Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε νομοθετικές κινήσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως πχ η Γαλλία και η Δανία, για αντιμετώπιση των Ισλαμιστών ριζοσπαστών.
Μόνο που οι Xριστιανοί ηγέτες στη Δανία φοβούνται ότι ένα σχέδιο νόμου που στοχεύει στην παρακολούθηση της ανάπτυξης του ισλαμικού εξτρεμισμού θα περιόριζε και την δική τους θρησκευτική τους ελευθερία επειδή θα απαιτούσε τη μετάφραση και την υποβολή όλων των κηρυγμάτων στην κυβέρνηση.
Η δανική κυβέρνηση αναφέρει ότι ο προτεινόμενος νόμος, ο οποίος αναμένεται να αναθεωρηθεί αυτό το μήνα στο κοινοβούλιο, απαιτείται για τον περιορισμό του ισλαμικού εξτρεμισμού, επειδή οι ιμάμηδες στα τζαμιά εκδίδουν τα κηρύγματα τους στα αραβικά και όχι στα δανικά, σύμφωνα με τη La Croix International.
To CBN News ανέφερε πηγές που υποστήριζαν ότι και οι εκκλησίες είχαν συμπεριληφθεί στο μέτρο επειδή η Ευρώπη επιθυμεί να είναι πολιτικά ορθή και δεν μπορεί να θέσει περιορισμούς μόνο στα τζαμιά. Σημειωτέoν πως υπάρχουν περίπου 270.000 μουσουλμάνοι στη Δανία.
Ο νόμος θα επιδιώκει να «διευρύνει τη διαφάνεια των θρησκευτικών εκδηλώσεων και κηρυγμάτων στη Δανία, όταν αυτά παρέχονται σε άλλη γλώσσα εκτός της Δανίας», σύμφωνα με το The Guardian, το οποίο ανέφερε επίσης ότι ο επίσκοπος της Εκκλησίας της Αγγλίας στην Ευρώπη, Robert Innes, έχει εκφράσει τις ανησυχίες του σε επιστολή προς την πρωθυπουργό Mette Frederiksen, η οποία προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
«Είμαι βέβαιος ότι προέρχεται από μια πραγματική ανησυχία για την ασφάλεια της περιουσίας και την παρακολούθηση όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων που ενδέχεται να θεωρηθούν ως κίνδυνοι ασφαλείας», δήλωσε ο Innes στη βρετανική εφημερίδα. “Συμμερίζομαι τη φιλοδοξία της δανικής κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια και ότι την επιθυμία όλων των θρησκευτικών οργανώσεων στη Δανία να διεξάγουν ειρηνικά την πράξη τους, αλλά το να απαιτούν μετάφραση των κηρυγμάτων στην εθνική γλώσσα υπερβαίνει κατά πολύ. Πηγαίνει σε μια αντιφιλελεύθερη κατεύθυνση. "
Ο Innes εξήγησε περαιτέρω ότι δεν προετοιμάζουν όλοι οι χριστιανοί κληρικοί το πλήρες κείμενο των κηρυγμάτων τους και ίσως προτιμούν να γράφουν μερικές σημειώσεις. «Θα μπορούσαν να κηρύξουν εκτός κειμένου όπως μερικές φορές κάνει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ και υπάρχουν ζητήματα ιδιότητας και αποχρώσεων που απαιτούν φυσικά υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων στη μετάφραση. Είναι ένα ψηλό επίπεδο. Είναι μια εξειδικευμένη τέχνη και είναι επίσης μια ακριβή δεξιότητα. "
Ο Thomas B. Mikkelsen, πρόεδρος της Ευαγγελικής Συμμαχίας Δανίας, υποστήριξε ότι «οι ριζοσπαστικές ομάδες τείνουν να εγκαθίστανται στο περιθώριο, σε μια παράλληλη κοινωνία, και δεν υποβάλλουν ποτέ αίτηση για επίσημη αναγνώριση. Δεν νομίζω ότι ένας νέος νόμος θα τους επηρεάσει με κανέναν τρόπο », σύμφωνα με το Evangelical Focus Europe.
«Ο νόμος θα έχει αρνητικές συνέπειες για πολλές θρησκευτικές ομάδες, όπως οι ευαγγελιστές, οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι και άλλες επίσημα αναγνωρισμένες κοινότητες που τώρα πρέπει να ξοδεψουν χρόνο και χρήμα για μεταφράσεις», πρόσθεσε ο Mikkelsen. "Δεν θεωρώ ότι ο νόμος αποτελεί άμεση παραβίαση των διεθνών προτύπων για την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση."
Οι Ρωμαιοκαθολικοί αντιτίθενται επίσης στην πρόταση.
«Όλες οι εκκλησίες, οι ελεύθερες εκκλησίες, οι εβραϊκές εκκλησίες, όλα όσα έχουμε εδώ στη Δανία - 40 διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες - θα τεθούν υπό γενική καχυποψία από αυτόν τον νόμο… Κάτι συμβαίνει εδώ που υπονομεύει τη δημοκρατία», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης των Σκανδιναβικών Επισκόπων, Άννα Μιριάμ Κάστσνε,
Πάντως «σχεδόν τρεις στους τέσσερις Δανούς (72%) λένε ότι η θρησκεία δεν είναι «ούτε πολύ» ή «καθόλου» σημαντική στη ζωή τους», επεσήμανε δημοσίευμα του περιοδικού Religion & Liberty του Acton Institute.