Μετά την νέα εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η Μ.Βρετανία με την ΕΕ, αναμένεται η υπογραφή μιάς άλλης συμφωνίας εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αυτή τη φορά με την Τουρκία.
Η συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας αναπαράγει τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τις εμπορικές σχέσεις Άγκυρας και Λονδίνου, όμως η υπουργός Λ.Τρας εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι σύντομα θα επιτευχθεί και μια ειδική συμφωνία μεταξύ τους.
«Η συμφωνία που αναμένουμε ότι θα υπογράψουμε αυτήν την εβδομάδα κλειδώνει τις ρυθμίσεις συναλλαγών χωρίς δασμούς και θα βοηθήσει την εμπορική μας σχέση, ενώ θα παράσχει βεβαιότητα για χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Μ.Βρετανία, στη μεταποιητική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη χαλυβουργία», είπε η Τρας.
«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για μια φιλόδοξη, συμφωνία στο μέλλον», πρόσθεσε.
Διαπίστωση είναι ότι η Μ.Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ, θα διεκδικήσει το ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μ. Βρετανία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο, είναι πυρηνική δύναμη, ενώ αποτελεί εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης δεν βλέπει με καλό μάτι την Γαλλική και Ισραηλινή διείσδυση στην Κύπρο, καθώς και το ρόλο της ΕΕ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, όπου θέλει να έχει αναβαθμισμένο ρόλο, ίσως μέσω Τουρκίας
Η Τουρκία έχει εκδιωχθεί από τις ΗΠΑ από το πρόγραμμα των F-35, γεγονός που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα έχει τη δυνατότητα να έχει αεροσκάφη καθέτου αποπροσγείωσης στο mini αεροπλανοφόρο της Anadolu.
Μόνη διέξοδος για αυτό είναι τα βρετανικά Sea Harrier.
Τέλος η Τουρκία στα αεροσκάφη εγχώριας παραγωγής της TF-X που προτίθεται να κατασκευάσει, ο κινητήρας τους θα είναι της βρετανικής Rolls Roys.
Από τα παραπάνω θα ήθελα να τονίσω πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με την Τουρκοβρετανική προσέγγιση.