Κόσμος

Η "δικτατορία" των ελιτ της τεχνολογίας: Λογοκρίνουν και αποπροσανατολίζουν όσους έχουν απόψεις αντίθετες με τις δικές τους

Μια ακαδημαϊκή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Γερμανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελίτ μεγάλης τεχνολογίας είναι εντελώς ξεχωριστές από όλους τους άλλους ανθρώπους στον πλανήτη και μπορούν να τοποθετηθούν στη δική τους τάξη.

«Η έρευνά μας συμβάλλει στο κλείσιμο ενός ερευνητικού χάσματος σε κοινωνίες με αυξανόμενες ανισότητες», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης από δύο γερμανικά πανεπιστήμια και το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Ralph Bunche στη Νέα Υόρκη.

Η έρευνα επικεντρώνεται στην ανάλυση της γλώσσας που χρησιμοποιείται σε περίπου 50.000 tweets και άλλες διαδικτυακές δηλώσεις από 100 από τους πλουσιότερους εκπροσώπους της τεχνολογικής ελίτ, όπως αναφέρονται στο Forbes.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ελίτ μεγάλης τεχνολογίας όπως ο Mark Zuckerberg και ο Bill Gates εμφανίζουν μια «αξιοκρατική» κοσμοθεωρία, που σημαίνει ότι δεν βλέπουν τον πλούτο ως πηγή επιρροής ή επιτυχίας τους, αλλά μάλλον πιστεύουν ότι οι έμφυτες ικανότητές τους και οι πιο αλτρουιστικές πεποιθήσεις τους επέτρεψαν να επιτύχουν τη δύναμη.

«Βρίσκουμε ότι τα 100 πλουσιότερα μέλη του τεχνολογικού κόσμου αποκαλύπτουν διακριτικές στάσεις που τους ξεχωρίζουν τόσο από τον γενικό πληθυσμό όσο και από άλλες πλούσιες ελίτ», αναφέρει η μελέτη.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι ελίτ μεγάλης τεχνολογίας μιλούν συνεχώς για την πίστη στη δημοκρατία, το ότι είναι φιλανθρωποι και βοηθούν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για άλλους ανθρώπους.

«Ωστόσο, η θέση τους σε ένα δημοκρατικό σύστημα είναι αντιφατική - ως αποτέλεσμα του τεράστιου πλούτου τους, έχουν δυσανάλογη επιρροή στο πώς δαπανάται το διακριτικό εισόδημα», σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους ελίτ της τεχνολογίας περιλαμβάνει τακτικά λέξεις όπως «αξία», «ξεχωριστή», «εξαιρετική», «αρετή», «πλεονέκτημα», «ανωτερότητα», «τέλεια» και "σημαντικό".

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι:

«Η τεχνολογική ελίτ μπορεί να θεωρηθεί ως «τάξη για τον εαυτό της» υπό την έννοια του Μαρξ – δηλαδή πως μια κοινωνική ομάδα που μοιράζεται συγκεκριμένες απόψεις για τον κόσμο, η οποία σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει αξιοκρατική, ιεραποστολική και ασυνεπής δημοκρατική ιδεολογία».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη είχε περιορισμούς, λόγω του γεγονότος ότι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση, επειδή το Twitter απαγορεύεται στην Κίνα.

Παρ 'όλα αυτά, τα ευρήματα εξηγούν γιατί οι ελίτ μεγάλης τεχνολογίας τείνουν να λογοκρίνουν και να αποπροσανατολίζουν αυτούς που έχουν παγκόσμιες απόψεις αντίθετες με τις δικές τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ