Το μεγάλο φαβορί για τη νίκη στις εκλογές στο Κόσοβο θεωρείται το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (VV) του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι.
Οι δημοσκοπήσεις δίδουν ποσοστό μεγαλύτερο του 45% στο κίνημα «Αυτοδιάθεση» και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση. Η Βουλή του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές εκ των οποίων οι 20 προέρχονται από τις εθνικές μειονότητες.
Στην σερβική εθνική κοινότητα ανήκουν δέκα έδρες γεγονός που την καθιστούν ρυθμιστικό παράγοντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ενδιαφέρον στοιχείο των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών είναι ότι ο Αλμπιν Κούρτι δεν έχει δικαίωμα υποψηφιότητας διότι καταδικάστηκε τελεσίδικα για το αδίκημα της «παρακώλησης κοινοβουλευτικού έργου» πριν από τρία χρόνια όταν ενεργοποίησε δακρυγόνο εντός της αίθουσας συνεδριάσεων της ολομέλειας.
Η νομοθεσία απαγορεύει την διεκδίκηση δημοσίου αξιώματος για διάστημα τριών ετών σε καταδικασθέντες για ποινικά αδικήματα. Ο Κούρτι δεν θα μπορέσει επίσης να αναλάβει ούτε καθήκοντα πρωθυπουργού μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους που θα παρέλθει η περίοδος των τριών ετών από την καταδίκη του και θα αρθεί η απαγόρευση συμμετοχής στα κοινά.
Παρ’ όλα αυτά το κίνημα «Αυτοδιάθεση» διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην κοινή γνώμη κυρίως γιατί προβάλλει θέματα που μαστίζουν την κοινωνία του Κοσόβου. «Κράτος δικαίου, πάταξη της διαφθοράς και οικονομική ανάπτυξη» ήταν το τρίπτυχο που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία του κινήματος «Αυτοδιάθεση». Το κίνημα αυτό, το οποίο οι πολιτικοί αναλυτές το κατατάσσουν ιδεολογικά στην πατριωτική αριστερά, προβάλει επίσης την πολιτική αποδέσμευση του Κοσόβου από τις ΗΠΑ και γενικότερα τον περιορισμό της εμπλοκής των ξένων στα πολιτικά δρώμενα όπως και την απομάκρυνση της διεθνούς αστυνομικής και στρατιωτικής δύναμης από το Κόσοβο.
Ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της επιβολής της κυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια και κυρίως στο βόρειο τμήμα όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία. Ο Κούρτι καταδικάζει επίσης και τις παρεμβάσεις του Βελιγραδίου και ζητά διάλογο για την διευθέτηση των σχέσεων με την Σερβία επί ίσοις όροις και με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, σαν να πρόκειται για δύο ανεξάρτητα κράτη.
Δεύτερο κόμμα οι δημοσκοπήσεις φέρουν την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) ωστόσο δεν αναμένεται να αποκτήσει ποσοστό που θα της επιτρέψει να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση. Στην Βουλή αναμένεται να εκπροσωπηθούν επίσης το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Χάσιμ Θάτσι και η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου (ΑΑΚ) της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι.
Στην σερβική εθνική κοινότητα αναμένεται ότι θα επικρατήσει η Σερβική Λίστα (SL) που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι και θα καταλάβει πιθανότατα και τις δέκα έδρες που ανήκουν στους Σέρβους.