Κόσμος

Η αντεπίθεση της Ευρώπης στο Ισλάμ-Τελείωσε η περίοδος χάριτος;

Στην Γαλλία προωθείται ξεκαθάρισμα, στην Ελβετία πάνε για δημοψήφισμα, στις Κάτω Χώρες ξυπνούν και κόβουν την ενίσχυση σε ισλαμικές οργανώσεις, στην Γερμανία εξαρθρώθηκε πάλι κύκλωμα παράνομης μετανάστευσης, στην Ισπανία γεμίζουν πάλι τα σύνορα με το Μαρόκο... Κι εμείς ασχολούμαστε με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος για το Ισλάμ και ποιους ενόχλησαν; Μα ολόκληρη η Ευρώπη εμφανίζεται ενοχλημένη και απηυδισμένη για αυτό ξυπνώντας σιγά σιγά από τον λήθαργό της το αποκρούει πλέον μεθοδευμένα με νόμους.

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε και προ ημερών στην Γαλλία έχει τεθεί πρόταση απαγόρευσης του ισλαμικού πέπλου (μαντήλα) στα κορίτσια.

Η πρόταση και γενικά το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην γαλλική πολιτική σκηνή.Αρκετοί βουλευτές την Τρίτη θεώρησαν την κίνηση αντιπαραγωγική.

«Η απαγόρευση του πέπλου στο πανεπιστήμιο θα σήμαινε ότι όλες οι γυναίκες που φορούν το πέπλο θέτουν πρόβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρούμε ότι το Ισλάμ θέτει πρόβλημα», δήλωσε ο Pierre Yves Bournazel, μέλος του κόμματος Act Together.

Ένας νόμος του 2004 απαγορεύει τη χρήση ή την ανοιχτή εμφάνιση θρησκευτικών συμβόλων σε όλα τα γαλλικά σχολεία, αλλά δεν ισχύει για πανεπιστήμια. Η συζήτηση πυροδοτήθηκε από το αίτημα του μέλους το δεξιού και συντηρητικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος Eric Ciotti την Τρίτη να απαγορευτεί το ισλαμικό πέπλο στο πανεπιστήμιο. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι το πανεπιστήμιο, ο ναός της γνώσης της λογικής και της επιστήμης, μπορεί να ανεχθεί ένα ένδυμα της δουλείας της γυναίκας μέσα σε αυτό», είπε στην ακρόαση στην ειδική επιτροπή που εξέτασε το κείμενο του νομοσχεδίου «επιβεβαιώνοντας τον σεβασμό του αρχές της Δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών στις 9 Δεκεμβρίου έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης μέσω μιας σειράς διατάξεων όπως η απαγόρευση πολυγαμίας ή αναγκαστικών γάμων, πιστοποιητικά παρθενίας, η κατ 'οίκον εκπαίδευση, ο έλεγχος ξένων χρηματοδοτήσεων, η αύξηση ελέγχων των τόπων λατρείας, απαγορεύσεις για πολιτικές συναντήσεις σε θρησκευτικό κτίριο, μεταξύ άλλων, καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και του παράνομου περιεχομένου.

Περίπου 1.700 τροπολογίες υποβλήθηκαν προς συζήτηση πριν από την εξέταση του νομοσχεδίου που ξεκίνησε τη Δευτέρα, η πλειονότητα των οποίων χαρακτηρίστηκαν ως «απαράδεκτες». Αυτό περιελάμβανε μια τροπολογία των Aurore Berge και Jean-Baptiste Moreau, μελών του κόμματος του Macron, για την απαγόρευση της χρήσης του πέπλου για "μικρά κορίτσια" και για μητέρες που συνοδεύουν τα σχολικά ταξίδια, η οποία τελικά απορρίφθηκε.

Νωρίτερα, ο Macron είχε προειδοποιήσει για τέτοιες τροπολογίες ότι υπήρχε πιθανός «κίνδυνος να εκτραπεί η συζήτηση για αυτό το ζήτημα που δεν έχει θέση σήμερα» και «δεν είχε σχέση με το νομοσχέδιο».

«Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στιγματισμό των Μουσουλμάνων, ενώ έχουμε επαναλάβει επανειλημμένα ότι δεν ήταν κείμενο εναντίον της μουσουλμανικής θρησκείας», ανέφερε η εφημερίδα Le Parisien την περασμένη εβδομάδα.

Στη Γαλλία, πάντως, οι μουσουλμανικές ενώσεις υποστηρίζουν τον χάρτη αρχών για το Ισλάμ

Συγκεκριμένα, όλες οι θρησκευτικές ενώσεις του Γαλλικού Συμβουλίου της Μουσουλμανικής Θρησκείας έχουν εγκρίνει τον Χάρτη Αρχών για το Ισλάμ στη Γαλλία. Αυτό αναφέρεται στο ανακοινωθέν που δημοσίευσε η οργάνωση τη Δευτέρα. Ο χάρτης, μετά από εβδομάδες συζήτησης, έλαβε υποστήριξη από τις τρεις ομοσπονδίες στο συμβούλιο στις 16 Ιανουαρίου, ακολουθούμενες από τις άλλες εννέα στις 17 Ιανουαρίου.

Το έγγραφο αναγνωρίζει την «αρχή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών» και τη συμβατότητα των διατάξεων του Ισλάμ με τους νόμους και τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας. Επίσης, ο Χάρτης "απορρίπτει τις απόπειρες χρήσης του Ισλάμ για πολιτικούς σκοπούς", επισημαίνει το "απαράδεκτο της παρέμβασης" για θρησκευτικούς λόγους στην εσωτερική πολιτική ζωή της Γαλλίας. Το αίτημα για το Γαλλικό Συμβούλιο της Μουσουλμανικής Θρησκείας να αναγνωρίσει επίσημα τους νόμους της Γαλλίας προήλθε από τον Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν. Στις 11 Ιανουαρίου, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του στο Elysee Palace. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Gerald Darmanen, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με εκπροσώπους των θρησκευτικών λατρείων της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Macron, όπως αναφέρεται από το Elysee Palace, τόνισε ότι η ανάπτυξη του χάρτη "αποτελεί επιβεβαίωση του σαφούς, προφανούς και ακριβούς προσανατολισμού [του Συμβουλίου και των ενώσεων] στις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό είναι "ένα σημαντικό στάδιο, το οποίο θα αποσαφηνίσει την οργάνωση και την εφαρμογή της μουσουλμανικής λατρείας στη Γαλλία."

 

Ελβετία

 

Από την άλλη πλευρά οι ελβετικές αρχές συνέστησαν στον πληθυσμό να ψηφίσει σε εθνικό δημοψήφισμα στις 7 Μαρτίου κατά της εισαγωγής απαγόρευσης στη χρήση μουσουλμανικής μπούρκας στη χώρα.

"Το ομοσπονδιακό συμβούλιο και το κοινοβούλιο συμβουλεύουν τους ψηφοφόρους να απορρίψουν αυτήν την πρωτοβουλία. Πολύ λίγοι άνθρωποι στην Ελβετία καλύπτουν πλήρως τα πρόσωπά τους. Μια εθνική απαγόρευση θα υπονομεύσει την κυριαρχία των καντονιών, θα βλάψει τον τουρισμό και δεν θα βοηθήσει ορισμένες ομάδες γυναικών", ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.

Αντ 'αυτού, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο προτείνουν να εισαχθεί μια απαίτηση για να δείχνει κανείς το πρόσωπό του στις αρχές, εάν είναι απαραίτητο για αναγνώριση. Αυτή η επιλογή θα αρχίσει να λειτουργεί μόνο αν οι Ελβετοί κάτοικοι απορρίψουν την πρωτοβουλία που προτείνεται για το δημοψήφισμα της 7ης Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά η πρωτοβουλία "Απαγόρευση της πλήρους κάλυψης προσώπου" απαιτεί να μην επιτρέπεται σε κανέναν στην Ελβετία να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπό του. Αυτός ο κανόνας πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως στους δρόμους και τα εστιατόρια. Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για χώρους λατρείας και άλλους ιερούς χώρους, για λόγους υγείας και ασφάλειας, λόγω καιρού και τοπικών ελβετικών εθίμων.

Το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για την 7η Μαρτίου. Σύμφωνα με το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας, κάθε πρόταση για αλλαγή του συντάγματος τίθεται σε δημόσια ψηφοφορία εάν οι υποστηρικτές συγκεντρώσουν περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Το 2009 οι Ελβετοί ψηφοφόροι υποστήριξαν πρόταση για απαγόρευση της κατασκευής νέων μιναρέδων.

Το Μοντρέ και άλλοι προορισμοί γύρω από τη λίμνη της Γενεύης καθώς και το Ιντερλάκεν στην κεντρική Ελβετία προσελκύουν παραδοσιακά μερικούς μουσουλμάνους τουρίστες, κυρίως από τα πλούσια αραβικά κράτη του Κόλπου.

Η Γαλλία και η Δανία έχουν επίσης απαγορεύσει την κάλυψη προσώπου, επικαλούμενες προσπάθειες για τη διατήρηση των κοσμικών αξιών και την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γυναικών.

Η ομαδα πίσω από την πρόταση για την απαγόρευση της μπούρκα - το "Egerkinger Komitee" που περιλαμβάνει μέλη του δεξιού ελβετικού λαϊκού κόμματος (SVP) - ήταν επίσης πίσω από την κίνηση του 2009 για την απαγόρευση των μιναρέδων, η οποία εγκρίθηκε από σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων. Οι υποστηρικτές της πρότασης του 2009 έβλεπαν τους μιναρέδες να είναι ξένοι προς τις ελβετικές παραδόσεις και αξίες σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας για τις δραστηριότητες των ισλαμιστών μαχητών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν μόνο το 5% περίπου των 8,6 εκατομμυρίων ανθρώπων της Ελβετίας, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

 

Ολλανδία

 

Παράλληλα με όλα αυτά, την Τρίτη, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σταμάτησε την χρηματοδότηση για την οργάνωση Islamic Relief μετά το σκάνδαλο για σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η Islamic Relief είχε υποβάλει αίτηση για μερίδιο επί των 37 εκατομμυρίων ευρώ που η Kaag (ολλανδική αρχή) θα διανέμει μεταξύ τεσσάρων οργανισμών από τον Ιανουάριο. Αλλά μετά από πληροφορίες σχετικά με τις συνδέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, δεν θα λάβει τα χρήματα.

Σύμφωνα με την Kaag, έμαθε για πρώτη φορά τους συνδέσμους του οργανισμού με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια έλαβε πληροφορίες από τους δωρητές του οργανισμού και με βάση αυτές τις πληροφορίες, αποφάσισε να σταματήσει την χρηματοδότηση.

Ενώ η Islamic Relief αντιμετωπίζει προλήματα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία μεταξύ άλλων, τα σουηδικά χρήματα συνεχίζουν να ρέουν στον οργανισμό μέσω της Sida, όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναφέρει

Μέχρι τον Αύγουστο του 2020 , η Sida το επιβεβαίωσε και υπερασπίστηκε τις πληρωμές. Τον ίδιο μήνα , ο Björn Söder (SD) ρώτησε την κυβέρνηση για την υποστήριξη του σουηδικού κράτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ερώτηση του Söder ανφέρθηκε ότι η Islamic Relief λαμβάνει ετήσια βασική επιχορήγηση 100 εκατομμυρίων SEK από το σουηδικό κράτος.

Προ διμήνου είχαμε γράψει επίσης πως "φρενάρουν" οι Ολλανδοί τις δωρεές ξένων σε τζαμιά και σχολεία του Κορανίου. Υπενθυμίζεται πως ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση λαμβάνει επιδοτήσεις από τη βελγική κυβέρνηση

 

Ισλαμιστές αναλυτές

 

Οι γενικευμένες αυτές τάσεις της Ευρώπης κατά του Ισλάμ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με μουσουλμάνους αναλυτές, ορισμένοι δυτικοί ηγέτες διατηρούν σκόπιμα στις κοινωνίες τους αντι-μουσουλμανικά αισθήματα, ενώ ισχυρίζονται ότι χτίζουν μια πλουραλιστική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Μιλούν για προσπάθεια δημιουργίας ενός “κοινού εχθρού” με την μορφή: «οι βάρβαροι οπαδοί του Μωάμεθ που αρνούνται να αφομοιωθούν και επιθυμούν να καταλάβουν την Ευρώπη».

 

Οι μουσουλμάνοι αναλυτές μάλιστα κάνουν και συγκρίσεις υποστηρίζοντας πως “κάθε κοινότητα έχει το μερίδιό της στους εξτρεμιστές που σκοτώνουν στο όνομα της θρησκείας, για να αναφέρουμε μερικούς, οι Χριστιανοί έχουν τοην Ku Klux Klan, οι Εβραίοι είχαν το Irgun και οι Ινδουιστές είχαν τους Ταμίλ Ταμίλ”.

 

Μεταναστευτικό: Ισπανία-Γερμανία

 

Και βέβαια όταν μιλάμε για Ισλάμ και Ευρώπη το μεταναστευτικό είναι πρώτο στην λίστα. 150 μετανάστες έφτασαν στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου.

Σχεδόν 90 μετανάστες κατάφεραν μάλιστα να διασχίσουν τα σύνορα από το Μαρόκο στην ισπανική Μελίγια σε ένα σημείο όπου ο συνοριακός φράκτης διασχίζει τον ποταμό Νάνο.

Η Μελίγια και η Θέουτα, μια άλλη ισπανική επικράτεια στη Βόρεια Αφρική, έχουν τα μόνα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική.

Το συμβάν συνέβη λίγο πριν την αυγή, στ οσημείο όπου ο φράκτης διασχίζει τον ποταμό Νάνο, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αντιπροσωπείας της ισπανικής κυβέρνησης, δείχνοντας ότι «87 από αυτούς» πέρασαν παρά τις προσπάθειες να τους σταματήσουν οι μαροκινές και ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ήταν η μεγαλύτερη μαζική απόπειρα διέλευσης του συνοριακού φράχτη από τις 20 Αυγούστου όταν περίπου 300 άτομα εισέβαλαν στο φράχτη, αν και μόνο περίπου 30 κατάφεραν να περάσουν και ένας πέθανε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

Κατά το περιστατικό της Τρίτης, εννέα μετανάστες τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να μπουν στο έδαφος της Ισπανίας, ενώ οι υπόλοιποι εγγράφηκαν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών.

Οι συνοριακές διαβάσεις μεταξύ του Μαρόκου και των δύο ισπανικών θύλακων έχουν κλείσει από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

Τέλος, όσον αφορά στο μεταναστευτικό, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε 19 άτομα που πιστεύεται ότι είναι Σύριοι, Λιβανέζοι και Λιβύοι με την υποψία λαθραίας μετανάστευσης στη Γερμανία, κυρίως από τη Συρία.

Εισαγγελείς στη νότια πολιτεία της Βαυαρίας δήλωσαν ότι οι ύποπτοι, ηλικίας μεταξύ 21 και 44 ετών, ήταν επαγγελματική συμμορία που έφερε μετανάστες στη Γερμανία με φορτηγά χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη Βαλκανική διαδρομή από την Τουρκία και την Ελλάδα προς την Αυστρία.

Οι ύποπτοι λαθρέμποροι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων, είχαν φέρει στη Γερμανία τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2019 περίπου 140 μετανάστες με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ