ερντογάν, παρουσίασε χώρες-περιοχές που θα πρέπει να ενταχθούν στην τουρκική σφαίρα επιρροής έως το 2050 σε σχέση με τις προβλέψεις της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών Stratfor. Επιπλέον, αυτές οι προβλέψεις, παρεμπιπτόντως, έχουν ήδη...ιστορία 12 ετών.

Μεταξύ των "ενωμένων" εδαφών είναι επίσης η Αρμενία, η Ελλάδα, η Γεωργία, οι νότιες περιοχές της Ρωσίας (συμπεριλαμβανομένου του Καυκάσου), ορισμένες περιοχές του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν, εδαφών της Ελλάδας, οι πετρελαϊκές χώρες του Περσικού Κόλπου, το Ιράκ, η Αίγυπτος και Λιβύη.

Μετά την τηλεόραση, ο χάρτης για την "Τουρκία το 2050" διανεμήθηκε σε άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όπως ο Takvim και ο AHaber.

Νωρίτερα, η φιλοκυβερνητική πύλη ειδήσεων Haberler ανέφερε ένα απόσπασμα από ένα άρθρο του ρωσικού «Moskovsky Komsomolets», του οποίου ο συγγραφέας επεξηγεί τη γνώμη του σχετικά με τη στρατηγική της Τουρκίας στον μετα-σοβιετικό χώρο.

Στη συνέχεια, απόσπασμα κυκλοφόρησε ευρέως στα ουκρανικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης: «Ο Ερντογάν δεν θεωρεί σίγουρα την Κριμαία ρωσική. Αλλά ταυτόχρονα, δεν τη θεωρεί ουκρανική. Είναι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πρέπει να επιστραφεί στην κληρονόμο αυτής της αυτοκρατορίας, στη σύγχρονη Τουρκία. "

Φυσικά, η απόδοση αυτού του αποσπάσματος στην τουρκική έκδοση ήταν λάθος, αλλά δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Ερντογάν στην Τουρκία που ονειρεύονται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην οποία συμμετείχε η Κριμαία.

"Πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, κατάρρευση της ΕΕ και διάσπαση της Ουκρανίας"

Είναι ενδιαφέρον ότι τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά βγάζουν παλαιές πληροφορίες σε νέο πλαίσιο.

Ο σκανδαλώδης χάρτης που αναφέρθηκε παραπάνω είναι ήδη 12 ετών (δηλαδή, ακόμη και πριν από την προσάρτηση της χερσονήσου). Προετοιμάστηκε πράγματι από τον ιδρυτή του Stratfor George Friedman στο βιβλίο του το 2009 “The Next 100 Years”, με τις προβλέψεις του για τις γεωπολιτικές αλλαγές που μπορεί να αναμένονται στον κόσμο τον 21ο αιώνα.

Αυτή η πρόβλεψη φαίνεται, από τη σκοπιά του σήμερα, με πολλούς τρόπους φανταστική.

Ο Φρίντμαν προέβλεψε την κατάρρευση της ΕΕ και τον πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ως αποτέλεσμα του οποίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, ο παγκόσμιος χάρτης θα επανασχεδιαστεί και μέρος της Ουκρανίας, κατά τη γνώμη του, θα πάει στην Τουρκία.

“Υποθέτω ότι θα ξεκινήσει ένας πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Πολωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή το 2050. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα γίνουν το κέντρο βάρους στην περιοχή μετά την πτώση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ξεφύγουν από τον ρωσικό έλεγχο”, είπε ο Φρίντμαν.

Προς το τέλος της δεκαετίας του 2030, προβλέπει, ότι η Τουρκία θα σχηματίσει συμμαχία με την Ιαπωνία για να αντιμετωπίσει τη συντριπτική παγκόσμια δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προέβλεψε επίσης ότι η Ρωσία θα συμμαχήσει με τη Γερμανία, θα προσπαθήσει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της και να συνεχίσει να χτίζει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο σημείο που θα μπορούσε να προκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μερικές από τις προβλέψεις του έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

“Μέχρι το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν στενοί σύμμαχοι ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που θα επιδιώξουν την αντιμετώπιση γεωπολιτικών απειλών από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Αμερική θα γίνει στενός σύμμαχος της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίες ενδέχεται να σχηματίσεουν μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Πολωνίας, την οποία ο Φρίντμαν αποκαλεί «πολωνικό μπλοκ»”, έγραψε.

Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ των δύο συνασπισμών (αμερικανικός-ευρωπαϊκός και τουρκικός-ιαπωνικός) θα ξεσπάσει κάπου το 2050.

"Ο πόλεμος θα ξεκινήσει με μια συντονισμένη μυστική επίθεση από τις ιαπωνικές και τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Η σύγκρουση θα είναι μια μορφή περιορισμένου πολέμου και θα είναι πολύ διαφορετική κατάσταση από έναν πόλεμο όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος του 20ού αιώνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα κερδίσουν ", πιστεύει ο ειδικός.

Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Φρίντμαν, η Ρουμανία θα προσαρτήσει τη Μολδαβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν το Μεξικό στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα.

Όσον αφορά την Ουκρανία, σε συνέντευξή του το 2016, ο Φρίντμαν προέβλεψε ότι οι εντάσεις μεταξύ Κίεβου και Μόσχας θα μπορούσαν να αυξηθούν.

"Η Ρωσία ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν την υπομονή τους και να συμφωνήσουν σε μια διευθέτηση. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια οικονομικά περιορισμένη Ρωσία θα χρεοκοπήσει εάν συνεχίσει να περιμένει. Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι απόλυτα σίγουρη για την ικανότητά της να κερδίσει στην Ουκρανία, οπότε η ρητορική θα γίνει πιο έντονη" δήλωσε.

Στη στήλη του, μετά την εκλογή του Μπάιντεν, ο ειδικός προέβλεψε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάρουν μια πιο ανταγωνιστική θέση σε σχέση με τη Ρωσία που εισβάλλει "κοντά στο εξωτερικό"(Νότιος Καύκασος, Λευκορωσία, Ουκρανία)."

Η προοπτική του Φρίντμαν για τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας φαίνεται να ήταν σχετική με το 2009 όσον αφορά την επέκταση της τουρκικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, η κατάσταση για την Τουρκία έχει επιδεινωθεί. Δημιουργήθηκε μια ισχυρή συμμαχία εναντίον της μεταξύ της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Οι Τούρκοι έχουν μια ανοιχτά εχθρική σχέση με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της πλειονότητας της Συρίας. Όμως οι Κούρδοι, με τους οποίους είναι εχθρός ο Ερντογάν, έχουν ενισχύσει σημαντικά τις θέσεις τους στη Συρία και το Ιράκ.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή στη Λιβύη, βοηθώντας ένα από τα κόμματα να παραμείνει στην εξουσία. Αλλά η κατάσταση εκεί είναι πολύ επισφαλής. Οι επιτυχίες των Τούρκων περιλαμβάνουν τον πόλεμο στο Καραμπάχ, τον οποίο κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν. Όμως, και πάλι, εδώ, η νίκη δεν είναι οριστική καθώς οι Αζέροι δεν επέστρεψαν στο μεγαλύτερο μέρος του Καραμπάχ και οι Ρώσοι ειρηνευτές εισήλθαν στην Υπερκαυκάσια περιοχή.

Αλλά σε αυτό που είχε δίκιο ο Φρίντμαν είναι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά γενικά, η γεωπολιτική εικόνα για την Τουρκία στην περιοχή δεν είναι καθόλου ρόδινη.

 

Η τάση του Ερντογάν

 

Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί η Τουρκία προωθεί και πάλι το θέμα της αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

“Όταν ένα θέμα εμπίπτει στην τάση που έχει εγκριθεί από τις αρχές, αναφέρονται επίσης αμερικανικές πηγές. Μια τέτοια διατύπωση του ερωτήματος, όπως στον χάρτη του Friedman, ταιριάζει με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για αποκατάσταση της επιρροής στο έδαφος ολόκληρης της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία βοηθά τις αρχές να διατηρήσουν και να αυξήσουν το εκλογικό σώμα. Ενώ αυτό σημειώνεται ακριβώς στα παρασκήνια, η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία ή την Ουκρανία. Αλλά στο μέλλον, το χαρτί της Κριμαίας μπορεί να εξακολουθεί να παίζεται, ανάλογα με τις σχέσεις με τη Ρωσία" υποστηρίζει ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Μουσταφά Καρατσάι.

Ο Ερντογάν δεν μίλησε ποτέ με σθένος για την «Τουρκική Κριμαία», αλλά οι κυβερνώσες ελίτ συζητούν το θέμα της «συλλογής οθωμανικών εδαφών» ως στοιχείο προσέλκυσης και διατήρησης του εκλογικού σώματος.

"Φυσικά, ο Τούρκος πρόεδρος θα ήθελε να "επιστρέψει στην Κριμαία ", όπως οι εθνικιστές Τούρκοι, με τους οποίους φλερτάρει. Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν προσπαθεί να ελιχθεί μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντά του στην περιοχή. Επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση αλλά αυτά είναι απλά λόγια και δεν επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ", δήλωσε ο Γιουνς Ερντογκντού, Τούρκος δημοσιογράφος που ζει στην Ουκρανία στο πρακτορείο Στράνα.

Σύμφωνα με τον Ερντογκντού, το θέμα της Κριμαίας διακινείται τώρα από Τούρκους εθνικιστές.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι είναι σημαντικό για τον Ερντογάν να επιδείξει υποστήριξη στους Τάταρους της Κριμαίας, οι οποίοι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στην Τουρκία μετά τους Κούρδους. Ταυτόχρονα, η Τουρκία συνεργάζεται με τη Ρωσία (αγοράζει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο κλπ).

"Συνεπώς, δεν θα τίθεται περαιτέρω συζήτηση για την "επιστροφή της Κριμαίας "στην Τουρκία, αναφέρει ο πολιτικός σχολιαστής Oguz Chelikkol.

 

Το χαρτί του Zelensky με την "Τουρκική" Κριμαία

 

Η Ρωσία έχει ήδη αντιδράσει στην επίδειξη του χάρτη στην τηλεόραση στην Τουρκία.

"Όνειρα μιας Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν θα γίνουν πραγματικότητα, αλλά είναι πολύ ενδεικτικά: οι δυνάμεις του εθνικισμού είναι ισχυρές στην Τουρκία. Λένε ότι τα όνειρα δεν είναι επιβλαβή", έγραψε ο γερουσιαστής Alexei Pushkov στο Facebook.

Δεν υπάρχει ακόμη αντίδραση στην Ουκρανία. Αν και αυτό είναι περίεργο, ενώ ούτε κάλεσμα του Τούρκου πρέσβη είχαμε, ούτε οργισμενες θέσεις των Ουκρανών πατριωτών.

Και υπάρχει μια εξήγηση για αυτό: το Κίεβο συνεργάζεται στενά με την Άγκυρα. Ο Ζελένσκι συναντήθηκε τρεις φορές με τον Ερντογάν από την εκλογή του. Η Ουκρανία αγοράζει αεροσκάφη από την Τουρκία και έχει επίσης εντείνει τη δίωξη των Τούρκων αντιφρονούντων που κρύβονται στη χώρα από το καθεστώς Ερντογάν.

Στην Κριμαία, ο Ερντογάν για άλλη μια φορά δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτησή της και υποσχέθηκε να βοηθήσει τους Τάταρους της Κριμαίας. Αυτός και ο Ζελένσκι συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα είδος «πλατφόρμας της Κριμαίας» για να επιστρέψουν τη χερσόνησο στην Ουκρανία, ωστόσο, δεν αναφέρεται πώς θα βοηθήσουν οι Τούρκοι σε αυτό το θέμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ