Κόσμος

Χάκερς αποκαλύπτουν πιέσεις τις ΕΕ στον Οργανισμό Φαρμάκων

Ο ΕΜΑ απάντησε στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς λέγοντας πως οι χάκερς θέλησαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στα εμβόλια, χωρίς να δώσει όμως περισσότερες λεπτομέρειες. Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός αναγνώρισε πως η συγκεκριμένη αλληλογραφία αντικατοπτρίζει ζητήματα και συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την απόφαση για χορήγηση έγκρισης στα εμβόλια.

Κάποιες από τις συζητήσεις που διέρρευσαν, είναι αυτές στις οποίες γίνεται λόγος για προβλήματα που υπάρχουν τόσο στο εμβόλιο της Pfizer όσο και σε αυτό της Moderna. Σε mail με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου, ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΕΜΑ αναφέρει πως έγινε μια «μάλλον τεταμένη και μερικές φορές ακόμα και λίγο δυσάρεστη» τηλεδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων.

Ο ίδιος αναφέρει πως υπήρχε διαρκώς μια σαφής προσδοκία ότι θα δοθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η έγκριση για τα εμβόλια. Μια ημέρα αργότερα, το ίδιο πρόσωπο είχε συζητήσεις με τον Οργανισμό Φαρμάκων της Δανίας, όπου εμφανίζεται έκπληκτος από το γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, είχε ανακοινώσει πως τα δυο εμβόλια θα πάρουν άδεια πριν το τέλος του έτους. «Υπάρχουν ακόμα προβλήματα και με τα δυο», σημείωνε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τη «Le Monde», τα παραβιασμένα mails αναφέρονται κυρίως σε ζητήματα που είχε ο ΕΜΑ για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Η ρυθμιστική αρχή είχε τρία σημαντικά ζητήματα με το εμβόλιο. Αναλυτικά:

Δεν είχαν επιθεωρηθεί κάποιοι τύποι παρασκευής που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του
Τα δεδομένα σχετικά με τις παρτίδες που παράγονται για εμπορική χρήση έλειπαν
Τα διαθέσιμα δεδομένα αποκάλυπταν διαφορές μεταξύ των παρτίδων για εμπορική χρήση και αυτών που χρησιμοποιήθηκαν στις κλινικές δοκιμές
Ο ΕΜΑ εμφανιζόταν ιδιαίτερα ανήσυχος για το τελευταίο σημείο, υπογραμμίζοντας πως η μαζική παραγωγή είχε μειώσει την καθαρότητα του RNA που περιείχε το εμβόλιο. Θυμίζουμε πως το εμβόλιο της Pfizer χρησιμοποιεί έναν κλώνο mRNA, μια ακολουθία μορίων που λένε στα κύτταρα τι να «χτίσουν» προκειμένου να παράγουν ένα αντιγόνο ειδικό για τη νόσο Covid-19.

Μάλιστα, η ρυθμιστική αρχή επεσήμανε πως ανησυχεί ότι χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο αυστηρές μέθοδοι παρασκευής που θα έκαναν το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό και ασφαλές. Ωστόσο, φάνηκε πως η Pfizer συμφώνησε να προχωρήσει στις απαραίτητες προσαρμογές για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΕΜΑ.

Παρά τη διστακτικότητα φαίνεται πως ο ΕΜΑ αντιλήφθηκε πως είχε μια συγκεκριμένη προθεσμία για να δώσει το «ΟΚ» για τα εμβόλια. Σε άλλη ανταλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των υπαλλήλων, σημειώθηκε πως ο ΕΜΑ θα έπρεπε να επιταχύνει τη διαδικασία για να ευθυγραμμιστεί με άλλους οργανισμούς και πως κινδυνεύει να αντιμετωπίσει αυστηρή κριτική από τις Βρυξέλλες, τα media και το ευρύ κοινό αν δεν έδινε γρήγορα την έγκρισή του για το εμβόλιο.

Εν τέλει, το εμβόλιο της Pfizer έλαβε έγκριση στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ εκείνο της Moderna πήρε έγκριση στις αρχές Ιανουαρίου. Έκτοτε, έχουν αναφερθεί αρκετές αναφορές για παρενέργειες από τα δυο εμβόλια σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας περαιτέρω έρευνες για τις υγειονομικές αρχές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ